Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Voor het eerst in jaren zijn de gemiddelde premies voor alle dekkingen (WA, WA beperkt casco en WA volledig casco) gedaald, blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek naar de premiewijzigingen van autoverzekeringen. De WA beperkt casco verzekering gaat aan kop met een daling van 8 procent ten opzichte van 2019. Betaalde je in 2019 €480 per jaar voor je beperkt casco verzekering? Dan ben je dit jaar €40 goedkoper uit als je een nieuwe verzekering afsluit.

Hoogte premiedaling wisselt per dekking

Naast de flinke premiedaling van de WA beperkt casco verzekering, zien we ook een lichte daling in de premies van WA- en WA volledig casco verzekeringen. Deze premies zijn gemiddeld met 2 procent gedaald ten opzichte van 2019.

Hoewel deze daling een stuk lager is, kan dit voor een WA volledig casco toch een groot verschil betekenen. Dit is de duurste dekking, waardoor ook een kleine daling veel kan schelen. Als je in 2019 €800 per jaar voor een nieuwe verzekering betaalde, dan is diezelfde verzekering nu €26 goedkoper.

Daling premies te verklaren door afnemend aantal autodiefstallen

De premies van de verschillende dekkingen worden bepaald aan de hand van veel verschillende factoren. Zo krijg je met een WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering een vergoeding als je auto wordt gestolen. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal autodiefstallen het afgelopen jaar flink is gedaald, met 9,3 procent.

Frederik van der Veen, CEO van Autoverzekering.nl: “Een afname van autodiefstallen zorgt ervoor dat het risico voor de verzekeraar kleiner wordt. Deze vergoedingen zijn hoge kostenposten voor verzekeraars, dus minder diefstallen scheelt een hoop geld. Dat zie je terug in de premiedaling van deze twee verzekeringen. Bij een WA volledig casco verzekering vergoedt de verzekeraar ook de schade aan eigen auto. Deze schades zijn de afgelopen jaren niet afgenomen, wat verklaart waarom de premie van deze dekking minder hard is gedaald dan die van de WA beperkt casco verzekering.”

Invloed van corona nog niet zichtbaar in de premie

Vorige week meldde RTL Nieuws dat verzekeraars in meerdere landen premie terugstorten naar hun klanten. Dit gebeurde onder andere in Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Vanwege het coronavirus is onder andere Nieuw-Zeeland een periode in lockdown geweest waardoor er amper gebruik werd gemaakt van de auto. Er gebeurden geen ongelukken en er werden geen schadeclaims ingediend, waardoor verzekeraars besloten om een deel van de premie terug te geven aan hun klanten.

Van der Veen: “In Nederland zien we het effect van het coronavirus (nog) niet terug in de premie. Tijdens onze intelligente lockdown is er een stuk minder gereden dan normaal, maar niet zo weinig als in landen om ons heen. Daarnaast lijkt het aantal zware ongelukken niet te zijn afgenomen in de afgelopen tijd. Dit soort veranderingen worden meegenomen in de risicoanalyses van verzekeraars. Wat dit voor effect heeft op de premie zullen we nog moeten afwachten.”

WA-verzekering nog steeds hoger dan in 2018

Dit jaar is de premie van een WA-verzekering weliswaar licht gedaald ten opzichte van 2019, maar als we de trend over meerdere jaren bekijken, zien we nog steeds een stijging. Ten opzichte van 2018 is een WA-verzekering nu 10 procent duurder.

Van der Veen: “De WA-verzekering is voor verzekeraars de minst winstgevende dekking: de premies leveren minder op dan het bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan klanten. Om dit verschil te compenseren, zijn de premies flink gestegen de afgelopen jaren.

Het loont om elk jaar je autoverzekering onder loep te nemen en, indien nodig, over te stappen naar een andere dekking én nieuwe autoverzekeraar. Veel verzekeraars verhogen namelijk ieder jaar hun premie. Het eerste premiejaar betaal je weinig, maar daarna stijgt je premie flink.

Als je blij dezelfde aanbieder blijft zitten dan ga je meer betalen, maar als je vergelijkt dan blijkt altijd dat je bij een andere verzekeraar minder betaalt. Zeker nu de premies zijn gedaald, ben je beter af met een nieuwe verzekering. Je kunt zo €100 besparen op je autoverzekering én je hebt altijd de verzekering die het beste bij je situatie past.”

Toelichting op het onderzoek

Maandelijks houden wij de gemiddelde premies bij voor WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering verzekeringen. Op basis van dit onderzoek kunnen wij jaarlijkse trends zien in de premies van autoverzekeringen.

Voor dit bericht is gekeken naar de periode januari 2018 tot en met september 2020. Voor het onderzoek worden altijd dezelfde gegevens gebruikt. De premies zijn gebaseerd op autobezitters van 28, 29, 47, 57 en 72 jaar oud met verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997). Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.

Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met onze PR Manager Willemijn Kuitenbrouwer, via willemijn@autoverzekering.nl

Terug naar boven