Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Ga je dit jaar met de auto op wintersportvakantie? Autoverzekering.nl helpt je graag met het voorbereiden van je wintersportvakantie. Wij hebben voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje gezet, zodat je zonder zorgen op vakantie gaat. Zo lees je in dit blog hoe je je auto winterklaar kunt maken, wat je allemaal mee moet nemen en hoe je veilig aankomt op jouw winterse bestemming.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je met de auto op wintersport gaat is het verstandig om je auto eerst winterklaar te maken. Je wilt natuurlijk wel veilig op je bestemming aankomen. Autoverzekering.nl geeft je daarom de belangrijkste tips en informatie, zodat je zonder zorgen de weg op gaat.

1. Vergeet je winterbanden niet

Winterbanden zijn in een groot deel van Europa verplicht. Ze zorgen voor meer grip, waardoor je minder risico loopt op een auto-ongeluk als gevolg van gladheid. Ga je toch zonder winterbanden de weg op? Dan kan je hier een flinke boete voor krijgen in het buitenland. Daarnaast kan het rijden zonder winterbanden gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid. In veel Europese landen word je aansprakelijk gehouden voor schade als je zonder winterbanden rijdt, terwijl dat wel verplicht is. Je schade wordt dan niet gedekt door je autoverzekering.

2. Check je bandenspanning

Check van tevoren of je bandenspanning op orde is. Als er niet genoeg spanning op je banden staat verlies je grip op de weg. Met hevige regenval, hagel en sneeuw hebben je banden al minder grip op de weg. Voldoende bandenspanning is dus extra belangrijk als je op wintersport gaat. Controleer ook het profiel op je banden: dat moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn.

3. Leg sneeuwkettingen om je banden

Wanneer het extreem glad is en er veel sneeuw ligt dan zijn winterbanden vaak niet voldoende. Sneeuwkettingen zorgen in dit geval voor extra grip en veiligheid. In wintersportgebieden is het op bepaalde wegen vaak verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. Dit wordt aangeduid met een rond blauw bord waar een sneeuwketting op staat afgebeeld.

Omleggen van sneeuwkettingen

Zorg ervoor dat je de sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van je auto monteert. Heeft je auto voorwielaandrijving? In dat geval moet je de kettingen om de voorwielen van je auto heen leggen. Maak de wielkasten sneeuwvrij en leg de kettingen om de banden van je auto. Controleer voordat je wegrijdt of de ketting goed vast zit. Rijd daarna ongeveer 10 meter en check of er spanning op de ketting staat.

Maximale snelheid sneeuwkettingen

De maximale snelheid die je mag rijden met de kettingen kun je vinden op de verpakking van de sneeuwkettingen. Voor metalen sneeuwkettingen geldt er doorgaans een maximale snelheid van 50 km/u, terwijl je met een textielen ketting 40 km/u mag rijden.

Handige tips voor het omleggen van sneeuwkettingen:

  • checkmark Oefen van tevoren met het omleggen van de sneeuwkettingen. Dan weet je straks precies hoe het moet en hoef je minder lang in de kou te staan.
  • checkmark Houd er rekening mee dat je i.v.m. de veiligheid niet overal je sneeuwketting kan omleggen. Als je het verkeer belemmert dan kun je hier een boete voor krijgen.
  • checkmark Neem een rubberen mat mee. De mat zorgt ervoor dat je niet wegzakt in de sneeuw tijdens het omleggen van de sneeuwkettingen. Heb je geen rubberen mat? Dan kun je ook gebruik maken van de vloermat van je auto.
  • checkmark Tijdens de wintermaanden wordt het eerder donker. Daarom is het handig om een zaklamp mee te nemen. Zo kun je goed zien wat je aan het doen bent.
  • checkmark Leg de sneeuwkettingen op een toegankelijke plek in je auto, zodat je er snel bij kunt.
  • checkmark Heb je velgen met wieldoppen? Haal de wieldoppen voor vertrek dan alvast van de velgen.

4. Gebruik ruitenwisser- en koelvloeistof met antivries

In de wintermaanden wordt je voorruit sneller vies door pekel en opspattend water, waardoor je meer ruitenwisservloeistof gebruikt. Om ruitenwisservloeistof te kunnen gebruiken moet deze wel bestand zijn tegen lage temperaturen. Bij extreem koud weer kunnen de leidingen namelijk bevroren raken, waardoor je geen gebruik meer kunt maken van de vloeistof. Check van tevoren of jouw ruitenwisservloeistof bestand is tegen de kou. De meeste ruitenwisservloeistoffen zijn bestand tegen een temperatuur van -15 ℃.

Zorg er ook voor dat je voldoende koelvloeistof met antivries in je motor hebt zitten. Je kunt de hoeveelheid koelvloeistof op het reservoir aflezen. Heb je geen koelvloeistof met antivries? Dan zul je bij het kopen van koelvloeistof rekening moeten houden met de hoeveelheid antivries. Dit zorgt er namelijk voor dat de vloeistof niet bevriest. Met een antivriesmeter kun je controleren of je koelvloeistof voldoende is beschermd tegen de vorst.

5. Controleer de accu van je auto

Accu’s werken minder goed bij lagere temperaturen. Je accu loopt daarom sneller leeg wanneer je in de winter voor langere tijd stilstaat. Hierdoor kun je problemen krijgen met het opstarten van je auto. Wanneer je accu leeg is dan start je auto zelfs helemaal niet meer. Het is daarom verstandig om je accu door te laten meten, voordat je weggaat.
Tip: Neem startkabels of een reserve accu mee op reis. Zo ben je altijd goed voorbereid.

6. Voorkom bevriezing

In de winter kunnen je deurrubbers na een periode met veel vorst vastvriezen. Je kunt dit voorkomen door de rubbers in te smeren met vaseline, siliconenspray, een rubberstick of talkpoeder. Is je deur al vastgevroren? Duw dan eerst tegen de deur aan voordat je hem opent. Op deze manier voorkom je dat de deurrubbers scheuren.

Vastgevroren handrem

Ook de handrem van je auto kan bevriezen. Je kunt dit voorkomen door je auto in de versnelling of parkeerstand te laten staan. Heb je een auto met een elektrische handrem? Dan zou je geen problemen moeten ondervinden. Als je handrem toch is bevroren dan kun je de motor een tijdje laten draaien totdat alles weer is ontdooid.

Vastgevroren ruitenwissers

Voorkom vastgevroren ruitenwissers door ze los van de ruit te zetten. Je kunt ook een folie op de ruit aanbrengen en de ruitenwissers daarop plaatsen. Zijn je ruitenwissers al vastgevroren? Gebruik dan een föhn om ze op te warmen.

7. Houd je auto schoon en ijsvrij

In de winter is het belangrijk om je auto goed schoon te houden. Sneeuw, modder, ijs, pekel en strooizout kunnen schade toebrengen aan de carrosserie en de lak van je auto. Daarnaast is het verstandig om je auto voor vertrek helemaal ijsvrij te maken. Gebruik een ruitenkrabber voor het schoonmaken van je autoruiten. Zo heb je goed zicht hebt wanneer je de weg op gaat.

 

Met de auto op wintersport: wat moet ik verplicht meenemen?

wintersport verplicht om mee te nemen

Brandblusser

In België en Polen is het verplicht om een brandblusser in je auto te hebben. Rijd je met een Nederlandse kenteken in België? In dat geval ben je niet verplicht om een brandblusser mee te nemen.

Veiligheidshesjes

In sommige Europese landen ben je verplicht om veiligheidshesjes mee te nemen in je auto. Hiermee ben je goed zichtbaar als je bijvoorbeeld met autopech langs de weg staat. Zorg ervoor dat de hesjes altijd binnen handbereik zijn, zodat je ze snel kunt gebruiken in geval van nood.

