Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
22-04-2024

Nieuwe schadevrije jaren systeem wordt dit jaar niet ingevoerd

Het Verbond van Verzekeraars heeft meer tijd nodig om het nieuwe systeem van schadevrije jaren in te voeren dan gedacht.

2 minuten 22-04-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Maart 2023 kwamen we al met een nieuwsbericht dat het Verbond van Verzekeraars bezig was met het invoeren van het systeem gebaseerd op ‘zuivere’ schadevrije jaren. Het plan was om deze vanaf 1 juli dit jaar in te voeren. Echter loopt het Verbond tegen wat vertraging aan bij de opzet van het nieuwe systeem. Hierdoor is de invoering met minimaal een half jaar uitgesteld.

Zijn schadevrije jaren belangrijk?

Het is belangrijk voor jou als automobilist om inzicht te hebben in je schadevrije jaren, aangezien deze direct invloed hebben op de hoogte van de premie van je autoverzekering. Een correcte registratie van deze jaren is van belang, vooral bij het overstappen naar een andere verzekeraar.

Tot op heden is het echter uitdagend geweest om een nauwkeurig aantal schadevrije jaren vast te stellen, wat leidt tot onverwachte aanpassingen in de premiekorting na het afsluiten van een nieuwe polis. Zo bleek uit ons eerdere nieuwsbericht hierover al dat bijna 1 op de 2 aanvragen een onjuist aantal schadevrije jaren doorgeeft bij het afsluiten van hun autoverzekering.

Gewenste oplossing

Om deze problematiek aan te pakken, werken verzekeraars aan een geavanceerd systeem waarbij schadevrije jaren niet langer in hele jaren, maar in maanden geregistreerd worden, waardoor afrondingen verleden tijd zijn. Dit systeem zou de transparantie aanzienlijk verbeteren en jou in staat stellen op elk gewenst moment via een nieuw online platform, mijnschadevrijejaren.nl, je exacte aantal schadevrije maanden in te zien. Dit maakt het eenvoudiger om een weloverwogen keuze te maken bij het vergelijken van autoverzekeringen of het overstappen naar een andere verzekeraar.

“Het doorgeven van de juiste schadevrije jaren is erg belangrijk voor verzekeraars. De hoogte hiervan is een van de grootste factoren voor het bepalen van de maandelijkse premie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Vertraging bij invoeren van het nieuwe systeem

Helaas is de introductie van dit nieuwe systeem, oorspronkelijk gepland voor juli van dit jaar, vertraagd tot begin 2025. Het verbinden van alle verzekeraars met het nieuwe systeem neemt meer tijd in beslag dan initieel voorzien, zo meldt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Totdat het nieuwe systeem operationeel is, blijft het inzicht in de geregistreerde schadevrije jaren beperkt tot de momenten van verzekeringverlenging of een officiële aanvraag binnen het huidige Roy Data-systeem.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 22-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven