Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Voor het tweede jaar op rij is Den Haag de duurste stad van Nederland om je auto te verzekeren. Woon je in Den Haag en heb je een auto, dan betaal je €120 per jaar meer dan als je diezelfde auto in Groningen zou verzekeren. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek naar de duurste steden voor een autoverzekering.

In Den Haag en Amsterdam betaal je hoogste premie

Geen goed nieuws voor autobezitters in Den Haag en Amsterdam. Al twee jaar op rij betaal je in deze steden de hoogste premie voor je autoverzekering. Frederik van der Veen, CEO bij Autoverzekering: “De hoogte van de premies in een stad hangt sterk af van de voertuigcriminaliteit en veiligheid in de stad. Den Haag en Amsterdam scoren beide slecht op dit gebied. De steden hebben de hoogste diefstalcijfers van motorvoertuigen in Nederland en ook wat betreft het aantal diefstallen uit motorvoertuigen staan ze in de top 3. Daarnaast ligt het aantal auto ongelukken in Den Haag ook opvallend hoog. Het totale aantal ongelukken is afgelopen jaar weliswaar iets gedaald, voornamelijk door de invloed van Corona, maar nog steeds scoort Den Haag hier ver boven gemiddeld. Het risico dat een verzekeraar een schade moet vergoeden is in deze steden hoog. Dit risico wordt verwerkt in de premies en dat zien autobezitters terug op hun afschrift.”

In de onderstaande grafiek staan de premies per stad. De gemiddelde premie, de premie voor een WA verzekering, een WA+-verzekering en een Allrisk verzekering.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/607d6d5f92ddd"></iframe>

Grote premieverschillen tussen steden

Al jaren zien we dat de premieverschillen tussen steden en zelfs tussen wijken binnen een stad flink kunnen oplopen. Voor het zevende jaar op rij hebben we dit onderzoek uitgevoerd om inzicht te geven in de prijsverschillen, de veranderingen en de verklaringen hiervoor. Van der Veen: “Dit onderzoek geeft duidelijk aan dat je woonplaats veel invloed heeft op hoeveel premie je betaalt voor je autoverzekering. Hoe veilig je zelf ook rijdt en hoe goed je ook met je auto omgaat, je premie is meer afhankelijk van je postcode dan van je rijgedrag.”

Waar inwoners van Den Haag en Amsterdam aan het kortste eind trekken door de voertuigcriminaliteit in hun steden, zitten Groningers juist aan de goede kant van het spectrum. In Groningen is al jaren een dalende trend te zien in voertuigcriminaliteit. Het aantal diefstallen uit auto’s lag vorig jaar 67% lager dan in 2015. Ook het aantal diefstallen van auto’s is in die periode 55% gedaald. “Deze lange termijn veranderingen zijn belangrijk voor verzekeraars. Daalt de criminaliteit structureel in een bepaald gebied, dan is het risico voor verzekeraars klein genoeg om de premies te verlagen. Een veiligere stad is voor autobezitters in Groningen extra voordelig: minder kans dat je je auto met schade aantreft én een lagere premie”, aldus Van der Veen.

Premie per leeftijdsgroep

De premie van je autoverzekering wordt niet alleen bepaald door je postcode, ook persoonlijke factoren spelen een rol, zoals leeftijd. Binnen de steden onderzoeken we daarom ook wat de premieverschillen zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. We kijken hiervoor naar drie groepen die wij starters (30 jaar), families (45 jaar) en senioren (75 jaar) hebben genoemd. Als we inzoomen op leeftijdsgroepen komen er ook interessante inzichten naar boven.

Zo betalen starters altijd meer premie dan hun oudere weggebruikers. Door de combinatie van een hoger risicoprofiel en een lager aantal opgebouwde schadevrije jaren, moeten zij hun risico afkopen middels een hogere premie. Het duurst zijn starters uit in Utrecht en het goedkoopst in Groningen. Voor de groep 45-jarigen geldt dat zij het meest betalen in onze hoofdstad Amsterdam. Ook voor hen is het noorden van het land het goedkoopst, in Leeuwarden zijn zij het minst kwijt voor een autoverzekering. Voor de groep senioren is vooral het premieverschil erg opvallend. De premie die senioren betalen in de duurste stad Den Haag ligt wel 52% hoger dan in de goedkoopste stad Groningen.

In de onderstaande grafiek vind je de premies in de verschillende steden per leeftijdsgroep.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/607ea642a157a"></iframe>

Hoe kan je je auto het best verzekeren?

Welke autoverzekering je het best kan afsluiten hangt van verschillende dingen af. Onder andere hoe oud je auto is en voor welke schade je je auto wilt verzekeren. Woon je in een stad waar veel diefstallen van auto’s en inbraken in auto’s voorkomen, dan kan je de schade hiervan verzekeren door te kiezen voor een WA+ of Allrisk verzekering. Beide dekkingen vergoeden schade bij diefstal en inbraak en met een Allrisk verzekering ben je ook gedekt voor schade door vandalisme.

Andere tips om schade te beperken door inbraak of diefstal:

 • parkeer je auto altijd op een plek waar hij goed zichtbaar is. Hoe meer sociale controle, hoe kleiner de kans dat dieven of inbrekers jouw auto uitkiezen.
 • leg geen waardevolle spullen in je auto, of leg deze uit het zicht in het dashboardkastje. Laat dus geen laptops, telefoons, dure zonnebrillen in je auto liggen.
 • en de meest voor de hand liggende tip, maar ook eentje die nog vaak genoeg fout gaat: controleer altijd of je je auto op slot hebt gedaan. Bij het uitstappen ben je snel afgeleid door je medepassagiers of alles wat er om je heen gebeurt, dus een extra check kan geen kwaad.
 • lees voor meer tips onze blog over autodiefstallen.

  Benieuwd geworden hoeveel premie je voor jouw auto zou betalen in een andere stad? Maak hier dan een vergelijking en kijk wat het verschil is met je huidige premie.

  Over dit onderzoek

  Voor dit onderzoek gebruiken we ieder jaar dezelfde gegevens*, zodat we de uitkomsten van verschillende jaren met elkaar kunnen vergelijken. De persoonsgegevens en autokenmerken die voor het onderzoek zijn gebruikt, zijn de volgende:

  Persoonsgegevens

 • Een bestuurder geboren in 1990, met een Volkswagen Golf en 5 schadevrije jaren
 • Een bestuurder geboren in 1945, met een Volvo V70 en 15 schadevrije jaren
 • Een bestuurder geboren in 1975, met een Toyota Yaris en 30 schadevrije jaren
 • Overige gegevens

 • Als adres wordt per stad de postcode van het centrale station gebruikt.
 • Het aantal gereden kilometers is voor iedere vergelijking 10.000 km per jaar.
 • De premie is voor een WA, een WA beperkt Casco en een Allrisk verzekering.
 • * De gegevens van dit onderzoek zijn alle jaren gelijk gebleven. Bij het interpreteren van de cijfers moet daarom in gedachte worden gehouden dat de betreffende auto’s op dit moment 7 jaar ouder zijn dan de eerste keer dat het onderzoek werd uitgevoerd. Wanneer een auto ouder wordt, neemt de dagwaarde af en daalt de premie. Een dalende trend in premies zou hiervan deels de oorzaak zijn. Dit onderzoek focust zich daarom niet op de veranderende premies over de jaren heen, maar enkel op de premieverschillen tussen steden onderling per jaar en de posities van de steden op de ranglijst over de jaren heen.

  Voor vragen of extra informatie over dit onderzoek kan contact worden opgenomen met Willemijn Kuitenbrouwer via willemijn@autoverzekering.nl

  Terug naar boven