Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Als je een verkeersovertreding begaat waardoor je met politie of justitie in aanraking komt, dan is dit jaren na het uitzitten van je straf nog voelbaar in je portemonnee. Een overtreding zorgt er namelijk voor dat je jarenlang ruim 20 euro per maand extra betaalt voor je autoverzekering. Maar ook buiten het verkeer kan je flink de mist in gaan. Betrapt worden met illegaal vuurwerk op zak zorgt er ook voor dat bijna alle autoverzekeraars je weigeren of de hoofdprijs vragen als premie.

Overtredingen worden dubbel bestraft

Als je met te veel alcohol in je bloed achter het stuur van je auto of scooter kruipt, dan ben je niet alleen een gevaar in het verkeer, maar bega je een verkeersmisdrijf. Hier staat een rijontzegging en een taakstraf of een dure EMA cursus tegenover, maar hier blijft het niet bij. Als je een strafrechtelijk feit op je naam hebt staan, dan heb je de eerste vijf jaar na de overtreding een dusdanig verhoogd risicoprofiel dat bijna alle autoverzekeraars weigeren om een verzekering met je af te sluiten. Je kan maar bij één verzekeraar terecht: De Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in bijzondere risico’s. Hier betaal je echter wel de hoofdprijs. De premie bij deze verzekeraar is ruim drie keer hoger dan een reguliere verzekering.

Meer bewustzijn over consequenties

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, moet je antwoord geven op een aantal acceptatievragen over je verleden: of je de afgelopen jaren een schadevergoeding hebt geclaimd, een rijontzegging hebt gehad of weleens strafrechtelijk bent vervolgd. Deze vragen gebruiken verzekeraars om te kunnen bepalen wie zij wel en niet als klant accepteren. De strafrechtelijke vervolging geldt echter niet alleen voor overtredingen in het verkeer: ook bijvoorbeeld gepakt worden met illegaal vuurwerk op zak valt hieronder. Veel mensen staan hier niet bij stil of zijn hier simpelweg niet van op de hoogte. 

“Jongeren die op de scooter stappen met een paar biertjes te veel op, of illegaal vuurwerk afsteken, staan er niet bij stil dat zij hier nog steeds consequenties van voelen als ze een paar jaar later een auto kopen. Je krijgt een stempel die veel langer blijft staan dan de meeste mensen denken,” zegt Willemijn Kuitenbrouwer, woordvoerder van Autoverzekering.nl. “Bij het invullen van de acceptatievragen staan veel mensen er niet bij stil dat zij overtredingen van jaren geleden ook nog moeten melden. Meld je dit niet, dan is je verzekering ongeldig. Mensen rijden dan onverzekerd rond zonder zich hiervan bewust te zijn. Dit komt pas naar boven als er een ongeluk gebeurt, maar dan valt er weinig meer te claimen, ook voor de slachtoffers.”

illegaal vuurwerk 8 jaar lang meer betalen

Eerlijkheid loont

Het is wettelijk verplicht om eerlijk antwoord te geven op de acceptatievragen. Verzekeraars kunnen de antwoorden controleren in het Centraal Informatie Systeem, hier staat alle informatie opgeslagen die bekend is over onder andere schadeclaims en rijontzeggingen. Als je bij de aanvraag van je verzekering niet de hele waarheid vertelt, wordt je verzekering ongeldig verklaard en krijg je een aantekening in het CIS. Het wordt dan nog lastiger wordt om een nieuwe verzekeraar te vinden.

Voldoe je niet aan alle acceptatievoorwaarden, dan neemt de verzekeraar contact met je op om te onderzoeken wat er precies is gebeurd, zodat zij jouw risicoprofiel kunnen bepalen. Open en eerlijk zijn over je verleden vergroot de kans dat de verzekeraar jou toch accepteert.

Als je strafrechtelijke vervolging te ernstig was, of minder dan vijf jaar geleden heeft plaatsgevonden, is de kans aanwezig dat de meeste verzekeraars je weigeren. Je kunt in dat geval terecht bij verzekeraar De Vereende. Na deze vijf jaar kan je overstappen naar een van de grotere autoverzekeraars zoals Achmea, Nationale Nederlanden en Ohra. In de jaren erna kan je ook weer bij de kleinere verzekeraars terecht. Houd er wel rekening mee dat je ook hier nog een hoge premie betaalt. Bega je een wetsovertreding, dan zorgt de premie van je autoverzekering ervoor dat je hier nog jaren aan herinnerd wordt.

Terug naar boven