Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schadevrije jaren berekenen

Als je nog nooit schade aan je auto hebt gehad dan bespaar je veel geld en is het gemakkelijk om het aantal schadevrije jaren te berekenen. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt hoe meer korting je krijgt van je verzekeraar. Maar wat als je wel schade aan je auto hebt? Hoe bereken je dan het aantal schadevrije jaren?

Autoverzekering vergelijken

Schadevrije jaren berekenen

Heb je een autoverzekering afgesloten? Je bouwt dan automatisch schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager de premie van je autoverzekering wordt. Een schadevrij jaar betekent dat je één jaar geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Als je de schade wel claimt bij je verzekeraar dan verlies je schadevrije jaren. Heb je nog geen schade geclaimd bij je verzekeraar? Je bouwt dan een no-claimkorting op.

Een voorwaarde voor het opbouwen van schadevrije jaren is dat de autoverzekering op jouw naam staat. Staat de auto op naam van je partner? Dan bouwt je partner de schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren rekenvoorbeeld:

Stel je bent 5 jaar verzekerd en je hebt 0 schades geclaimd. In dit geval heb je 5 schadevrije jaren opgebouwd.

Als je na 5 jaar tijd wel een schade claimt bij je verzekeraar dan wordt het berekenen van het aantal schadevrije jaren iets lastiger. Het is namelijk niet zo dat 1 geclaimde schade geldt als 1 jaar minder schadevrije jaren. Op het moment dat je een schade claimt, verlies je meteen je 5 schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren wordt in dit geval dus 0.

Kunnen schadevrije jaren negatief zijn?

Ja, het is ook mogelijk om negatieve schadevrije jaren op te bouwen. Wanneer je schade claimt terwijl je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan bouw je negatieve schadevrije jaren op. Je komt dan onderaan de bonus-malus ladder te staan en vanwege de schadeclaim daal je nog een paar extra treden. Als je in de min staat dan is het moeilijk om een autoverzekering af te sluiten, omdat verzekeraars je dan vaak als een te groot risico zien.

Uitzonderingen terugval in schadevrije jaren

Er zijn enkele situaties waarbij je wel schade hebt, maar dit niet zorgt voor een terugval in je schadevrije jaren. Dit gaat vooral om schades waaraan jij zelf geen schuld hebt en deze dus verhaald kunnen worden op een ander of op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Denk hierbij aan schade door extreme weersomstandigheden, joyriding, ruitschade, diefstal en schade door een botsing met dieren. Vandalisme is hier een uitzondering op.

Ook al heb je geen schuld aan schade door vandalisme, zal het wel zorgen voor een daling in je schadevrije jaren. Daarom is het in sommige gevallen verstandig om de schade zelf te betalen in plaats van deze te claimen bij je verzekeraar.

Welke regels gelden er nu?

  1. Autoverzekeraars hanteren hetzelfde systeem
    Verzekeraars hanteren allemaal hetzelfde systeem om de schadevrije jaren te berekenen.
  2. Maximaal 99 schadevrije jaren
    Het aantal schadevrije jaren kan oplopen tot maximaal 99 schadevrije jaren.
  3. Per claim verlies je 5 schadevrije jaren
    Bij iedere schadeclaim die je niet op een ander kunt verhalen, val je 5 schadevrije jaren terug.
  4. Ook bij meer dan 15 schadevrije jaren val je terug
    Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Bij één schadeclaim zal je toch terugvallen tot 10 schadevrije jaren.
  5. Minimaal -5 schadevrije jaren
    Het minimale aantal schadevrije jaren bedraagt -5.

Schadevrije jaren op factuur of polisblad

Autoverzekeraars zijn wettelijk verplicht om het aantal schadevrije jaren op je polisblad of factuur te vermelden. Is dit bij jou niet het geval? Waarschijnlijk heb je dan nog een oud polisblad. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar, zodat je precies weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Berekenen van schadevrije jaren: waar let ik op?

  • Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de autoverzekering op jouw naam staat.
  • Ieder jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, ontvang je één schadevrij jaar.
  • Het aantal schadevrije jaren bouw je persoonlijk op. Als je overstapt naar een andere verzekeraar dan neem je de schadevrije jaren mee.
  • Je kunt het aantal schadevrije jaren terugvinden op je polisblad of factuur.
  • Je verliest 5 schadevrije jaren per schadeclaim, dit geldt sinds 1 januari 2016 voor elke verzekeraar.
  • Het is ook mogelijk om negatieve schadevrije jaren te hebben. In dit geval heb je zoveel schade geclaimd dat je geen schadevrije jaren meer over hebt en zelfs in de min staat. Je betaalt in dit geval een hogere premie.
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op als je in een leaseauto rijdt.

Schadevrije jaren berekenen van een leaseauto

Rijd je in een leaseauto? Je bouwt dan geen schadevrije jaren op. Wanneer het leasecontract is beëindigd, ontvang je van de leasemaatschappij een verklaring waarin staat hoeveel schades je hebt geclaimd. Aan de hand van deze schades bepaalt je volgende autoverzekeraar hoeveel schadevrije jaren je ontvangt wanneer je een auto verzekert. De leaseverklaring is meestal één jaar geldig, maar in sommige gevallen mag men het aantal schadevrije jaren langer meenemen. Voordat je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten is het verstandig om na te vragen hoeveel schadevrije jaren je mag meenemen.

Korting schadevrije jaren bonus-malus ladder

Op de bonus-malus ladder wordt de korting per aantal schadevrije jaren weergegeven. Hoe snel je stijgt of daalt op de ladder hangt af van je verzekeraar.

Verzekeraars kijken naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt om te bepalen op welke trede in de bonus-malus ladder je wordt ingeschaald. Aan iedere trede op deze ladder is een kortingspercentage gekoppeld: je no-claimkorting. Voordat je een autoverzekering afsluit is het verstandig om de bonus-malus ladders van verschillende verzekeraars te vergelijken.

Tabel berekening schadevrije jaren

Iedere autoverzekeraar is sinds 1 januari 2016 verplicht om de schadevrije jaren op dezelfde manier te berekenen. Dit gebeurt via onderstaande tabel.

Aantal schadevrije jarenzonder schademet 1 schademet 2 schadesmet 3 schadesmet 4 schades
> 15+1*1050-5
15161050-5
141594-1-5
131483-2-5
121372-3-5
111261-4-5
101150-5-5
9104-1-5-5
893-2-5-5
782-3-5-5
671-4-5-5
560-5-5-5
45-1-5-5-5
34-2-5-5-5
23-3-5-5-5
12-4-5-5-5
01-5-5-5-5
-10-5-5-5-5
-2-1-5-5-5-5
-3-2-5-5-5-5
-4-3-5-5-5-5
-5-4-5-5-5-5
*Het maximale aantal schadevrije jaren is 99.

Autoverzekering vergelijken

Vind je het lastig om de juiste autoverzekering te vinden? Met onze vergelijker kun je snel en gemakkelijk autoverzekeraars vergelijken. De resultaten kun je sorteren op eigen risico, polisvoorwaarden of premie, waardoor je een duidelijk overzicht krijgt van alle beschikbare verzekeringen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 15-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kunt het aantal schadevrije jaren vinden in je verzekeringspolis, die je jaarlijks ontvangt. Ook kun je het aantal schadevrije jaren opvragen bij Roy-data,  de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS).

Negatieve schadevrije jaren bouw je op wanneer je schade claimt terwijl je nog geen schadevrije jaren hebt. Bij een schadeclaim worden er 5 schadevrije jaren afgetrokken van het totaal aantal schadevrije jaren. Als er nog geen 5 jaren zijn opgebouwd,  kom je in de min te staan en krijg je dus negatieve schadevrije jaren.

Bij elke schade die je claimt, verlies je vijf schadevrije jaren. Dit is bij elke verzekeraar gelijk. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Dan val je na een schadeclaim altijd terug naar 15 schadevrije jaren.

Sinds 1 januari 2022 mag je in sommige situaties je schadevrije jaren overdragen. Bij overlijden kunnen de schadevrije jaren bijvoorbeeld overgedragen worden aan de achterblijvende partner.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven