Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Wanneer mogen mistlampen aan?

De herfst is aangebroken en dat betekent meer mistige dagen. Mist is een gevaarlijke veroorzaker van vele ongelukken. De juiste verlichting voeren helpt al een hoop om ongelukken te voorkomen. Maar wat kun je nog meer doen om zo veilig mogelijk te rijden in de mist? En wanneer mogen mistlampen aan?

wanneer mistlampen aanDichte mist en zeer dichte mist

Als het zicht minder dan 200 meter is, spreek je van dichte mist. Je spreekt van zeer dichte mist als je niet verder dan 50 meter kunt kijken.

Wanneer mogen mistlampen aan?

Je mag je mistlampen alleen aandoen bij extreem slecht zicht door dichte mist en soms bij hevige regen- of sneeuwval. Houd er wel rekening mee dat je minder snel je mistlampen aan de achterkant van je auto aan mag doen dan aan de voorkant. Hieronder wordt het verschil tussen de mistlampen aan de voorkant en aan de achterkant uitgelegd.

Wanneer mistlampen aan voor

Je mag je mistlampen aan de voorkant van je auto aanzetten bij slecht zicht door dichte mist en hevige regen- of sneeuwval. Concreet betekent dit dat je minder dan 200 meter zicht hebt. Als de mistlampen voor branden dan mag je de dimlichten uitlaten. Je mag dan de stadslichten aandoen.

Wanneer mistlampen aan achter

Je mistlampen aan de achterkant mogen alleen aan bij zeer dichte mist (dus niet bij hevige regenval!). Dit is het geval wanneer je minder dan 50 meter kunt zien. Bij verkeerd gebruik van deze verlichting kun je een boete van € 140 krijgen, of misschien nog wel erger: een ongeluk. Een mistlamp kan namelijk erg verblindend werken.

Een handig trucje om te kijken of je je mistlampen aan moet doen, is de 2-secondenregel. Wanneer een auto voor je een vast punt passeert (bijvoorbeeld een lantaarnpaal), begin je tot 2 te tellen. Is de auto na de 2e tel niet meer zichtbaar? Zet dan je achtermistlamp aan.

Een andere tip: als je jouw voorligger gewoon nog kunt zien, dan kan jouw achterligger je ook nog zien. In dit geval is je mistlamp achter ook niet nodig.

Waar moet ik verder op letten?

Er zijn twee factoren waar je ook nog op moet letten bij mistlampen:

 • Automatische verlichting
 • Als je automatische verlichting in je auto hebt aangezet dan betekent dit niet dat je mistlampen automatisch aangaan. Deze zul je zelf handmatig moeten aanzetten. Er is namelijk geen garantie dat je lichtsensoren de nevelige omstandigheden zullen opmerken.

 • Controleer je mistlampen
 • Voordat je de weg op gaat is verstandig om je mistlampen te controleren. Zo weet je zeker dat andere automobilisten je kunnen zien en je zelf ook nog vooruit kunt kijken.

6 tips om brokken te voorkomen bij autorijden in de mist

 • Halveer je snelheid en verdubbel de afstand
 • Dit is een veelgebruikte vuistregel bij mist. Mistachterlichten kunnen verwarrend werken, omdat ze veel op remlichten lijken. Door voldoende afstand te houden en langzamer te rijden voorkom je ongelukken. Je hebt meer tijd om te anticiperen op wat er gebeurt. Hierdoor hoef je minder abrupt te remmen. Dit is namelijk erg gevaarlijk, omdat je zo iemand achterop je auto hebt liggen.

 • Ga niet met haast in de mist rijden!
 • Een van de gevaarlijkste dingen om te doen is met haast in de mist te gaan rijden. Hoef je niet per se de weg op? Blijf zoveel mogelijk thuis. Moet je naar je werk? Zet dan je wekker wat eerder en voorkom dat je gehaast de weg op gaat.

 • Help elkaar
 • Zie je voor je een file vormen? Zet je waarschuwingslichten aan, zodat de persoon achter je weet dat hij extra moet opletten.

 • Doe je ruitenwissers aan
 • Door je ruitenwissers aan te zetten, verwijder je kleine waterdruppeltjes. Op deze manier heb je net wat beter zicht.

 • Zet een raampje open
 • Het kan handig zijn om je raam open te doen. Hierdoor zie én hoor je beter wat er om je heen gebeurt.

 • Doe geen gekke dingen
 • Het is erg vervelend als mensen onnodig inhalen tijdens de mist. Switch daarom niet teveel van rijbaan. Soms hebben mensen dit pas laat in de gaten.

Autoverzekering vergelijken

Wanneer je in de mist rijdt, is de kans op schade groter dan normaal. Met het voeren van de juiste verlichting en de overige tips beperk je de kans op schade, maar helaas is dit geen garantie. Zorg dat je altijd goed verzekerd bent. Dit doe je door autoverzekeringen te vergelijken. Vul je gegevens in en vergelijk binnen een minuut bijna alle autoverzekeraars op premie én polisvoorwaarden.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 5 juli 2020, 00:08 Dhr. F. uit Arnhem.
 • 4 juli 2020, 23:53 Dhr. D. uit Budel-dorplein.
 • 4 juli 2020, 23:51 Dhr. L. uit Bergeijk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.