Auto uitlenen
Leen jij je auto weleens uit? Het uitlenen van je auto kan voelen als een simpel gebaar, iets wat je ‘gewoon’ doet, zonder er lang over na te denken. Maar heb je er weleens bij stilgestaan wat er gebeurt met je autoverzekering als je jouw voertuig uit handen geeft? Op deze pagina loodsen we je door de belangrijkste aspecten van het uitlenen van je auto heen. Van verzekering tot de risico’s, en hoe Autoverzekering.nl je helpt om slim verzekerd te blijven.
Auto uitlenen: is je auto verzekerd?
Goed nieuws: wanneer je jouw auto uitleent, blijft de autoverzekering geldig. De verzekering is namelijk gekoppeld aan de auto en niet aan de bestuurder. Het is wel verstandig om te controleren of jouw verzekeringspolis incidenteel gebruik van jouw auto door anderen toestaat zonder dat dit gevolgen heeft voor je dekking.
Let er daarnaast op dat de persoon aan wie je de auto uitleent, over een geldig rijbewijs beschikt en niet uitgesloten is van dekking door jouw verzekering.
Auto voor langere tijd uitlenen
Leen je je auto voor langere tijd uit? Of rijdt er iemand anders structureel in je auto? Dan ben jij niet meer de regelmatige bestuurder en moet je deze wijziging doorgeven aan je autoverzekeraar. Het niet doorgeven van een nieuwe medebestuurder of regelmatige bestuurder kan vergaande gevolgen hebben bij schade.
Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?
Stel: je leent je voertuig uit, en de bestuurder raakt betrokken bij een ongeval of maakt schade met of aan jouw auto. In dat geval dekt jouw autoverzekering de schadekosten in eerste instantie. Immers: met een autoverzekering verzeker je je auto, niet de bestuurder.
Natuurlijk is de dekking afhankelijk van de voorwaarden van je verzekering en de soort dekking die je hebt (WA, beperkt casco of all risk) en dit kan invloed hebben op je no-claimkorting en/of je schadevrije jaren. Is je auto bijvoorbeeld all risk verzekerd? Dan is de persoon die jouw auto gebruikt ook met deze dekking verzekerd wanneer hij of zij hierin rijdt. Voor de overige kosten die niet gedekt worden door jouw verzekering, ben jij als eigenaar zelf verantwoordelijk.
Je kunt de schade niet claimen met de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon aan wie je jouw voertuig hebt uitgeleend.
Overeenkomst met de bestuurder
Het is verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken met de persoon aan wie je de auto uitleent. Overweeg een schriftelijke overeenkomst, waarin staat dat de lener verantwoordelijk is voor het betalen van zaken als:
- Eigen risico
- Boetes
- Bijkomende kosten
- Pech onderweg
- Verhogingen in de verzekeringspremie als gevolg van een claim bij schade
Auto uitlenen aan familie
Heb je met je gezin samen een auto, dan mag je bij de meeste verzekeraars de auto delen met alle gezinsleden die op hetzelfde adres staan ingeschreven als de (hoofd)eigenaar van de auto. Mits deze gezinsleden een rijbewijs hebben. Als je kind af en toe in je auto rijdt dan is dat geen probleem; dit mag van de verzekeraar. Het is echter een ander verhaal als je kind vaker in jouw auto rijdt en dus een regelmatige bestuurder is. In dit geval moet jouw kind ook als regelmatige bestuurder worden aangetekend. Laat je je kind in de gezinsauto rijden, laat dit dan altijd weten aan je verzekeraar, want hiervoor geldt in de meeste gevallen een premietoeslag.
Dit komt doordat het risico op schade bij jongeren onder de 26 jaar het grootst is, en daarbinnen is de kans op schade het hoogst bij jongeren tussen de 18 en 21 jaar. Precies ja… de leeftijd waarop jongeren vaak nog thuis wonen en gebruik maken van de auto van hun vader of moeder.
Auto uitlenen verzekering: familie buiten het gezin
Het uitlenen van je auto aan familieleden wordt vaak als veiliger beschouwd, maar de regels en risico’s blijven hetzelfde. Dus zorg ervoor dat je polis het uitlenen aan familie (anders dan die binnen het gezin) toestaat zonder extra voorwaarden.
Voorbeeld:
Stel, je leent je auto aan je zus. Zij rijdt per ongeluk tegen een paal. Jouw verzekering dekt de schade wel, maar dit ongeluk kan je eigen risico en no-claimkorting beïnvloeden.
Risico’s en eventuele gevolgen bij het uitlenen van je auto
Zoals gezegd: het uitlenen van je auto komt met verantwoordelijkheden en potentiële risico’s. Als je je auto uitleent, dan weet je dat je de kans loopt dat je de auto met schade terugkrijgt. Ook al vertrouw je de bestuurder aan wie je de auto uitleent nog zo goed, een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje.
