Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Rijontzegging

Heb je een rijontzegging of wil je er graag meer over weten? Op Autoverzekering.nl lees je wat het precies inhoudt, wat je moet doen als je een ontzegging hebt en welke gevolgen dit heeft voor je autoverzekering.

Rijontzegging, wat houdt dit in?

Een rijontzegging is een straf die de rechter je kan opleggen wanneer je een snelheidsovertreding hebt gemaakt of als je onder invloed van alcohol hebt gereden. Het is verboden om met een rijontzegging aan het verkeer deel te nemen.

Dit geldt voor elk gemotoriseerd voertuig, dus ook voor het besturen van motoren, brom- en snorfietsen. De ontzegging betreft een ontzegging in het algemeen en dus niet alleen een ontzegging om een auto te besturen.

Het proces

  • icoon

    Voorwaardelijke rijontzegging

    Bij een voorwaardelijke rijontzegging mag je met de auto rijden, maar als je binnen de proeftijd van twee jaar opnieuw een verkeersovertreding begaat dan kan de rechter alsnog zes maanden rijontzegging opleggen. De rechter kan daarnaast ook een straf opleggen voor een nieuwe overtreding.

  • icoon

    Proeftijd

    Heb je een voorwaardelijke rijontzegging? Er wordt dan door de rechter een proeftijd aan de voorwaardelijke straf verbonden. Als je voor het einde van de proeftijd in herhaling valt, dan wordt de voorwaardelijk opgelegde rijontzegging alsnog ten uitvoer gelegd.

  • icoon

    Recidive

    Val je voor het einde van je proeftijd in herhaling? Dan is er sprake van een recidive. Je voorwaardelijk opgelegde rijontzegging wordt dan alsnog ten uitvoer gelegd. Daarnaast zul je zwaarder worden bestraft.

Wat moet je doen bij een rijontzegging?

Als je een rijontzegging hebt dan kun je het beste bij dezelfde autoverzekeraar blijven. Veel verzekeraars accepteren namelijk geen bestuurders met een rijontzegging. Hierdoor is het lastig om over te stappen naar een andere autoverzekeraar.

Rijontzegging

Hoelang geldt een rijontzegging?

Hoelang je ontzegging geldt is afhankelijk van het vonnis van de rechter. De rechter bepaalt dit voor een groot gedeelte aan de hand van de uitslag van een ademanalyse of de gereden snelheid.

Heb je een rijverbod? Bij sommige verzekeraars kun je dan nooit meer terecht. Bij andere verzekeraars kun je na ongeveer 5 tot 8 jaar weer een autoverzekering afsluiten. In enkele gevallen is het toch nog mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Dit gebeurt dan in onderling overleg.

Rijontzegging

Auto verzekeren na rijverbod

Het is vaak lastig om een autoverzekering af te sluiten als je een rijontzegging hebt gehad. Veel verzekeraars zullen je geen autoverzekering laten afsluiten. Ze kijken vaak eerst naar de reden en de duur van het verbod. Ze maken een onderscheid tussen de volgende redenen:

  • Een snelheidsovertreding.
  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  • Onverzekerd rijden.
  • Het veroorzaken van ernstig letsel.
  • Het negeren van rood licht.
  • Een vluchtmisdrijf.​

Autoverzekering vergelijken

Zwaardere straf

Zwaardere straf voor vluchtmisdrijf

Je pleegt een vluchtmisdrijf wanneer je betrokken bent bij een ongeval en niet ter plaatse blijft om de nodige vaststellingen te (laten) doen. Voor een vluchtmisdrijf kan je voor de Politierechtbank worden vervolgd.

Als je een vluchtmisdrijf hebt gepleegd dan krijg je vaak een langere rijontzegging. Dit heeft gevolgen voor je autoverzekering. Verzekeraars tellen een langere ontzegging namelijk zwaarder mee. Ze maken onderscheid tussen de volgende periodes:

  • 0 tot 2 dagen.
  • 2 tot 14 dagen.
  • 14 dagen tot 3 maanden.
  • 3 tot 6 maanden.
  • 6 maanden tot 1 jaar.
  • Langer dan 1 jaar.

Als je langer dan een jaar een rijverbod hebt gehad dan kun je nog maar bij weinig verzekeraars terecht. Je kunt vaak nog wel een verzekering afsluiten bij de Vereende. Je betaalt dan wel een hogere premie. Voor meer informatie over de Vereende kun je contact opnemen met onze klantenservice: 020-760 5860.

Zwaardere straf

Rijontzegging in het buitenland

Heb je een overtreding gemaakt in het buitenland? Dan kan de rechter je daar ter plekke een rijverbod opleggen. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar als je rijbewijs is afgepakt dan mag je in Nederland niet autorijden. Je mag pas weer autorijden als je een nieuw rijbewijs hebt opgehaald bij de gemeente.

Mag je weer de weg op? Maak dan direct een vergelijking en bespaar gemiddeld €290 per jaar!
Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 2.153 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 2.153 reviews.

daniël

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Snel, eenvoudig en eerlijke prijzen. Ik heb nog even contact gehad met een medewerkster. Zij was uiterst vriendelijk en wist mijn vragen goed te beantwoorden. Zeer tevreden.

blij

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Snel geregeld

k.o.a. mohsen

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Goed service

daniël

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Snel, eenvoudig en eerlijke prijzen. Ik heb nog even contact gehad met een medewerkster. Zij was uiterst vriendelijk en wist mijn vragen goed te beantwoorden. Zeer tevreden.

blij

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Snel geregeld

k.o.a. mohsen

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Goed service

    Meer beoordelingen

    Veelgestelde vragen

      Wat is een rijontzegging en wat zijn de gevolgen daarvan voor mijn autoverzekering?

      Een rijontzegging is een strafrechtelijke maatregel waarbij je gedurende een bepaalde periode geen voertuig mag besturen. Bij een rijontzegging is het belangrijk om dit te melden bij je autoverzekeraar, omdat dit gevolgen kan hebben voor de dekking van je verzekering. Je verzekeraar kan besluiten de dekking te beperken, de verzekering te stoppen of de premie te verhogen.

      Kan ik een autoverzekering afsluiten tijdens een rijontzegging?

      Het is mogelijk om een autoverzekering af te sluiten tijdens een rijontzegging, maar het is belangrijk om de rijontzegging te melden aan de verzekeraar. Je mag tijdens de rijontzegging geen gebruik maken van de auto en riskeert anders een boete en/of verdere strafrechtelijke vervolging.

      Wat gebeurt er als ik tijdens een rijontzegging toch achter het stuur kruip?

      Als je tijdens een rijontzegging toch achter het stuur kruipt, riskeer je een boete en/of strafrechtelijke vervolging. Ook kan dit gevolgen hebben voor je autoverzekering, zoals afwijzing van een schadeclaim en het beëindigen van de verzekering.

      Wat is het verschil tussen een tijdelijke en een definitieve rijontzegging?

      Een tijdelijke rijontzegging is tijdelijk en na de periode van ontzegging wordt de rijbevoegdheid automatisch hersteld. Een definitieve rijontzegging is permanent en wordt opgelegd bij ernstige verkeersovertredingen, waardoor het niet meer mogelijk is om een rijbewijs te krijgen en een auto te verzekeren voor schade die ontstaat tijdens het rijden.

      Kan ik mijn auto laten verzekeren op naam van iemand anders tijdens mijn rijontzegging?

      Het is mogelijk om een auto te laten verzekeren op naam van iemand anders tijdens je rijontzegging. Echter, je mag tijdens je rijontzegging geen auto besturen en het kan als fraude gezien worden, wat gevolgen kan hebben voor de verzekering. Overleg dus altijd met de verzekeraar voordat je deze stap neemt.


    Terug naar boven