Verbanddoos

In een aantal landen is het verplicht om een verbanddoos in je auto te hebben. Voor België, Duitsland en Slovenië geldt dat je geen verbanddoos in je auto hoeft te hebben, wanneer je in een auto rijdt met een Nederlands kenteken.

Vignet

Voor Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland heb je een vignet nodig om op de snelweg te mogen rijden. Plak het vignet op de voorruit van je auto.

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek wordt gebruikt om het overige verkeer te waarschuwen wanneer je auto door pech of een ongeluk langs de weg komt te staan. In de meeste Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen als je met de auto op wintersport gaat. Plaats de gevarendriehoek altijd op een ruime afstand achter je auto.

Alcoholtest

In Frankrijk ben je verplicht om een ongebruikte alcoholtest mee te nemen als je met de auto weggaat. Je krijgt, ondanks deze verplichting, geen boete van de politie wanneer de alcoholtest niet in je auto ligt.

Milieusticker

In Duitsland en Frankrijk heb je in bepaalde steden een milieusticker nodig om er te mogen rijden. Het doel van deze ‘milieuzones’ is om de luchtkwaliteit te bevorderen. Je hebt geen milieusticker nodig als je op de snelweg blijft. Check voordat je op wintersportvakantie gaat of je een milieusticker nodig hebt

Reisdocumenten

Voor veel mensen spreekt dit voor zich, maar vergeet ook niet om je reisdocumenten mee te nemen. Onder reisdocumenten vallen: je paspoort/ID-kaart, rijbewijs, kentekenbewijs, zorgverzekeringspas, reisverzekeringspas en reserveringsbewijzen.

Winterbanden

In de onderstaande tabel staat uitgebreide informatie over wanneer winterbanden verplicht zijn.

LandWinterbanden verplichtOpmerking
BelgiëNiet verplichtIn de Ardennen worden winterbanden aanbevolen.
DenemarkenNiet verplicht
DuitslandVerplichtHet is in Duitsland verplicht om je autobanden aan te passen aan winters weer. Ruitensproeimiddel met antivries is verplicht. Voldoe je niet aan dan eisen? Dan riskeer je een boete van 40 euro. Daarnaast kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade als je zonder winterbanden rijdt.
FrankrijkVerplicht bij bordWinterbanden zijn plaatselijk verplicht in Frankrijk. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven en geldt meestal voor bergwegen.
Groot-BrittanniëNiet verplicht
ItaliëVerplicht bij bordIn Italië zijn winterbanden verplicht in de Aosta-vallei van 15 oktober t/m 30 april en in Milaan van 15 november t/m 31 maart.
LuxemburgVerplichtBij winters weer.
NederlandNiet verplicht
NoorwegenVerplichtVerplicht vanaf 1 november tot 1 mei bij winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte van 3 millimeter.
OostenrijkVerplichtVerplicht vanaf 1 november tot 15 april. Minimale profieldiepte van 4 millimeter. Buiten deze periode kan het gebruik van winterborden op bergwegen verplicht gesteld worden.
TjechiëVerplicht bij bordVerplicht vanaf 1 november tot 1 mei. Minimale profieldiepte van 4 millimeter. Spijkerbanden zijn verboden.
ZwedenVerplichtVerplicht vanaf 1 december tot 1 april. Minimale profieldiepte van 3 millimeter.
ZwitserlandVerplicht bij bordMinimale profieldiepte van 4 millimeter.

Ons advies voor onderweg

Blijf waakzaam, rem op tijd en anticipeer wanneer de weg glad wordt. Luister naar de radio om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de weg. Houd er rekening mee dat je in files soms een doorgang vrij moet laten. Duitsland heeft bijvoorbeeld een nooddoorgang ingevoerd. Plan om de twee uur een ruststop in.

Veilig rijden in de sneeuw

  • icoon

    Houd voldoende afstand

    Je hebt een langere remweg wanneer het glad op de weg is. Daarom is het belangrijk om niet te dicht op de auto voor je te rijden. Door afstand te bewaren heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.