De risico’s en gevolgen bij het uitlenen van je auto:
- Verhoogd risico op schade.
- Juridische aansprakelijkheid bij ongelukken veroorzaakt door de lener.
- Mogelijke verhoging van de verzekeringspremie bij schade.
- No-claimkorting: het claimen van schade kan je no-claimkorting beïnvloeden, wat betekent dat je premie in de toekomst stijgt. Dit is iets om serieus rekening mee te houden, voordat je je auto uitleent.
- Eigen risico: de meeste verzekeringen hanteren een bedrag aan ‘eigen risico’ dat je uit eigen zak moet betalen bij schade. Bespreek met de lener of hij/zij bereid is dit te vergoeden in het geval van een ongeval.
Leenautoverzekering
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er dus aardig wat mogelijkheden om binnen de voorwaarden van je eigen autoverzekering je auto uit te lenen. Maar wil je helemaal safe zitten, dan zijn er op dit moment ook twee verzekeraars die een speciale leenautoverzekering aanbieden.
Dit is een verzekering die je voor een korte periode, soms zelfs per dag, kunt afsluiten om je auto extra te verzekeren op het moment dat je hem uitleent aan iemand buiten je gezin.
Deze verzekeringen zorgen voor meer dekking dan je eigen ‘gewone’ autoverzekering. Dit kan extra zekerheid bieden voor zowel jou als de lener. Goed om te weten: een leenautoverzekering geldt voor het uitlenen van je auto en niet voor het verhuren van je auto.
Verzekeraars met een speciale leenautoverzekering zijn:
- OHRA Leenautoverzekering
- Autodeelverzekering van Centraal Beheer
Om zeker te weten dat een leenautoverzekering past bij jouw behoeften, is het verstandig de voorwaarden deze dergelijke verzekeringen te checken. Zo zie je ook meteen welke situaties wel en niet worden gedekt.
Uitlenen of verhuren van je auto?
Het uitlenen van je auto is niet hetzelfde als het verhuren van je auto. Het uitlenen betreft het ter beschikking stellen van je auto zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen. Bovendien mag een geleende auto niet worden ingezet voor andere doeleinden, zoals het gebruik als taxi of leaseauto. De persoon die de auto leent, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en toestemming hebben gekregen om de auto te gebruiken.
Bespaar op je autoverzekering
Het gebruik van de autoverzekeringvergelijker van Autoverzekering.nl helpt je besparen op je autoverzekering, ook als je je auto regelmatig uitleent. Ontdek de beste deals die passen bij jouw situatie en behoeften.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Wanneer je jouw auto uitleent, blijf je zelf aansprakelijk wanneer degene aan wie je de auto hebt uitgeleend schade rijdt. Dit heeft ermee te maken dat je een autoverzekering afsluit op het voertuig en niet op de persoon/bestuurder die erin rijdt.
Als er een claim wordt ingediend vanwege een ongeluk dat is veroorzaakt terwijl jouw auto was uitgeleend, kan dit invloed hebben op je no-claimkorting, wat resulteert in een hogere premie bij de verlenging van je polis. Na het claimen van schade verlies je vijf schadevrije jaren. Doordat je minder schadevrije jaren hebt, zul je ook lager op de bonus-malus ladder staan, waardoor je minder korting op je autoverzekering ontvangt. Hoeveel dit precies is verschilt per verzekeraar. In de polisvoorwaarden staat de bonus-malus ladder voor jouw autoverzekering.
Ja, het is verstandig om je verzekeraar op de hoogte te stellen als je van plan bent je auto regelmatig uit te lenen, vooral als het aan dezelfde persoon is. Sommige verzekeraars kunnen aanvullende informatie vereisen of aanbevelen om de lener als een genoemde bestuurder op de polis te zetten. Dat voorkomt eventuele complicaties in het geval van een claim. Je verzekeraar informeren, zorgt ervoor dat je dekking up-to-date en adequaat blijft.
Bij het uitlenen van een auto zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat zowel jij als de lener beschermd zijn, en om mogelijke complicaties met je verzekering te voorkomen. Hier is een handige checklist:
1. Controleer de polisvoorwaarden van je autoverzekering.
2. Controleer de geldigheid van het rijbewijs van de lener.
3. Maak duidelijke afspraken over onder andere de leenperiode, maar ook over wie verantwoordelijk is voor het eigen risico of eventuele schades die de verzekering niet dekt.
4. Overweeg een schriftelijke overeenkomst.
5. Controleer de staat van de auto (evt. gebreken en brandstofniveau).
6. Zorg ervoor dat de lener weet hoe de auto werkt (bijvoorbeeld de alarmfunctie).
7. Informeer je verzekeraar indien nodig (bijvoorbeeld als je uitleent aan jongeren en/of mensen buiten je gezin).
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!