Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat kost een auto per maand?

Wil je weten wat een auto per maand kost? Autoverzekering.nl heeft de vaste en variabele kosten van een auto voor jou op een rijtje gezet. Voor de kosten van een autoverzekering kun je direct een vergelijking maken en gemiddeld €265 per jaar besparen!

Autoverzekering vergelijken
Wat kost een auto per maand?

Wat kost een auto per maand?

Als je in het bezit bent van een auto dan krijg je te maken met zowel vaste als variabele kosten. Dit zijn de kosten die elke maand terugkomen plus de kosten die afhankelijk zijn van het gebruik van de auto. Je autoverzekering, wegenbelasting, vaste afschrijving en vast onderhoud vallen onder de vaste kosten. De variabele afschrijving, brandstof en onderhoud vallen onder de variabele kosten.

Wat kost een auto per maand?
Auto kosten per maandGemiddeld bedrag
Autoverzekering€ 60,-
Wegenbelasting€ 40,-
Vaste afschrijving€ 100,-
Vast onderhoud€ 20,-
Variabele afschrijving€ 30,-
Variabel onderhoud€ 50,-
Brandstof€ 100,-
Gemiddelde auto kosten per maand€ 400,-

De vaste kosten

Hieronder worden de vaste kosten van een auto weergegeven:

 1. Autoverzekering
 2. Het onderhoud
 3. Afschrijving van je auto
 4. Motorrijtuigenbelasting

1) De kosten van een autoverzekering

Wanneer je in Nederland een auto koopt dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je mag de autoverzekering altijd uitbreiden met een aanvullende verzekering. De hoogte van je premie hangt onder andere af van je auto, het aantal schadevrije jaren dat je hebt en de regio waar je woont. Autoverzekeringen vergelijken is niet altijd gemakkelijk, daarom helpt Autoverzekering.nl je met vergelijken. Met behulp van ons overzicht maak je gemakkelijk een keuze.

Vergelijk direct en bespaar gemiddeld €265 per jaar!

2) Onderhoudskosten van je auto

De onderhoudskosten van je auto bestaan voornamelijk uit de kosten voor wegenwacht en de carrosserie. De kosten voor de ANWB Wegenwacht bedragen ongeveer €250 per jaar, dit komt neer op €20 per maand. Hoeveel het onderhoud van de carrosserie kost verschilt per persoon.

3) Kosten auto per maand: De afschrijving

Als je een nieuwe auto koopt dan zul je rekening moeten houden met de afschrijving. De waarde van je auto daalt namelijk naarmate je auto ouder wordt. Door het bijhouden van je afschrijvingen krijg je een duidelijk overzicht van de waarde van je auto. Zo weet je wat je auto waard is wanneer je hem wil gaan verkopen.

Het afschrijvingspercentage is niet voor elke auto hetzelfde. Het hangt af van de waarde van je auto en de kilometerstand. Er is geen officiële regel voor het berekenen van het afschrijvingspercentage. Doorgaans geldt dat hoe beter de auto is onderhouden, hoe meer waarde er behouden blijft. Het aantal gereden kilometers speelt hierbij ook een rol. Als je veel kilometers op de teller hebt staan dan is je auto vaak minder waard.

Daarnaast heeft vraag en aanbod ook invloed op de waarde van een auto. Wanneer een auto erg populair is dan is deze vaak meer waard. Ten slotte verschilt de afschrijving ook tussen automerken en modellen.

4) Kosten auto per maand: Motorrijtuigenbelasting

Je bent in Nederland verplicht om wegenbelasting te betalen als je in het bezit bent van een motorrijtuig. Het betalen van wegenbelasting geeft je het recht om gebruik te maken van het Nederlandse wegennet. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen hangt af van de volgende factoren:

 • Het soort motorrijtuig
 • Het gewicht
 • De brandstof
 • Hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is
 • In welke provincie je woont

Tot en met 2024 betaal je voor een volledig elektrische auto geen wegenbelasting. Met een hybride auto krijg je in bepaalde gevallen tot en met 2024 50% korting op de wegenbelasting.

Wat kost een auto per maand?

De variabele kosten

Als je wil weten wat een auto per maand kost dan moet je ook rekening houden met de variabele kosten. Deze kosten hangen af van het gebruik van je auto. Onder de variabele kosten vallen:

 1. De brandstofkosten
 2. De bandenkosten
 3. Onderhoud- en reparatiekosten
Wat kost een auto per maand?

1) De brandstofkosten

De brandstofkosten zijn onder andere afhankelijk van het soort brandstof, aantal kilometers dat je rijdt, je type auto en je rijstijl. In Nederland is benzine duurder dan diesel en LPG. Veel mensen kiezen echter toch voor een benzineauto, omdat je dan minder motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen.

Wil je besparen op brandstofkosten? Je kunt dan het beste je rijstijl aanpassen. Dit doe je door rustig en gelijkmatig te rijden. Als je auto cruise control heeft, maak daar dan gebruik van. Je rijdt dan niet alleen zuiniger, maar je loopt ook geen risico op een boete. Zorg er ook voor dat je langzaam optrekt, dat scheelt brandstof en je auto slijt dan ook minder snel.

Laadkosten

In het geval van een elektrische auto heb je natuurlijk niet te maken met brandstofkosten, maar met laadkosten. De kosten hiervan zijn sterk afhankelijk van de stroomtarieven. Volgens berekeningen van Milieu Centraal moet je bij een gebruik van 1.000 kilometer per maand denken aan ongeveer 50-70 euro.

2) De bandenkosten

Als je veel kilometers aflegt met je auto dan slijten je banden sneller. De bandenkosten zijn afhankelijk van de bandenmaat, de prijs en de levensduur van de banden. Zet je de banden niet zelf op de auto? Dan zul je hiervoor ook extra moeten betalen.

3) De reparatiekosten

Onder reparatiekosten vallen de kosten voor het technische onderhoud van je auto. Dit zijn bijvoorbeeld servicebeurten, APK-keuringen en reparaties. De APK-keuring zorgt ervoor dat je met je auto veilig de weg op kan gaan. In Nederland is het verplicht om je auto te laten keuren als deze ouder is dan 3 of 4 jaar. Je mag zelf bepalen welke APK-garage jouw auto keurt. Een APK-keuring kost gemiddeld €50. Als uit de APK-keuring blijkt dat je auto gerepareerd moet worden dan zul je meer moeten betalen.

Ook de kleine en grote beurt vallen onder de reparatiekosten. Er wordt aangeraden om na 20.000 gereden kilometers een kleine beurt in te plannen. Gemiddeld betaal je €150 voor een kleine beurt. De grote beurt is een uitbreiding van de kleine beurt en kost gemiddeld tussen de €200 en €400.

Bespaar op je autokosten en vergelijk in 30 seconden autoverzekeringen op prijs én kwaliteit!
Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.940 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.940 reviews.

wiwi

Star on Star on Star on Star on Star on
8 uur geleden

Snel en snel

dick van leeuwen dvl automoti

Star on Star on Star on Star on Star off
2 dagen geleden

om te beginnen de prijs!! de rest moet ik nog ervaren natuurlijk, maar het voelt redelijk goed!

tamer

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Super snel afgehandeld

wiwi

Star on Star on Star on Star on Star on
8 uur geleden

Snel en snel

dick van leeuwen dvl automoti

Star on Star on Star on Star on Star off
2 dagen geleden

om te beginnen de prijs!! de rest moet ik nog ervaren natuurlijk, maar het voelt redelijk goed!

tamer

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Super snel afgehandeld

  Meer beoordelingen
  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  4 minuten 28-03-2024

  Over onze expert

  Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Terug naar boven