Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Weet jij hoeveel je precies betaalt voor jouw autoverzekering? En wat is je eigen risico? Betaal je niet teveel? Wij vroegen het aan ruim 1000 mensen in Nederland. Uit ons onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders onnodig oververzekerd zijn, waardoor ze iedere maand teveel betalen. Daarnaast laten mensen geld liggen, omdat ze nooit van verzekering wisselen (20%). Lees hieronder alle bevindingen van het onderzoek. 

Heb je jouw auto verzekerd?

In Nederland is het verplicht om een WA-autoverzekering te hebben. Deze WA dekking vergoedt alleen de schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Van de ondervraagden heeft 52,5% een allrisk verzekering, 27,2% heeft een WA+ verzekering, 16,1% heeft een WA- verzekering, 3,4% weet niet of ze verzekerd zijn en 0,8% heeft geen autoverzekering (omdat ze geen auto bezitten). Een groot gedeelte heeft dus een allrisk verzekering, maar is dit wel nodig? Lees verder onder de tabel.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d2ddf6eed5a2"></iframe>

Nederlanders onnodig allrisk verzekerd

Zoals hierboven te zien is, heeft 52,5% van de respondenten een allrisk autoverzekering. Maar hebben zij wel een allrisk verzekering nodig? Over het algemeen is het handig om een allrisk verzekering af te sluiten als:

 • Je auto nieuw is.
 • Je auto jonger dan 5 jaar is.
 • Als de nieuwwaarde € 50.000 of hoger is.

Van de 52,5% met een allrisk verzekering heeft 59,3% een auto tussen de 0-5 jaar. De rest heeft een auto van 5 jaar of ouder. Dit betekent dat 40,69% van de ondervraagden met een auto van 5 jaar of ouder nog steeds een allrisk verzekering heeft. Onnodig, want de hoge premie van een allrisk verzekering weegt niet op tegen de uitkering van de verzekeraar bij schade. De enige uitzondering is wanneer je auto een nieuwwaarde van € 50.000 of hoger heeft. Je auto kan dan een behoorlijke dagwaarde hebben, waardoor je in dit geval beter voor een allrisk verzekering kunt kiezen.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d2efcbfd055a"></iframe>

De blauwe staaf in de bovenstaande tabel geeft het percentage Nederlanders weer dat een allrisk verzekering heeft afgesloten met een auto die 0-5 jaar oud is. De rode staaf geeft het percentage Nederlanders weer dat onnodig een allrisk verzekering heeft afgesloten met een auto die 5 jaar of ouder is.

Nederlanders weinig kennis over hun autoverzekering

De resultaten van ons onderzoek suggereren dat veel Nederlanders zich niet verdiepen in hun autoverzekering. Dat is zonde, want het kan je veel geld schelen. Ook al is de premie van je verzekering deels afhankelijk van externe factoren, je hebt wel degelijk invloed op de premie die je betaalt. Er zitten namelijk veel verschillen in de prijzen die verzekeraars aanbieden. Ben jij benieuwd of je nog de juiste autoverzekering hebt? Je kunt hier je autoverzekering vergelijken.

Kritisch naar je autoverzekering kijken, kan je veel voordeel opleveren. Heb je nog wel de juiste dekking? Kan hij omhoog of omlaag? Toch controleert slechts 20% van de ondervraagden ieder jaar of ze nog het voordeligste uit zijn. Uit ons onderzoek blijkt verder dat 39,1% geen idee heeft wat ze per maand aan premie betalen. Ook weet 51,8% niet hoe hoog hun eigen risico is en 64,8% niet wat de voorwaarden zijn die hun verzekeraar stelt. Wil je weten wat de 5 factoren zijn die de prijs van je autoverzekering bepalen? Lees dan verder onder de grafiek.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d3054775a470"></iframe>

De 5 factoren die de prijs van je autoverzekering bepalen

De premie die je betaalt voor je autoverzekering hangt af van 5 factoren:

 1. Dagwaarde en cataloguswaarde
  De dagwaarde en de cataloguswaarde bepalen voor het grootste gedeelte hoeveel je voor een autoverzekering moet betalen. De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment en is afhankelijk van het aantal gereden kilometers, de leeftijd van je auto, de staat van onderhoud en de accessoires. De cataloguswaarde is een combinatie van de leeftijd van je auto en de hierbij ingeschatte conditie. Je auto neemt iedere dag in waarde af. Hoe minder je auto waard is, hoe minder de verzekeraar je zal uitbetalen bij schade.
 2. Leeftijd van de bestuurder
  De tweede factor die bepalend is voor de premie, is je leeftijd. Verzekeraars baseren de premie op risicofactoren, waarvan leeftijd een belangrijke factor is. Deze risicofactoren zijn gebaseerd op statistieken die verzekeraars verzamelen. Er wordt gekeken welke personen het vaakst schade hebben en een vergoeding claimen, waardoor ze dus een risico zijn voor verzekeraars.
 3. Schadevrije jaren
  De derde factor die invloed heeft op je premie, is het aantal schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade rijdt of geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je op je premie krijgt.
 4. Woonplaats
  De vierde factor die van invloed is op je premie, is je woonplaats. Deze factor wordt ook bepaald aan de hand van risicofactoren. Uit statistieken blijkt namelijk dat er meer ongelukken gebeuren in de Randstad. Woon je in de Randstad? Dan betaal je waarschijnlijk meer premie dan iemand in Groningen.
 5. Kilometers per jaar
  De laatste factor is het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer kans je hebt om in een ongeluk terecht te komen.

Lees meer over de factoren die de premie van je autoverzekering bepalen.

Terug naar boven