Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd, blijkt dat Nederlanders hun auto niet graag uitlenen aan anderen. Verreweg het grootste deel van de ondervraagden geeft aan dat zij hun auto het liefst aan niemand uitlenen (55,6%). Verder heeft men vooral weinig vertrouwen in de rijkunsten van vrienden en collega’s.

Kopieer de onderstaande html-code om de interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5db0666b8185a"></iframe>

Nederlanders vinden dat zij zelf goed rijden, maar anderen niet

Hoewel Nederlanders hun auto aan weinig anderen toevertrouwen, zijn zij wel aardig overtuigd van hun eigen rijkunsten. 78,8 procent vindt dat zij zelf goed kunnen rijden. Als we kijken naar leeftijd, dan blijkt het zelfvertrouwen bij de jongste groep bestuurders een stuk lager te liggen. Ruim een kwart van de bestuurder t/m 34 jaar noemt zichzelf geen goede bestuurder (26,9 procent). Dezelfde groep scoort dan ook het hoogst op de vraag of zij weleens schade hebben gereden in andermans auto (20,8%).

Deze schade komt echter niet altijd aan het licht: “Niet iedereen durft aan de eigenaar van de auto te vertellen dat zij schade hebben gereden in zijn of haar auto. Zeker de jongere doelgroep houdt dit gemiddeld vaak stil: 9,1 procent heeft een keer schade gereden aan een ander zonder dit op te biechten. Het Nederlandse gemiddelde ligt een stuk lager, op 4,8 procent,” ligt Frederik van der Veen toe, CEO van Autoverzekering.nl.

Kopieer de onderstaande html-code om de interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5db0512f747b6"></iframe>

Ben je verzekerd als je je auto uitleent aan een ander?

Veel mensen snappen dat het uitlenen van je auto risico’s met zich mee kan brengen, dit blijkt wel uit het feit dat mensen dit niet graag doen. Of het überhaupt mag van de verzekeraar is een tweede, hier heerst veel twijfel over. Dit is heel begrijpelijk, want tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarop je een auto kan hebben – eigen bezit, private lease of zakelijk leasen – en iedere variant heeft zijn eigen manier van verzekeren.

Eigen bezit
Als je een eigen auto hebt en deze heb je verzekerd – WA, WA beperkt casco of WA volledig casco – dan kan je hem gewoon uitlenen of iemand anders laten rijden. De verzekering geldt namelijk voor de auto, niet voor de persoon op wiens naam de verzekering staat.

Private lease
In principe werkt het uitlenen van je private lease auto hetzelfde als je eigen auto. Sommige private lease bedrijven stellen echter speciale eisen aan het uitlenen van je auto. Zo kan een leasebedrijf de regel hanteren dat de bestuurder ouder moet zijn dan een bepaalde leeftijd of minimaal 2 jaar een rijbewijs moet hebben. Deze regels kan je vinden in de voorwaarden van je leasecontract, check deze voordat je je auto uitleent, dan kom je niet voor verrassingen te staan als er iets gebeurt. Houdt daarnaast rekening met het maximale aantal kilometers dat je mag rijden. Anders dan bij een eigen auto spreek je in het leasecontract een maximaal aantal kilometers af dat je jaarlijks met je lease auto mag afleggen. Leen je je auto uit aan een vriend die hiermee op vakantie gaat, dan gaat dit dus af van het aantal kilometers dat jij in de auto kan rijden.

Zakelijk leasen
In deze situatie heb je te maken met drie partijen; de werkgever, de leasemaatschappij en jijzelf. In de basis sluit de leasemaatschappij een contract af met jou en hiervoor geldt hetzelfde als bij een private leasecontract: je mag je auto uitlenen aan anderen. Nu komt echter ook de werkgever om de hoek kijken. Zij nemen het contract van de leasemaatschappij over en stellen de auto ter beschikking aan jou, waardoor zij extra regels toe kunnen voegen aan het contract. In veel gevallen mag je je auto uitlenen aan anderen, maar het kan ook voorkomen dat je bij je werkgever moet aangeven als er iemand anders in de auto rijdt. Alleen hij of zij mag dan ook gebruik maken van de auto. Zorg dat je weet wat de voorwaarden van jouw contract zijn voordat je de auto uitleent.

Maak afspraken als je je auto uitleent

Ook al geldt de verzekering als je je auto aan iemand anders uitleent, jij bent nog steeds verantwoordelijk en draait op voor de kosten als er schade wordt gereden. Van der Veen: “Als je je auto aan iemand uitleent is het slim om vooraf met de ander af te spreken hoe jullie ermee omgaan als er schade aan de auto ontstaat. Rijdt de ander schade, dan moet je hier links of rechtsom namelijk altijd voor betalen. Je kan besluiten om zelf te betalen voor het herstellen van de schade, of je dient een schadeclaim in bij de verzekeraar en krijgt van hen een vergoeding. In het tweede geval betekent dit wel dat het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, daalt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie is en dus ook andersom. Minder schadevrije jaren betekent dat de premie van je autoverzekering stijgt. Bij iedere claim gaan er direct 5 schadevrije jaren af, waardoor je 5 jaar lang een hogere premie gaat betalen. Op deze manier betaal je dus alsnog voor de schade.”

Terug naar boven