Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
03-11-2023

Er is minder verzekeringsfraude in Nederland: wat betekent dit voor jou?

Lees hier wat verzekeringsfraude precies is en welke gevolgen dit heeft voor jou én andere verzekerden.

3 minuten 03-11-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

In Nederland ben je verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten: een zorgverzekering met minimaal een basisverzekering en als je in het bezit bent van een auto, ook een autoverzekering. Sommige kosten die jij maakt kun je via deze verzekering claimen bij de verzekeraar. Maak je hier misbruik van, en probeer jij jouw verzekeraar te misleiden, dan spreken we van verzekeringsfraude – iets dat veel voorkomt in Nederland.

Wat is verzekeringsfraude?

Als jij bewust jouw verzekeraar probeert op te lichten om er zelf (financieel) voordeel uit te halen, dan is er sprake van verzekeringsfraude. Frauderen bij de verzekeraar gebeurt op verschillende manieren.

Zo komt het voor dat mensen hun persoonlijke gegevens niet naar waarheid doorgeven aan de verzekeraar. Ook het verzwijgen van belangrijke feiten, zoals een strafrechtelijk verleden, valt onder verzekeringsfraude.

Daarnaast worden feiten vaak verdraaid, vooral als het om schade gaat. Ben je bijvoorbeeld met opzet tegen iets aangereden om deze schade vervolgens te kunnen verhalen bij de verzekeraar? Claim jij een gestolen telefoon, terwijl je deze eigenlijk bent kwijtgeraakt? Of ben je je koffer kwijtgeraakt op vakantie en lieg je over de inhoud van deze koffer? Dan pleeg je fraude.

Verzekeringsfraude in 2022

Dat verzekeringsfraude nog veel te vaak voorkomt, heeft het Verbond van Verzekeraars duidelijk in kaart gebracht. In 2022 hebben Nederlandse verzekeraars ongeveer tienduizend mensen betrapt op verzekeringsfraude. Dat is een daling van 15 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Wat zijn de gevolgen van verzekeringsfraude?

Er zijn enorm veel manieren waarop je verzekeringsfraude kunt plegen. Omdat het nog steeds zo vaak voorkomt in Nederland, steken verzekeraars steeds meer tijd, geld en energie in het aanpakken en voorkomen hiervan. Zij herkennen fraude daarom steeds vaker, waardoor de kans tegenwoordig groot is dat jij tegen de lamp loopt als jij jouw verzekeraar probeert op te lichten.

Heb je fraude gepleegd en heeft jouw verzekeraar dat ontdekt? Dan wordt jouw naam geregistreerd in een frauderegister (Extern Verwijzingsregister), een waarschuwingssysteem voor alle verzekeraars en andere financiële instellingen. Je kunt daarnaast je verzekering kwijtraken, je kan een boete krijgen en bij een eventuele nieuwe verzekering zal je waarschijnlijk een hogere premie moeten betalen.

Verzekeringsfraude heeft gevolgen voor alle verzekerden

Als jouw verzekeraar fraude niet herkent, is de kans groot dat jij bepaalde kosten onterecht vergoed krijgt. Maar dat heeft meer gevolgen dan je in eerste instantie misschien denkt. Hoe hoger de totale lasten voor een verzekeraar zijn, hoe hoger de premies worden. Verzekeraars maken jaarlijks deze balans op. Ook onschuldige klanten die wél volgens het boekje omgaan met hun verzekeraar, zullen deze hogere premies moeten betalen. Verzekeringsfraude raakt dus uiteindelijk elke verzekerde – niet alleen jouw verzekeraar.

Onterecht veroordeeld voor verzekeringsfraude?

Beschuldigt jouw verzekeraar jou van fraude, maar is dit onterecht? Dan kun je terecht bij Kifid, een gratis klachtenloket. Bij Kifid kun je als consument een klacht indienen tegen financiële dienstverleners, en krijg je hulp bij het vinden van een oplossing.

Verzekering afsluiten

Het plegen van verzekeringsfraude is absoluut niet de manier om met je verzekering om te gaan. Veel verstandiger is het om een verzekering af te sluiten met een dekking die past bij jouw specifieke situatie. Veel mensen zijn zonder het te weten oververzekerd. Via Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk een vergelijking maken en de juiste dekking kiezen voor jouw auto. Zo kun je gemiddeld €265 per jaar besparen.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 03-11-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronvermelding

  • Kifid
  • RDW
  • Rijksoverheid
  • Politie
  • Verbond van Verzekeraars
Terug naar boven
Terug naar boven