Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Rijgedragverzekering

Een rijgedragverzekering kan uitkomst bieden als je graag maandelijks wilt besparen op je autoverzekering. Als je namelijk veilig rijgedrag vertoont, dan bespaar je hiermee elke maand tot wel 35% korting op je premie. Wat is een rijgedragverzekering precies, hoe wordt je rijgedrag gemeten, wat wordt er precies uitgelezen en welke verzekeraars bieden een rijgedragverzekering aan? Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een rijgedragverzekering?

Met een rijgedragverzekering verdien je extra korting op de verzekeringspremie als je goed rijgedrag vertoont. Bij een normale autoverzekering maakt de verzekeraar geen onderscheid op basis van rijgedrag, bij een rijgedragverzekering wel. Deze verzekering is dan ook een nieuwe variant op een normale autoverzekering en je kan hiermee tot wel 35% extra korting op je premie besparen.

Hoe werkt het?

Je ontvangt een stekker die je in je auto moet plaatsen en hiermee meet de verzekeraar jouw rijgedrag. Hoe beter je rijdt, hoe hoger de beloning is die de verzekeraar maandelijks terugstort op je rekening.

Rijgedrag meten met OBD-stekker

Heb je een rijgedragverzekering afgesloten, dan ontvang je van de door jou gekozen verzekeraar een stekker per post. De zogenoemde OBD-stekker (On Board Diagnostics) plaats je in de OBD2-poort onder je stuur en deze heeft toegang tot de software in je auto.

De OBD-stekker is een klein apparaatje met een chip en wordt ook wel ‘dongel’ genoemd. Deze stekker stuurt elke 2 minuten een signaal naar de verzekeraar en zo wordt jouw rijgedrag gemeten. Je hoeft niet bang te zijn dat deze stekker storingen veroorzaakt, want je rijgedrag wordt alleen uitgelezen. Er wordt niets naartoe verzonden.

Rijgedragverzekering via app op je telefoon

Verzekeraars kunnen je rijgedrag ook uitlezen via een app op je telefoon. Je telefoon moet dan wel altijd opgeladen zijn. De app bepaalt je rijscore aan de hand van een aantal factoren:

 • Locatie en het tijdstip van je rit
 • Hoe vaak je de telefoon ontgrendelt
 • Hoe vaak je de telefoon oppakt
 • Het aantal keer dat je een snelheidsovertreding maakt
 • Of je vaak hard remt
 • Of je vaak hard optrekt
 • Hoe vaak je scherpe bochten neemt

Aan de hand van deze factoren zijn er vier pijlers voor een rijgedrag app gevormd:

 • Rustig rijden
 • Oplettend rijden
 • Bewust rijden
 • Nauwkeurig rijden

Zowel de apps als de OBD-stekker wordt niet bij elke verzekeraar gratis aangeboden.

Wat wordt er uitgelezen?

De verzekeraar registreert met behulp van de OBD-stekker:

 • Hoeveel kilometer je in het donker en/of een dichtbevolkt gebied rijdt (Risicosituering)
 • Hoe vaak je bij het remmen voor bovenmatige vertraging zorgt (Remgedrag)
 • Het aantal keer dat je de maximumsnelheid overtreedt (Snelheidsovertreding)
 • Hoe vaak je bij het optrekken een buitensporige versnelling veroorzaakt (Acceleratiegedrag)

Hoe wordt de maandelijkse score berekend door je rijgedragverzekering?

Als de verzekeraar jouw gegevens heeft uitgelezen, kan hij vaststellen hoeveel je zogenoemde rijscore is. Aan de hand van deze score wordt er bepaald hoeveel premie je deze maand aan je autoverzekering moet betalen. Dit gebeurt vaak met een kleurcode:

 • Groen – Veilig. 25% tot 35% korting op je premie
 • Oranje – Matig tot redelijk. 5% tot 10% premiekorting
 • Rood – Onveilig. Geen voordeel op je premie

Natuurlijk mag je best een keertje te hard rijden en ook kan het voorkomen dat je te hard remt. Het is dan niet zo dat je meteen al je korting kwijt bent, maar als je dit regelmatig doet dan heb je wel kans dat je de korting kwijtraakt.

Als je een gehele maand veilig rijdt kan je er vanuit gaan dat je een lagere maandpremie hebt. Houd er wel rekening mee dat je bij een aantal verzekeraars je behaalde voordeel moet terugbetalen als je een keer ernstig onveilig rijgedrag vertoont.

Rijgedragverzekering – Welke verzekeraars bieden dit aan?

Eerder boden diverse autoverzekeraars een rijgedragverzekering aan. Bij deze verzekering wordt de premie maandelijks aangepast op basis van je rijgedrag. Op dit moment zijn ANWB en FBTO de enige aanbieders van een rijgedragverzekering.

 

VerzekeraarProductMaximale kortingUitlees methode
ANWBVeilig rijden30%App of stick/dongel
FBTORijstijlverzekering30%App

Autoverzekeringen vergelijken met rijgedragverzekering

Met onze vergelijker zie je snel welke autoverzekering het beste bij je past. Houd het lijstje met de genoemde verzekeringen die een rijgedragverzekering aanbieden bij de hand en je hebt binnen no-time de autoverzekering die het beste bij jou past.

Let bij het vergelijken op de hoogte van de premie die je maandelijks en jaarlijks moet betalen en houd in je achterhoofd dat er dus korting bijkomt als je goed rijgedrag vertoont.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 26-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, je hoeft nooit premie bij te betalen. Je krijgt een korting op je premie tussen 0% en 35% op basis van je gehaalde score.

Verzekeraars kunnen verschillende gegevens verzamelen, zoals gegevens over snelheid, remmen en accelereren. Ook kunnen ze informatie verkrijgen over het tijdstip en de locatie van het rijden.

Wanneer je rijgedrag laag wordt beoordeeld, kan dit leiden tot een hogere premie en de verzekeraar kan er zelfs voor kiezen om de verzekering te beëindigen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven