Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Rijontzegging

Heb je een rijontzegging of wil je er graag meer over weten? Op Autoverzekering.nl lees je wat het precies inhoudt, wat je moet doen als je een ontzegging hebt en welke gevolgen dit heeft voor je autoverzekering.

Rijontzegging, wat houdt dit in?

Een rijontzegging is een straf die de rechter je kan opleggen wanneer je een snelheidsovertreding hebt gemaakt of als je onder invloed van alcohol hebt gereden. Het is verboden om met een rijontzegging aan het verkeer deel te nemen. Dit geldt voor elk gemotoriseerd voertuig, dus ook voor het besturen van motoren, brom- en snorfietsen. De ontzegging betreft een ontzegging in het algemeen en dus niet alleen een ontzegging om een auto te besturen.

Voorwaardelijke rijontzegging

Bij een voorwaardelijke rijontzegging mag je met de auto rijden, maar als je binnen de proeftijd van twee jaar opnieuw een verkeersovertreding begaat dan kan de rechter alsnog zes maanden rijontzegging opleggen. De rechter kan daarnaast ook een straf opleggen voor een nieuwe overtreding.

Proeftijd

Heb je een voorwaardelijke rijontzegging? Er wordt dan door de rechter een proeftijd aan de voorwaardelijke straf verbonden. Als je voor het einde van de proeftijd in herhaling valt, dan wordt de voorwaardelijk opgelegde rijontzegging alsnog ten uitvoer gelegd.

Recidive

Val je voor het einde van je proeftijd in herhaling? Dan is er sprake van een recidive. Je voorwaardelijk opgelegde rijontzegging wordt dan alsnog ten uitvoer gelegd. Daarnaast zul je zwaarder worden bestraft.

Wat moet je doen bij een rijontzegging?

Als je een rijontzegging hebt dan kun je het beste bij dezelfde autoverzekeraar blijven. Veel verzekeraars accepteren namelijk geen bestuurders met een rijontzegging. Hierdoor is het lastig om over te stappen naar een andere autoverzekeraar.

Hoelang geldt een rijontzegging?

Hoelang je rijontzegging geldt is afhankelijk van het vonnis van de rechter. De rechter bepaalt dit voor een groot gedeelte aan de hand van de uitslag van een ademanalyse of de gereden snelheid. Heb je een rijverbod? Bij sommige verzekeraars kun je dan nooit meer terecht. Bij andere verzekeraars kun je na ongeveer 5 tot 8 jaar weer een autoverzekering afsluiten. In enkele gevallen is het toch nog mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Dit gebeurt dan in onderling overleg.

Auto verzekeren na rijverbod

Het is vaak lastig om een autoverzekering af te sluiten als je een rijontzegging hebt gehad. Veel verzekeraars zullen je geen autoverzekering laten afsluiten. Ze kijken vaak eerst naar de reden en de duur van het verbod. Ze maken een onderscheid tussen de volgende redenen:Rijontzegging

 • Een snelheidsovertreding.
 • Rijden onder invloed van alcohol of drugs.
 • Onverzekerd rijden.
 • Het veroorzaken van ernstig letsel.
 • Het negeren van rood licht.
 • Een vluchtmisdrijf.​
 • Zwaardere straf voor vluchtmisdrijf

  Je pleegt een vluchtmisdrijf wanneer je betrokken bent bij een ongeval en niet ter plaatse blijft om de nodige vaststellingen te (laten) doen. Voor een vluchtmisdrijf kan je voor de Politierechtbank worden vervolgd.

  Als je een vluchtmisdrijf hebt gepleegd dan krijg je vaak een langere rijontzegging. Dit heeft gevolgen voor je autoverzekering. Verzekeraars tellen een langere ontzegging namelijk zwaarder mee. Ze maken onderscheid tussen de volgende periodes:

  • 0 tot 2 dagen.
  • 2 tot 14 dagen.
  • 14 dagen tot 3 maanden.
  • 3 tot 6 maanden.
  • 6 maanden tot 1 jaar.
  • Langer dan 1 jaar.

  Als je langer dan een jaar een rijverbod hebt gehad dan kun je nog maar bij weinig verzekeraars terecht. Je kunt vaak nog wel een verzekering afsluiten bij de Vereende. Je betaalt dan wel een hogere premie. Voor meer informatie over de Vereende kun je contact opnemen met onze klantenservice: 020-760 5860.

  Rijontzegging in het buitenland

  Heb je een overtreding gemaakt in het buitenland? Dan kan de rechter je daar ter plekke een rijverbod opleggen. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar als je rijbewijs is afgepakt dan mag je in Nederland niet autorijden. Je mag pas weer autorijden als je een nieuw rijbewijs hebt opgehaald bij de gemeente.

  Zojuist overgestapt

  • 4 juni 2020, 11:15 Mevr. de B. uit Utrecht.
  • 4 juni 2020, 11:13 Mevr. M. uit Bergen op zoom.
  • 4 juni 2020, 11:13 Dhr. H. uit Hellevoetsluis.

  Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.