Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Fietsendrager op auto, zijn de fietsen verzekerd?

Met de zomer die nadert en het mooie weer in aantocht gaan veel mensen eropuit met de fiets. Er worden weer veel racefietsen, elektrische fietsen, mountainbikes en omafietsen uit de schuur gehaald en op de fietsendragers gemonteerd. Veel mensen staan hier niet echt bij stil, maar een fiets achter- en bovenop de auto is niet altijd verzekerd.

Schade veroorzaakt door een ander

Het verschil zit hem in de veroorzaker van de schade. Wanneer iemand anders tegen jouw auto aanrijdt en op deze manier schade aan je fiets aanbrengt, moet de autoverzekeraar van de veroorzaker de schade aan je fiets betalen.

Zelf schade veroorzaakt

Heb jij per ongeluk zelf de schade veroorzaakt? Dan is het een ander verhaal. Je autoverzekeraar is bij zelf veroorzaakte schade namelijk niet verplicht om dit te vergoeden, ongeacht je dekking. De enige verzekering die deze schade wel vergoedt is een fietsverzekering.

Regels voor de fietsendrager auto

Er zijn in Nederland een aantal wettelijke eisen waar je je aan moet houden als je een fietsendrager of zware lading op je auto hebt. Dit zijn de regels als je de hort op gaat:

  • De fietsen mogen niet meer dan 20 centimeter uitsteken (aan beide kanten)
  • Op de fietsendrager van de auto moet een witte nummerplaat met het kenteken van de auto staan
  • De maximale kogeldruk van de auto moet hoger zijn dan het gewicht van de fietsen
  • Er mogen geen scherpe delen uitsteken
  • De fietsendrager moet een verlichtingsbalk bevatten als de fietsendrager of de fietsen de achterlichten geheel of gedeeltelijk bedekken

Fiets van auto gestolen

Even een tussenstop om iets te eten, drinken of om te tanken? Houd uw fiets dan goed in het zicht. Er worden namelijk nog wel eens fietsen van een fietsendrager gestolen. Het gaat hier vooral om de duurdere fietsen, zoals elektrische fietsen. Ook hier bent u met een autoverzekering niet voor verzekerd, omdat de fiets niet gezien wordt als een accessoire van de auto.

Verzekerd de weg op

Met een fietsverzekering is je fiets verzekerd tegen schade of diefstal. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een reisverzekering af te sluiten, maar let hier wel goed op de vergoedingen. Reisverzekeringen vergoeden namelijk meestal maar een maximumbedrag.

Zojuist overgestapt

  • 4 juni 2020, 02:32 Dhr. F. uit Hilversum.
  • 4 juni 2020, 01:29 Mevr. O. uit 's-gravenhage.
  • 4 juni 2020, 00:18 Mevr. van H. uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.