Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
01-05-2024

Autobezitter opnieuw duurder uit: premies eerste kwartaal 2024 met gemiddeld 65 euro gestegen

De premies van autoverzekeringen zijn weer gestegen. In dit artikel lees je wat hiervan de oorzaak is en hoeveel de hoogte van de premies verschillen per dekking.

2 minuten 01-05-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tussen januari en maart 2024 ging de gemiddelde premie voor autoverzekeringen met 8,2% procent omhoog ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 betaalde je nog 797 euro per jaar aan premie. Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl*.

Stijging autopremies is het grootst bij allrisk dekking

De gemiddelde stijging van de autopremies is het grootst bij een allriskverzekering, namelijk 9 procent. Voor een WA-verzekering geldt een premiestijging van 8,4% procent. De WA beperkt casco verzekering is het minst hard gestegen: gemiddeld met 7,1 procent in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van vorig jaar.

Aanhoudende inflatie en hoge kosten zijn oorzaak van premiestijging

Onder andere de hoge inflatie en een stijgende schadelast zorgen ervoor dat de premies voor autoverzekeringen in het eerste kwartaal omhoog zijn gegaan.

“Autoverzekeraars berekenen de gestegen kosten met enige vertraging door in de premies. Je ziet dat de hoge inflatie van 2022 en hogere kosten, zoals gestegen reparatiekosten, in 2023 langzamerhand is verwerkt in de premies.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De toenemende schadelast heeft eveneens een directe invloed op de premies die autobezitters betalen. Het Verbond van Verzekeraars rapporteerde al begin 2022 een significante toename in deze lasten, veroorzaakt door diverse ontwikkelingen. Verzekeraars berekenen deze toegenomen schadekosten door in de premies, wat nu merkbaar is voor de autobezitter.

Daling voertuig-crimininaliteit kan gunstig zijn voor ontwikkeling premies

Een lichtpunt is de daling van voertuigcriminaliteit. In 2023 werden 5.844 personenauto’s gestolen, wat een afname van 11% betekent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze trend zet zich voort in het eerste kwartaal van 2024, waarin 1511 auto’s gestolen werden, tegenover 1.690 in dezelfde periode in 2023 blijkt uit cijfers van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.

Autoverzekeringsexpert Jerry Poel merkt op dat deze afname in voertuigcriminaliteit potentieel gunstig kan zijn voor de premieontwikkeling: “Als deze trend doorzet, kunnen we mogelijk een stabilisatie of zelfs een daling in de premies verwachten, wat een welkome verlichting zou zijn voor vele autobezitters.”

*Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Autoverzekering.nl. Voor dit onderzoek is er gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2023 tot en met maart 2024. Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 01-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven