Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
18-03-2024

Autodiefstal: dit zijn de meest gestolen auto’s van de afgelopen periode

Het aantal autodiefstallen is het afgelopen jaar gedaald. In dit artikel lees je wat hiervan de oorzaak is en welke auto’s het meest worden gestolen.

3 minuten 18-03-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Er worden steeds minder auto’s gestolen in Nederland. Is de beveiliging verbeterd of hebben dieven hun peilen ergens anders op gericht? “Het is een combinatie van beide” zegt Jerry Poel, Autoverzekeringsexpert bij Autoverzekering.nl. In 2023 zijn er 5.844 personenauto’s gestolen: een daling van 11% ten opzichte van 2022. Gelukkig werd 47% van deze gestolen voertuigen teruggevonden, het hoogste percentage in 10 jaar tijd.

Minder aantrekkelijk voor autodieven

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) meldt dat er in januari 2024 al 624 auto’s en motoren zijn gestolen, een afname van 20% vergeleken met vorig jaar. Deze daling wordt toegeschreven aan strengere controles in havens, waar criminelen vaak gestolen auto’s verbergen in containers voor transport naar Afrika. Daarnaast hebben steeds meer voertuigen volg- en terugvindsoftware. Dat maakt dat het voor autodieven ook steeds onaantrekkelijker is om een auto te stelen.

Meest gestolen voertuigen

Sommige auto’s zijn aantrekkelijker voor autodieven dan andere. Merk, model en populariteit spelen hierin een rol. Toyota, Volkswagen, Peugeot, Mercedes-Benz en Ford behoren tot de top 5 van meest gestolen automerken in 2023. Personenauto’s worden het meest gestolen, gevolgd door lichte bedrijfswagens. Opvallend genoeg worden brom- en snorfietsen het vaakst gestolen.

Eerder werden de topposities afwisselend ingenomen door de Volkswagen Polo of Golf, maar nu heeft de Toyota RAV4 voor het tweede opeenvolgende jaar de bedenkelijke eer om aan de leiding te staan. Het feit dat Volkswagen en Toyota vaak hoog eindigen op de LIV-lijst heeft onder meer te maken met het simpele gegeven dat er gewoon heel veel van deze modellen verkocht zijn. Dit vergroot uiteindelijk de kans op diefstal.

Met 1.166 gestolen auto’s, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2022, leidt Toyota dan ook de lijst van automerken, gevolgd door Volkswagen (in totaal 797 modellen, een toename van 1 procent) en Peugeot (366 exemplaren, een afname van 19 procent).
 

Positie Merk + Model Aantal Diefstalrisico 1 op Terugvindpercentage
1 Toyota RAV4 612 63 43%
2 Volkswagen Polo 312 918 44%
3 Toyota C-HR 284 113 38%
4 Volkswagen Golf 264 1.224 50%
5 Fiat 500 170 766 31%
6 BMW 3-serie 97 1.243 38%
7 Ford Focus 95 1.777 36%
8 Ford Fiesta 94 1.872 46%
9 Toyota Aygo 90 1.946 42%
10 Opel Corsa 89 2.194 64%

Bron: Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Hybride en elektrische auto’s winnen snel aan populariteit, zowel onder bestuurders als dieven. In 2023 werden vooral hybride auto’s van Toyota gestolen, waarbij opvalt dat de diefstallen van de hybride Toyota Auris aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.

Oudere auto’s worden vaker gestolen

Dankzij verbeteringen in anti-diefstalsystemen worden gestolen voertuigen steeds vaker teruggevonden, soms al binnen een dag. Dit heeft echter ook geleid tot een toename van diefstallen van oudere modellen zonder moderne beveiliging. De meerderheid van de gestolen auto’s is tussen de drie en vijf jaar oud, wat neerkomt op ongeveer 29 procent. Nieuwere auto’s, tot 3 jaar oud, bleken vaker in het bezit te blijven van hun rechtmatige eigenaar. Het aantal diefstallen in deze categorie is met 4 procent gedaald. Ook bij auto’s ouder dan 20 jaar was er een afname in diefstallen, met bijna 6 procent.

Technologische aanpassingen

Autofabrikanten reageren op de autodiefstallen door technologische aanpassingen te maken in voertuigen die vaak het doelwit waren, zoals de Toyota RAV4. Veranderingen in autosleutelsystemen hebben ook bijgedragen aan het verminderen van diefstallen.

Naast technologische verbeteringen is het belangrijk om zelf maatregelen te nemen om autodiefstal te voorkomen. Overweeg het installeren van een alarmsysteem, parkeer je auto op een veilige plek en berg waardevolle spullen op uit het zicht. Gebruik je keyless entry? Zet deze dan uit of bewaar je sleutel in een signaalblokker om diefstal te voorkomen.

Gratis autodiefstalcheck

Met onze gratis autodiefstalcheck kun je direct zien hoeveel risico jouw auto loopt om gestolen te worden. Naast een analyse van de risicoklasse ontvang je ook handige tips om het risico op diefstal omlaag te brengen.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 18-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven