Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Het smartphonegebruik tijdens het autorijden neemt toe en daarmee ook het aantal ongelukken. Stichting Incident Management Nederland (SIMN) meldt dat het aantal ongelukken in de afgelopen 12 maanden met ruim een kwart is gestegen ten opzichte van de vier jaar ervoor. Autoverzekering.nl onderzocht wat autobestuurders zelf vinden van smartphonegebruik achter het stuur en ontdekte dat vrijwel iedereen het eens is met het wettelijke verbod, maar dat men het toch niet kan laten om de telefoon erbij te pakken.

Telefoon leidt aandacht af van de weg

Om de verkeerssituatie op de weg veiliger te maken is het handheld gebruik van de telefoon wettelijk verboden. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt echter dat handsfree telefoongebruik net zo gevaarlijk is. Ook dan worden bestuurders te veel afgeleid en kunnen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan.

Het onderzoek

Wij legden enkele vragen over smartphonegebruik in de auto voor aan 750 autobezitters. Uit het onderzoek zijn een aantal opvallende resultaten naar voren gekomen.

Telefoon wordt veel gebruikt ondanks afkeur van het eigen gedrag

Bijna de helft van de ondervraagden pakt de smartphone er wel eens bij tijdens het rijden. Bij deze 47 procent is in 35 procent van de gevallen sprake van handsfree gebruik en in 12 procent van de gevallen gaat het om handheld gebruik. Opvallend aangezien 96 procent het eens is met een wettelijk verbod op smartphonegebruik. 60 procent vindt dat dit verbod alleen moet gelden voor handheld gebruik en 36 procent vindt dat autobestuurders de telefoon helemaal niet zou mogen gebruiken. Ook niet handsfree. Autobestuurders vinden dus dat de telefoon niet bediend moet worden in de auto, maar als het erop neerkomt kan de helft het toch niet laten.

Bestuurder zijn onbewust onverzekerd

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is dat een meerderheid van de autobestuurders zich niet bewust is van het feit dat zij onverzekerd zijn wanneer zij hun smartphone handheld bedienen. Slechts 40 procent weet dit. Daarentegen denkt 29 procent gewoon verzekerd te zijn en 31 procent denkt dat het per verzekeraar verschilt. Autobezitters staan er dus niet bij stil dat het overtreden van de wet directe gevolgen heeft voor hun verzekering. De kans op een ongeluk neemt niet alleen toe door smartphones, als je een bij een ongeluk betrokken raakt krijg je ook niets vergoed.

helft bestuurders gebruikt smartphone in de auto

Gebruik de volgende html-code om de infographic over te nemen:
<a href=”https://www.autoverzekering.nl/” target=”_blank”><img src=”https://www.autoverzekering.nl/assets/Smartphonegebruik-in-de-auto.png”></a>

Stijgende premies

In de praktijk is het voor verzekeraars heel moeilijk om te achterhalen of bij een ongeluk sprake was van afleiding door de telefoon. De verzekerde zal dit zelf niet snel toegeven. Aangezien het aantal ongelukken wel oploopt krijgen verzekeraars te maken met hoge kosten. Achmea en Nationale Nederlanden hebben al aangegeven dat er snel een ommekeer moet komen, anders moeten zij de stijgende kosten gaan doorberekenen in de premies. Handheld smartphonegebruik zorgt niet alleen direct voor onveiliger verkeer maar is ook indirect voelbaar in de portemonnee als de premies verder gaan stijgen.

Steeds meer bedrijven en organisaties uiten hun bezorgdheid. Net als hen vinden wij het belangrijk dat men zich bewust wordt van de gevolgen en dat er een gedragsverandering komt ten opzicht van telefoons in de auto. Zo maken we het verkeer samen weer veiliger en houden we de premies van de autoverzekeringen gewoon laag!

Terug naar boven