  • icoon

    Kijk ver voor je uit

    Door ver voor je uit te kijken, kun je betere anticiperen op onverwachte situaties. Daarnaast helpt het je om de juiste lijn te rijden wanneer een bocht doorgaat.

  • icoon

    Voorzichtig optrekken

    Wanneer je goed uit de sneeuw wil wegrijden dan is het belangrijk om rustig op te trekken. Probeer het doorslippen van de aangedreven wielen te voorkomen. Als de wielen van je auto slippen dan is er een grote kans dat het oppervlak onder de wielen spekglad wordt. Hierdoor verliezen de wielen grip en kom je vast te zitten. Je kunt dit ook voorkomen door in de tweede versnelling weg te rijden. Als je in de tweede versnelling optrekt, maak je minder toeren. Hierdoor slippen je wielen minder snel.

  • icoon

    Remmen

    Als je een noodstop moet maken dan kun je het beste hard remmen, omdat je ABS (antiblokkeersysteem) dan in werking treedt. Hiervoor zul je eerst op de rem en daarna op de koppeling moeten trappen. Wanneer je geen noodstop hoeft te maken dan kun je bij gladheid beter niet remmen. Laat het gas op tijd los, zodat je vaart vermindert in de bochten. Geef pas gas als je de bocht uit bent.

    Heb je de bocht niet goed ingeschat en zie je de vangrail op je afkomen? Probeer dan kalm te blijven en gooi het stuur niet opeens om. Het is soms veiliger om je auto langs de vangrail te laten glijden, zodat je daarna rustig in kunt sturen. Als je het stuur in paniek de andere kant op gooit dan kun je op de andere kant van de weg terechtkomen. Hierdoor kun je tegen een boom of een tegenligger aan botsen wat voor veel meer schade kan zorgen.

Je autoverzekering

Voordat je op wintersport gaat is het ook belangrijk om je verzekeringen te checken. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende pechhulpverzekering afsluiten, zodat je ook in het buitenland geholpen wordt als je met pech langs de weg staat.

Wintersport paklijst, wat neem ik mee?

De laatste paar dagen voordat je op vakantie gaat zijn vaak stressvol. Je bent druk met het inpakken van de laatste spullen en het plannen van je reis. Het is soms lastig om na te gaan of je alles wel hebt ingepakt. Je wilt natuurlijk niets vergeten om mee te nemen. Daarom heeft Autoverzekering.nl dit jaar een paklijst voor je samengesteld. Zo ga je goed voorbereid op wintersport.

1. Reisdocumenten
2. Winterbanden
3. Sneeuwkettingen
4. Koelvloeistof
5. Gevarendriehoek
6. Groene kaart
7. Milieusticker
8. Vignet
9. Noodhamer
10. Handschoenen
11. Veiligheidshesje
12. Gegevens hulpdiensten
13. Ruitenwisservloeistof antivries
14. Anti-condens doek
15. Ruitenfolie
16. Zekeringen- en lampensetje
17. Werkhandschoenen
18. Ruitenkrabber
19. Slotontdooier
20. Reservelampjes
21. Reservesleutel auto
22. Deken
23. Vaseline of siliconenspray (voor de deurrubbers)
24. Gereedschap setje
25. Zaklamp
26. Alcoholtest (alleen in frankrijk)
27. Verbanddoos
28. Krik + plankje
29. Startkabel
30. Dikke jas tegen de kou
31. Eten en drinken

Ook handig om mee te nemen:
32. Schep/veger om de auto sneeuwvrij te maken
33. Jerrycan met extra brandstof
34. (Lokale) wegenkaart
35. Voldoende stroom en powerbank
36. Dikke sokken
37. WC-rol

Met deze lijst aan tips op zak komt jouw vakantie helemaal goed. Veel plezier en geniet van je wintersportvakantie!

Terug naar boven