Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
08-02-2024

Wegenbelasting stijgt in bijna alle provincies

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de wegenbelasting in bijna alle provincies van Nederland omhoog gaat in 2024, met uitzondering van Groningen en Drenthe.
Het Rijk en de provincies verwachten een gezamenlijke opbrengst van ruim 6,8 miljard euro aan wegenbelasting in 2024, een stijging van 6,6 procent vergeleken met 2023.

2 minuten 08-02-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Duurste en goedkoopste provincies

Ondanks dat in Noord-Holland de stijging van het opcententarief (beter bekend als de provinciale heffing) het grootste is van 67,9% naar 77,4%, hanteert de provincie nog steeds de laagste heffing van alle provincies. De provincies verwachten bijna 1,9 miljard aan wegenbelasting te incasseren, wat een stijging van 4% is ten opzichte van vorig jaar.

Aan de andere kant worden automobilisten in Gelderland en Zuid-Holland geconfronteerd met de hoogste tarieven voor wegenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting per provincie 2024

Provincie € per jaar
Noord-Holland € 656
Noord-Brabant € 672
Utrecht € 672
Overijssel € 672
Limburg € 672
Flevoland € 672
Zeeland € 676
Friesland € 692
Drenthe € 700
Groningen € 708
Zuid-Holland € 716
Gelderland € 716

*Deze tarieven gelden voor een benzinevoertuig van 1200 kilogram (gewichtsklasse 1151 t/m 1250). De motorrijtuigenbelasting is verschillend afhankelijk van de gewichtsklasse van de auto.

Wat is wegenbelasting ook alweer?

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is een belasting die automobilisten betalen voor het bezit van een auto. Deze belasting wordt bepaald op basis van factoren zoals het type voertuig, het gewicht en de provincie van registratie. Het grootste deel van de opbrengsten uit wegenbelasting gaat naar het Rijk, terwijl een deel ervan naar de provincies gaat.

Als automobilist is het belangrijk om deze veranderingen in de gaten te houden en te overwegen hoe deze van invloed kunnen zijn op je autokosten. Het kan verstandig zijn om je autoverzekering en andere financiële aspecten van autorijden opnieuw te bekijken om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op deze wijzigingen.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 08-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven