Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat is aquaplaning?

Als je het al eens hebt meegemaakt, weet je hoe eng de situatie kan zijn. Aquaplaning: je hebt totaal geen controle meer over de auto. Hoe ontstaat het? Wat kan je doen om aquaplaning te voorkomen en als je er dan toch in verzeild raakt, hoe red je je hieruit?

Wat is aquaplaning precies?

Aquaplaning vindt meestal plaats als het regent of net geregend heeft en er nog flinke plassen op de weg liggen. Een aantal factoren kan ervoor zorgen dat je banden teveel water moeten verwerken. Het water kan niet weg, waardoor er een laag water tussen je banden en het asfalt ontstaan. Je rijdt dan als het ware op het water, waardoor je geen directe grip meer hebt op de weg.

Hoe kun je aquaplaning voorkomen?

  • 1

    Check je profieldiepte

    Je kunt het risico op aquaplaning drastisch verminderen door de juiste banden onder je auto te installeren. Verkeerde banden zijn vaak een oorzaak van aquaplaning. Hoe dieper je profiel is, hoe meer water de band kan verwerken.

    De wettelijke minimumprofieldiepte voor zomerbanden is 1,6 millimeter. Het wordt echter aangeraden om je banden al te vervangen als profiel minder dan 2 tot 3 mm diep is. Bij winterbanden is de slijtgrens 4 mm diepte.

    Je kunt voor een paar euro bij vrijwel alle autobedrijven/garages een dieptemaat kopen om je profieldiepte te checken. Een andere handige tip: Steek een 1 euro muntstuk in de groeven van je band. Is het gouden randje niet meer zichtbaar? Dan zijn je profielen minder dan 3 mm diep.

  • 2

    Pas je aan aan de weersomstandigheden

    Zorg altijd dat je met deze weersomstandigheden voorzichtiger rijdt: verminder je snelheid en vergroot de afstand op je voorganger. Als je langzamer rijdt, kunnen je banden meer water verwerken. Daarnaast heb je meer ruimte en tijd om je auto weer onder controle te krijgen, mocht het misgaan.

  • 3

    Controleer de bandenspanning

    Ook is het van belang dat je bandenspanning in orde is. Door de juiste bandenspanning wordt het oppervlakte dat contact met de weg heeft kleiner. Hierdoor wordt het gewicht van de auto verspreid over een kleiner oppervlakte, wat de kans op aquaplaning vermindert.

  • 4

    Kies niet te dikke banden

    Dikke banden moeten meer water af zien te voeren dan dunnere banden. Een deel van het water wordt via de zijkanten afgevoerd en de rest door het profiel. Dunnere banden hebben minder kans op aquaplaning, omdat deze meer door het water heen ‘snijden’.

Wat moet je wel en juist niet doen bij aquaplanning?

Dit moet je niet doen

  • cross In paniek raken: het kan heel erg schrikken zijn, maar probeer vooral kalm te blijven.
  • cross Remmen: ga zeker niet te hard remmen. Hierdoor ga je slippen en dan wordt de auto helemaal stuurloos.
  • cross Te veel sturen: je kunt proberen voorzichtig te sturen. Wanneer je echter te heftig het stuur omgooit, verhoog je het risico dat je gaat slippen. Ben je toch in een slip terechtgekomen? Stuur dan net zover met de slip-richting mee totdat je merkt dat je auto grip krijgt en stuur dan snel de tegengestelde richting in om weer recht te rijden.

Dit moet je wel doen

  • checkmark Gas los: verminder de snelheid door je gas los te laten. Schakel hierbij niet terug, maar laat de auto gewoon rustig afremmen.
  • checkmark Houd je stuur vast: blijf zoveel mogelijk in de rijrichting rijden die je rijdt. Je kunt lichtjes proberen te sturen.

Hoe zit het met je autoverzekering?

Aquaplaning kan voor vervelende ongelukken zorgen. Je kunt niet remmen en daardoor tegen degene die voor je rijdt botsen, of totaal de macht over het stuur kwijtraken en de weg over slingeren. Schade door aquaplaning is alleen gedekt wanneer je een allrisk dekking hebt. Wil jij de beste autoverzekering vinden? Dat kan door je autoverzekering te vergelijken op Autoverzekering.nl.

Autoverzekering vergelijken

Terug naar boven