Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
26-06-2023

Vanaf 1 juli wordt tanken weer duurder

De huidige accijnzen vervallen waardoor tanken in Nederland nog duurder wordt. Tips om te besparen op brandstofkosten lees je hier.

5 minuten 05-10-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Aankomende zaterdag op 1 juli vervalt de huidige korting op accijnzen en zullen de brandstofprijzen weer stijgen. In deze blog lees je waarom dit gebeurt en hoe jij als automobilist alsnog kunt besparen op je brandstofkosten.

Korting vervalt

De accijnzen gaan weer omhoog

Door de oorlog in Oekraïne stegen de energie- en brandstofprijzen in 2022. Om de burgers tegemoet te komen besloot het kabinet om een tijdelijke accijnskorting toe te passen. Op 1 januari 2023 werd deze maatregel met een half jaar verlengd. Per 1 juli loopt de regeling af, waardoor een liter benzine 13,8 cent duurder wordt. Voor diesel zal je 9,9 cent per liter duurder uit zijn en de accijns voor lpg gaat met 6 cent per liter omhoog. Vanaf aankomende zaterdag zal het tanken dus een stuk duurder worden. Waar je nu nog gemiddeld €1,83 per liter betaalt voor Euro 95, zal dit vanaf 1 juli al gauw €2,00 zijn. Het advies is dus om je tank nog vóór 1 juli vol te gooien.

accijnzen omhoog per 1 juli 2023

Overzicht accijnstarieven

 
Brandstof Tarief 2023 zonder demping Tarief per 1 januari 2023 Tarief per 1 juli 2023
Benzine € 0,876 € 0,651 € 0,789
Diesel € 0,572 € 0,417 € 0,516
LPG € 0,207 € 0,154 € 0,186
Bron: Rijksoverheid

De grens over

Omrijden naar België of Duitsland loont

Woon je in de buurt van de Belgische of Duitse grens? Dan loont het om een stukje om te rijden en net over de grens te tanken. Vooral in België kun je veel besparen. Je bent daar nu al zo’n 10 cent goedkoper uit, maar met het vervallen van de accijnskorting scheelt het ruim 25 cent per liter. Tank je komende zaterdag 50 liter benzine in België, dan bespaar je zo’n 12,50 euro.

De Duitse benzineprijzen zijn op dit moment ongeveer gelijk aan die van Nederland (gemiddeld €1,83 per liter), maar zonder accijnskorting wordt het ook een stuk aantrekkelijker om in Duitsland te gaan tanken.

Maar tot hoeveel kilometers loont het omrijden nog?

Stel, je bent van plan om in België 50 liter te tanken en je rijdt in totaal 45 kilometer om. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 liter op 15 kilometer. In dit geval heb je dus 3 liter benzine verbruikt om heen en terug te rijden. Dit kost je dan bijna 6 euro (4x €1,97). In dit geval loont het om die kilometers om te rijden, omdat je per 50 liter in totaal €6,59 bespaart (€12,50 – €5,91).

Aan de hand van dit rekenvoorbeeld kun je zelf berekenen of het voor jou de moeite is om over de grens te tanken.

De grens over

5 tips om brandstof te besparen

 • icoon

  Zet je cruisecontrol aan

  Met behulp van cruise control kun je gemakkelijk een constante snelheid behouden. Hiermee rijd je zo’n 5% zuiniger op de snelweg.

 • icoon

  Gebruik de ECO-modus

  Door de ECO-modus in te schakelen, wordt de motor samen met de energieverbruikende systemen, zoals de airco, zo efficiënt mogelijk gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je de meeste kilometers kunt afleggen met elke liter brandstof.

 • icoon

  Zet het start-stopsysteem aan

  Zodra een auto gedurende een bepaalde periode stilstaat, schakelt het start-stopsysteem automatisch de motor uit. Dit resulteert in brandstofbesparing. Bij de meeste auto’s is het start-stopsysteem standaard ingeschakeld bij het starten, wat wordt aangegeven door een lampje op het dashboard dat brandt.

 • icoon

  Rijd wat langzamer

  Het is gunstiger om een snelheid van 100 km per uur aan te houden in plaats van 130 km per uur. Bij 100 km per uur verbruik je namelijk zo’n 15 tot 25 procent minder brandstof dan bij 130 km per uur. Dit heeft zowel voordelen voor je portemonnee als voor het milieu.

 • icoon

  Check je bandenspanning

  Banden hebben de neiging om langzaam leeg te lopen. Hoe zachter je banden, hoe hoger je verbruik. Door de juiste bandenspanning te handhaven, kun je brandstof besparen. Je kunt al snel tot 12 euro per maand besparen. Bovendien is dit ook gunstig voor het milieu, omdat een efficiënter brandstofverbruik resulteert in lagere CO2-uitstoot. Daarom is het raadzaam om voor vertrek de bandenspanning te controleren. Het advies is om de bandenspanning op zijn minst elke twee maanden te checken.

Bespaar niet alleen op je brandstof

Bespaar ook op je premie

Nu tanken weer een stuk duurder wordt, is het ook een goed moment om je autoverzekering nog eens onder de loep te nemen. Wie weet kun je wel flink besparen op je premie. Maak nu een vergelijking en zie direct of je nog wel de beste deal hebt voor jouw auto.

Bespaar op premie

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Gepubliceerd op: 26-06-2023
Laatste update: 26-06-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ​Rijksoverheid
 • CBS
Terug naar boven