Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Is mijn auto verzekerd als ik hem deel of verhuur?

Steeds meer mensen verhuren hun auto via organisaties als SnappCar, MyWheels of WeGo. Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering als je gebruik maakt van zo’n platform? Hieronder staat alle informatie over je autoverzekering bij een auto delen.

Carsharing

Auto’s delen met andere mensen, ook wel carsharing genoemd, komt in Nederland steeds vaker voor. SnappCar is de grootste partij in deze sector en zij ervaren nog elk jaar een groei van het aantal inschrijvingen. Vorig jaar zomer zijn bijvoorbeeld ruim tienduizend Nederlanders op vakantie geweest met een auto van iemand anders.

Auto delen, hoe werkt het?

Een autoverzekering wordt altijd afgesloten op het kenteken van de auto en is dus gekoppeld aan de auto. Daarnaast moet je de hoofdbestuurder van de auto doorgeven aan de verzekering. Wanneer je je auto uitleent, moet de hoofdbestuurder hiervoor toestemming hebben gegeven en moet de nieuwe tijdelijke bestuurder in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer er aan deze voorwaarden wordt voldaan gelden dezelfde poliswaarden als gewoonlijk. Maar wanneer de auto wordt gebruikt voor andere doeleinden zoals voor joyriding, taxi of autorijlessen, ben je daarentegen niet verzekerd voor eventuele schade.

Auto delen en je autoverzekering

Het is belangrijk om te weten dat je auto delen niet gedekt wordt door je normale autoverzekering. Om dit op te vangen bieden de platforms waarop je de auto kunt delen hun eigen verzekering aan. SnappCar biedt samen met Allianz nieuw verzekeringsproduct aan waarbij jouw autoverzekering gedurende de huurperiode tijdelijk vervangen wordt door de verzekeringspolis van SnappCar. MyWheels heeft een soortgelijke samenwerking met Centraal Beheer Achmea.

Auto delen met WA-verzekering of beperkt casco

Veroorzaakt iemand anders met jouw auto een ongeluk en is de auto alleen WA verzekerd? Dan is alleen de schade die bij de tegenpartij is aangebracht verzekerd en krijg je geen vergoeding voor de schade aan jouw eigen auto. Is de auto WA+ verzekerd en heb je deze uitgeleend? De WA+ verzekering dekt naast de schade van de andere partij ook diverse schades aan je eigen auto. Je bent met deze dekking verzekerd voor gebeurtenissen waar je zelf geen controle over hebt. Voorbeelden zijn: diefstal, inbraak, joyriding, vandalisme, botsing met dieren, ruit-, brand- en stormschade.

Auto delen met all risk verzekering

De all risk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Met deze verzekering ben je tegen bijna alle autoschades verzekerd, ook wanneer iemand anders een ongeluk veroorzaakt met jouw auto. Zelfs de schade die door eigen schuld wordt gereden, wordt bij deze dekking vergoed.

Het overzicht een beetje kwijtgeraakt? Bekijk een uitgebreide omschrijving van de schadevergoeding per dekking. Deze voorwaarden gelden voor iedereen die met jouw toestemming en een geldig rijbewijs in jouw auto rijdt.

Maak duidelijke afspraken

Wanneer je je auto uitleent aan familie of vrienden, doe je dat vaak op goed vertrouwen. Toch is het verstandig om bij auto uitleen vooraf duidelijke afspraken te maken over eventuele schade en dit wellicht vast te leggen in een overeenkomst. Als de auto bijvoorbeeld alleen WA verzekerd is en de bestuurder schade heeft gereden aan jouw auto, wordt dit niet vergoed door de verzekering.

Je kunt dan de schade proberen te verhalen op de tijdelijke bestuurder, maar als deze persoon met jouw toestemming in jouw auto rijdt is dit erg moeilijk. De schade die bij het uitlenen van de auto ontstaat, valt namelijk onder jouw verantwoordelijk. Maak daarom duidelijke afspraken van tevoren. Op deze manier kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je met een gerust gevoel je auto uitlenen.

Huurder verzekert auto van verhuurder

De kosten voor de verzekering komen voor rekening van de huurder. auto delen Deze sluit dus eigenlijk een tijdelijke verzekering af voor de auto van de verhuurder. Bij schade tijdens de huurperiode zal de oorspronkelijke verzekeraar van de verhuurder dit niet vergoeden, maar dit wordt dus opgevangen door de tijdelijke verzekering van de huurder.

Ongeluk met een gedeelde auto

Wanneer iemand anders in jouw auto rijdt en daarbij een ongeluk veroorzaakt, is diegene niet verzekerd voor overlijden of blijvende invaliditeit. Wil je er zeker van zijn dat personen die jouw auto lenen of in jouw auto meerijden financieel ondersteund worden na een ongeluk? Sluit dan een aanvullende verzekering af om hen en jezelf voor blijvende invaliditeit en overlijden te verzekeren.

Schadevrije jaren van een gedeelde auto

Als de tijdelijke bestuurder schade veroorzaakt aan jouw auto, heeft dit negatief effect op jouw schadevrije jaren en automatisch dus ook op de korting van jouw premie. Soms is het daarom voordeliger om de schade zelf te betalen, zodat de premie niet omhoog gaat.

Ben ik verzekerd in andermans auto?

Wanneer je je auto uitleent met toestemming van de hoofdbestuurder en diegene een geldig rijbewijs heeft, zijn de standaard poliswaarden geldig. Maar hoe zit dit wanneer jijzelf een auto van iemand anders leent? Hier geldt precies hetzelfde, maar ben jij in dat geval de tijdelijke bestuurder. Ook dan is het handig om vooraf duidelijke afspraken met elkaar te maken, zodat hier later geen verwarring over kan ontstaan.

Besparing door auto delen of verhuren?

Je auto verhuren is natuurlijk een makkelijke manier om wat geld te verdienen. Kostenbesparing is dan ook een van de belangrijkste redenen voor mensen om hun auto te delen. Voor meer dan 81% van de gebruikers is het terugverdienen van de autokosten een zwaarwegende reden. Voor de huurder is het tegelijkertijd ook een stuk voordeliger dan zelf een auto aanschaffen.

Autoverzekering vergelijken

Als jij je auto verhuurt is de kans dus groot dat jij je bewust bent van je eigen portemonnee. Ben je benieuwd naar de prijsverschillen tussen de verschillende autoverzekeringen en -dekkingen? Maak dan nu gebruik van onze vergelijker om erachter te komen welke dekking bij jou past. Je kunt jaarlijks tot wel €250 besparen door over te stappen naar een goedkopere verzekeraar. Vul je gegevens in onze vergelijker in en check hoeveel jij kunt besparen.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 25 mei 2020, 14:25 Dhr. van H. uit Roden.
  • 25 mei 2020, 14:21 Dhr. G. uit Lisse.
  • 25 mei 2020, 14:18 Dhr. B. uit Julianadorp.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.