Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

 • phone 020 - 760 58 60
 • chat Chat met ons
 • email klantenservice@autoverzekering.nl

Openingstijden

  Autoverzekering vergelijken
  • icoon
   6 dagen per week bereikbaar
  • icoon
   100% onafhankelijk
  • icoon
   14 dagen bedenktijd

  Wegenbelasting berekenen

  Als je in het bezit bent van een auto heb je verschillende vaste kosten, waaronder wegenbelasting. De hoogte van wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is afhankelijk van verschillende factoren en kan voor iedere autobezitter flink verschillen. Lees hieronder meer over wat wegenbelasting is en hoe je de wegenbelasting kunt berekenen.

  Wat is wegenbelasting?

  Wat is wegenbelasting?

  Ben je in het bezit van een auto of een ander motorrijtuig? Dan moet je wegenbelasting betalen. De wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Je betaalt deze belasting, zodat de overheid de wegen in Nederland goed kan onderhouden.

  Wat is wegenbelasting?

  Wegenbelasting berekenen

  Wil je weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen? Het bedrag dat je aan wegenbelasting moet betalen hangt af van vijf factoren:

  1. Het soort motorrijtuig
  2. Gewicht van je auto
  3. Het type brandstof
  4. De CO2-uitstoot van je auto
  5. De provincie waarin je woont
  Wegenbelasting berekenen

  Wegenbelasting berekenen bij verhuizing

  Als je gaat verhuizen dan kan dit gevolgen hebben voor de wegenbelasting die je betaalt. Je wegenbelasting wordt mede bepaald door de provincie waarin je woont. Als je dus naar een andere provincie verhuist dan verandert het bedrag dat je aan wegenbelasting moet betalen.

  Wegenbelasting berekenen

  Wegenbelasting berekenen hybride auto

  De afgelopen jaren is de wegenbelasting voor een hybride auto een aantal keer veranderd. Zo hoefde je voorheen geen belasting te betalen voor zeer zuinige auto’s. Tegenwoordig gelden er strengere regels voor het betalen van wegenbelasting. Als je in het bezit bent van een hybride auto dan ontvang je een korting. Het is echter niet meer mogelijk om een vrijstelling te ontvangen.

  Wegenbelasting berekenen

  Vrijstelling wegenbelasting

  Ben je in het bezit van een auto, motor, bus, camper, bestelauto of vrachtwagen? Dan ben je in Nederland verplicht om wegenbelasting te betalen. Er zijn echter een aantal voertuigen die zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Je betaalt dan minder of helemaal geen wegenbelasting.

  Wegenbelasting berekenen

  Wanneer ben je vrijgesteld van wegenbelasting?

  • icoon

   Oldtimers

   Je krijgt bijvoorbeeld een vrijstelling als je een oldtimer hebt die minimaal 40 jaar geleden in gebruik is genomen. Vrachtauto’s en autobussen die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen, ontvangen alleen een vrijstelling als deze niet bedrijfsmatig worden gebruikt.

   De volgende voertuigen krijgen een vrijstelling: motorrijtuigen van de politie en brandweer, ambulances en dierenambulances, lijkauto’s, vuilniswagens, straatveegwagens en kolkenzuigers, motorrijtuigen die gebruikt worden voor de aanleg en het onderhoud van wegen.

  • icoon

   Elektromotor of waterstofverbrandingsmotor

   Ben je in het bezit van een motorrijtuig met alleen een elektromotor of waterstofverbrandingsmotor? Je hoeft dan ook geen wegenbelasting te betalen.

  • icoon

   Buitenlands kenteken

   Motorrijtuigen met een buitenlands kenteken kunnen in aanmerkingen komen voor een werknemersvrijstelling, werkgeversvrijstelling, vrijstelling bij kort gebruik in Nederland of een vrijstelling op basis van internationaal recht als je buiten Nederland woont, maar je auto in Nederland wilt gebruiken.

  • icoon

   Invaliditeit

   Heb je een personen- of bestelauto met een installatie voor het verplaatsen of vastzetten van een rolstoel?Dan telt het gewicht van deze rolstoelinstallatie niet mee bij de berekening van je motorrijtuigenbelasting. Meer informatie hierover lees je op de site van de Belastingdienst.

  • icoon

   Vrijstelling opvragen

   De vrijstelling van de wegenbelasting kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Je moet hiervoor een formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling invullen.

  Schorsing

  Als je je motorrijtuig niet gebruikt, is het mogelijk om je motorrijtuig kosteloos te schorsen. Een dergelijke schorsing kan maximaal 1 jaar duren. Tijdens de schorsing hoef je geen wegenbelasting te betalen, maar kun je ook geen gebruik maken van je motorrijtuig. Een schorsing kun je aanvragen bij grotere PostNL kantoren, bij kentekenloketten van Stichting Kentekenloket of online via RDW.

  Wegenbelasting berekenen

  Wegenbelasting berekenen bij verkopen auto

  Ben je van plan om je auto te verkopen? Dan kun je de auto overschrijven en  hoef je na de verkoop geen wegenbelasting meer te betalen. Verkoop je de auto aan een door RDW erkend autobedrijf dan ontvang je van dat bedrijf een vrijwaringsbewijs.

  Als je je auto aan een particulier verkoopt, dan ontvangt de koper een vrijbewaringsbewijs die voor jou als verkoper bestemd is. Eventueel te veel betaalde belasting ontvang je na de verkoop automatisch van de Belastingdienst terug.

  Wegenbelasting berekenen

  Hoe betaal ik wegenbelasting?

  Wegenbelasting betaal je aan de Belastingdienst. Je kunt betalen via een automatische incasso waarbij je de Belastingdienst machtigt om de belasting maandelijks van je rekening af te schrijven of je kunt de wegenbelasting betalen aan de hand van een acceptgiro.

  Let op: betaal je de wegenbelasting niet, niet op tijd of niet volledig? Dan kun je een naheffingsaanslag krijgen. Komt dit vaker voor? Je kunt dan een verzuimboete krijgen die kan oplopen tot wel € 5.278,- per verzuim.

  Besparen op wegenbelasting

  Wil je weten hoe je kunt besparen op wegenbelasting? Een makkelijke manier om te besparen op wegenbelasting is door een elektrische auto te kopen. Doordat elektrische auto’s milieuvriendelijk zijn, krijg je van de Belastingdienst een korting op de wegenbelasting.

  Bij het aanschaffen van een auto is het daarnaast verstandig om rekening te houden met het gewicht van de auto. Hoe zwaarder je auto is, hoe meer wegenbelasting je gaat betalen.

  Wil je nog geen nieuwe auto kopen? Je kunt dan alsnog op je maandelijkse kosten besparen door autoverzekeringen te vergelijken. Autoverzekering.nl helpt je graag met het kiezen en berekenen van je autoverzekering.

  Vergelijk autoverzekeringen

  Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.011 reviews.

  Klanten over Autoverzekering.nl

  Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.011 reviews.

  m.w. sharifi

  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden

  Ik ben te vereden

  t. tran

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 dagen geleden

  Ik wel tevreden

  emmanuel

  Star on Star on Star on Star on Star off
  4 dagen geleden

  Blij met mijn nieuw verzekering

  m.w. sharifi

  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden

  Ik ben te vereden

  t. tran

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 dagen geleden

  Ik wel tevreden

  emmanuel

  Star on Star on Star on Star on Star off
  4 dagen geleden

  Blij met mijn nieuw verzekering

   Meer beoordelingen