Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
12-04-2024

Bandenwissel seizoen: goede banden is een veilige investering

In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om je autobanden weer te wisselen nu het lenteseizoen is aangebroken.

2 minuten 12-04-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor de jaarlijkse bandenwissel. Hoewel dit voor velen misschien slechts een formaliteit lijkt, zijn goede banden van groot belang om veilig te kunnen rijden. Of het nu gaat om regen, sneeuw, modder of droge wegen, de juiste banden kunnen het verschil maken tussen een veilige reis, comfort, potentieel gevaarlijke situaties op de weg én brandstofbesparing.

Waarom zijn goede banden belangrijk?

Banden vormen het enige contactpunt tussen het voertuig en de weg. Vooral bij veranderende weersomstandigheden is het type band en de conditie zeer belangrijk. Het makkelijkste voorbeeld is een zomerband met weinig profiel, midden in de winter op een gladde weg. Het juiste type band in het seizoen staat garant voor:

  • Veiligheid: goede banden bieden grip en stabiliteit op de weg, wat essentieel is voor het verminderen van slippen en het voorkomen van ongelukken.
  • Hanteren: de juiste banden helpen bij het verbeteren van het hanteren van het voertuig, waardoor het gemakkelijker wordt om te sturen, te remmen en bochten te nemen, vooral onder moeilijke omstandigheden.
  • Brandstofefficiëntie: banden hebben invloed op het brandstofverbruik van het voertuig. Goede banden met de juiste bandenspanning kunnen helpen om brandstof te besparen en daarmee kosten te verlagen.
  • Comfort: kwaliteitsbanden dragen bij aan een soepele en comfortabele rijervaring door trillingen en geluid van de weg te verminderen.
“Wat veel autobezitters niet weten is dat de juiste bandenspanning een serieuze besparing in brandstofkosten kan opleveren. De rolweerstand wordt verminderd, waardoor een auto zuiniger kan rijden. Dit kan een besparing opleveren tot 10%.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Het belang van seizoensgebonden bandenwissel

In Nederland ervaren we verschillende weersomstandigheden gedurende het jaar, van koude winters tot milde zomers. Daarom is het wisselen van banden aan het einde of begin van een nieuw winter- en lente seizoen een verstandige zet. Winterbanden presteren bijvoorbeeld beter in koude, natte en besneeuwde omstandigheden, vanwege onder andere een zachtere rubbersamenstelling en meer profiel, terwijl zomerbanden ontworpen zijn voor warmere temperaturen en droge wegen.

Door tijdig over te schakelen naar de juiste banden voor het seizoen, wordt niet alleen de veiligheid van een rit vergroot, maar wordt ook de levensduur van banden verlengd. Het gebruik van zomerbanden in de winter kan leiden tot verminderde grip en langere remafstanden, terwijl winterbanden op warme, droge wegen sneller slijten.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 12-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven