Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering buitenland

Stel je voor: je rijdt met een zomers briesje door pittoreske Franse dorpjes of over de kronkelende wegen van Toscane. Maar wat als er onverwachts iets vervelends gebeurt: een ongeval of autopech in het buitenland? Geldt jouw autoverzekering nog wel als je de grens oversteekt? We zetten alles wat je moet weten over jouw autoverzekering in het buitenland op een rij.

Geldigheid autoverzekering in het buitenland

De hamvraag is natuurlijk: is mijn auto ook in het buitenland verzekerd? Het korte antwoord daarop is ja, jouw vertrouwde Nederlandse autoverzekering reist met je mee. Een geruststellend idee, toch? Heb je een autoverzekering, dan heb je ook jouw bekende groene kaart. Daar staan alle landen op waarin je auto verzekerd is.

Je hoeft dus niet direct in de stress te schieten als je de grens overgaat voor een vakantie met de auto naar het buitenland. Maar let op: er bestaat een groot verschil tussen autoschade en autopech. Via je Nederlandse autoverzekering ben je met je basisdekking (WA-verzekering, WA beperkt casco of all risk) verzekerd voor autoschade.

Autopech is echter niet standaard meeverzekerd via de basisverzekering. Je hebt een aanvullende pechhulpverzekering nodig als je hiervoor verzekerd wilt zijn.

“Controleer voor vertrek de dekking van jouw verzekering en check of jouw verzekeraar specifieke landen uitsluit van de dekking.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoschade in het buitenland

Je hoopt natuurlijk dat je veilig je (vakantie)bestemming bereikt, maar het kan voorkomen dat je auto onderweg naar je bestemming of tijdens je vakantie autoschade oploopt. Ben je dan hiervoor dan verzekerd met je Nederlandse autoverzekering?

Het antwoord daarop is ja, maar het hangt natuurlijk wel af van jouw dekking of je voor alle schade verzekerd bent. Zo ben je met een all risk verzekering in Nederland verzekerd voor autoschade die je zelf veroorzaakt hebt aan je eigen auto. In het buitenland geldt deze dekking dan ook.

Heb je echter een minimale dekking zoals een WA-verzekering? Dan ben je, zowel in Nederland als in het buitenland, alleen verzekerd voor de schade aan anderen. Wij lichten de belangrijkste verschillen tussen de basisdekkingen van een autoverzekering voor je toe.

WA-verzekering in het buitenland

In Nederland ben je verplicht in ieder geval de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering wordt de schade vergoed die je als automobilist bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto en letselschade die je als bestuurder zelf lijdt, wordt niet gedekt door de WA-verzekering.

WA-beperkt casco verzekering in het buitenland

Met een WA beperkt casco verzekering ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Bijvoorbeeld bij diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade.

All risk in het buitenland

De all risk verzekering is de meest uitgebreide dekking. Met een all risk verzekering ben je wel verzekerd voor schade aan je eigen auto, ook al ben je er zelf schuldig aan.

Wat moet ik doen bij autoschade in het buitenland?

  1. Bel bij schade de alarmcentrale van je autoverzekeraar
    Het noodnummer is 24 uur per dag bereikbaar. Je vindt dit nummer op de groene kaart van je autoverzekering. Je krijgt dan een Nederlands sprekende medewerker aan de lijn. Die helpt je met wat je verder moet doen. Bijvoorbeeld met je auto weg te laten slepen naar een garage. De alarmcentrale is er voor jou in nood en kan de hulpdiensten voor je inschakelen, mocht dit nodig zijn. Check dus even voor vertrek waar je de kaart bewaart en of deze nog geldig is. Deze kleine inspanning kan een wereld van verschil maken.
  2. Vul het Europees schadeformulier in
    Is er een tegenpartij betrokken bij het ongeval? Vul dan samen het Europees schadeformulier in. De inhoud van dit schadeformulier is ieder Europees land hetzelfde. Hierdoor kun je ondanks een mogelijke taalbarrière toch samen met de tegenpartij het formulier invullen.
  3. Maak foto’s van de schade
    Maak duidelijke foto’s van de opgelopen schade. Vergeet hierbij niet om ook overzichtsfoto’s te maken, zodat je verzekeraar een goed beeld krijgt van de situatie. Hierbij geldt de regel: liever te veel foto’s dan te weinig. Je kunt bijvoorbeeld remsporen, nummerborden of een kruispunt fotograferen.
  4. Vergeet de ooggetuigen niet
    Wanneer er mensen zijn die het ongeluk hebben zien gebeuren, is het belangrijk dat ze een getuigenverklaring afleggen. Vergeet dus niet om de gegevens van de ooggetuigen op te vragen.

Wordt mijn auto direct gerepareerd?

Dit hangt af van de schade. Wanneer je auto total loss is en niet meer verder kan rijden, zorgt de alarmcentrale ervoor dat je auto naar een garage in de buurt wordt gesleept. De alarmcentrale beslist dan of je auto gesloopt moet worden of verkocht wordt aan een opkoper. Is je auto beschadigd, maar niet total loss? Dan beslist de alarmcentrale of de schade meteen gerepareerd kan worden of dat dit in Nederland moet gebeuren.

Duurt het afhandelen van de autoschade in het buitenland langer?

Ja, het afhandelen van autoschade in het buitenland duurt meestal langer dan in Nederland. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals een ander rechtssysteem, andere verkeersregels, onduidelijkheid over wie schuld heeft aan het ongeval en extra procedures.

Is jouw auto beschadigd in het buitenland door toedoen van een ander? Het kan lastig zijn om de schade te verhalen als de tegenpartij een buitenlands kenteken heeft. In zo’n geval is het erg handig om een aanvullende rechtsbijstandsverzekering te hebben. Hiermee hoef je niet zelf het contact met de buitenlandse verzekeraar te onderhouden.

Autopech in het buitenland

Voor verzekeraars bestaat er een duidelijk verschil tussen autoschade of autopech. Met je Nederlandse autoverzekering ben je verzekerd voor autoschade via de basisdekking (WA-verzekering, WA beperkt casco of all risk). Je bent echter niet standaard verzekerd voor pechhulp. Er zijn verschillende manieren waarop je pechhulp kunt afsluiten:

  • als aanvullende dekking bij je autoverzekering (dit kan ook via Autoverzekering.nl als je een vergelijking maakt)
  • als een aparte verzekering via de autodealer
  • er zijn ook aparte pechhulpdiensten waar je een abonnement of lidmaatschap kunt afsluiten, zoals de ANWB;
  • je kunt prepaid pechhulp tegoed kopen;

Je kunt er ook voor kiezen om geen pechhulpverzekering af te sluiten. In plaats daarvan kun je geld opzij leggen en ter plekke betalen wanneer je met pech komt te staan.

Geldt mijn pechhulpverzekering in het buitenland?

Heb je een pechhulpverzekering? Check dan voordat je de grens over rijdt of je dekking ook in het buitenland geldt. Verzekeraars bieden vaak twee soorten pechhulp dekkingen aan:

  • Pechhulp Nederland
  • Pechhulp Buitenland

Met een pechhulpdekking buitenland ben je bij de meeste verzekeraars in alle Europese landen die op de groene kaart staan verzekerd.

Ik heb nog geen pechhulpverzekering, wat nu?

Als je nog geen pechhulpverzekering hebt, dan kun je overwegen om zo’n verzekering af te sluiten. Een pechhulpverzekering is niet alleen handig in het buitenland, maar kan ook in Nederland goed van pas komen. Wanneer je niet verzekerd bent voor pechhulp kunnen de kosten snel oplopen. Zo ben je al gauw €290 euro kwijt voor het wegslepen van je auto. Via de vergelijker van Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk verschillende autoverzekeringen vergelijken en de beste aanvullende pechhulpverzekering voor jouw auto afsluiten.

Groene kaart in het buitenland

Moet je de originele groene kaart bij je hebben of is een digitale versie ook goed? Tegenwoordig hoef je in veel landen de groene kaart niet meer fysiek bij je te hebben. Denk er wel aan dat dit niet voor alle landen geldt. In sommige landen moet je de originele kaart bij je hebben en is zelfs een kopie niet toegestaan. Check voordat je vertrekt hoe het zit in jouw vakantieland en ook in de landen waar je eventueel doorheen rijdt op weg naar je eindbestemming.

Autoverzekering buitenland tijdelijk

Stel, je hebt geen eigen auto, maar je leent of huurt een auto om mee op vakantie te gaan. Je vraagt je dan misschien af hoe je dan verzekerd bent. Voor een huurauto gaat dat meestal via de verhuurder, maar voor een leenauto kun je het beste een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Overweeg voordat je de sleutels van je tijdelijke bolide ontvangt, of een tijdelijke verzekering geen overbodige luxe is.

Mag iemand anders in mijn auto rijden op vakantie?

Zeker op lange ritten kan het fijn zijn af te wisselen achter het stuur. Maar ben je wel gedekt door de verzekering als er iemand anders rijdt? Er mag iemand anders achter het stuur, maar deze persoon moet aan de volgende eisen voldoen:

  • In het bezit van een geldig rijbewijs.
  • 18 jaar of ouder.
  • Rijdt met jouw toestemming.

Verzekering auto buitenland

Samengevat, een autoverzekering in het buitenland mag geen zorg zijn op vakantie. Jouw verzekering reist met je mee, maar wat extra bescherming kan nooit kwaad. Controleer voor vertrek alle details, berg je groene kaart goed op, en overweeg pechhulp. Zo ben jij klaar voor een vakantie, waar je ook heen gaat.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 29-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven