Hert aangereden
Het kan iedereen overkomen. Je rijdt op een donkere weg langs het bos, en plotseling springt er een hert de weg op. Wat kun je doen om een aanrijding te voorkomen en wat zijn je verplichtingen wanneer je het hert toch hebt geraakt?
Aanrijden van een hert voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Let vooral op rustige wegen en in het donker goed op de volgende zaken om de kans op een aanrijding te verkleinen:
- Pas je snelheid aan: staan er waarschuwingsborden of rijd je in het donker door een bos? Pas je snelheid dan aan en let extra goed op. Kies voor een snelheid waarbij je relatief makkelijk kunt afremmen om overstekend wild een kans te geven.
- Lichten dimmen: gebruik je je grootlicht? Dim dit dan direct wanneer je in de verte een hert ziet. Het hert kan door het felle licht in paniek raken.
- Remmen: rem af en toeter wanneer je een hert ziet, maar wijk niet uit. Vooral bij grote snelheid breng je jezelf hiermee in gevaar.
- Verwacht meerdere herten: herten steken vaak in groepen de weg over. Heb je er eentje gezien, dan is de kans groot dat er meerdere volgen. Houd hier rekening mee door extra langzaam te rijden.
Naar schatting van de dierenbescherming worden er jaarlijks in Nederland ongeveer 10.000 reeën aangereden. Herten zijn iets minder vaak de klos. Ieder jaar worden ongeveer 100 edelherten en 100 damherten door een auto geraakt.
Toch een hert aangereden: wat nu?
Hoe voorzichtig je ook bent, het kan je toch overkomen. Heb je toch een hert geraakt? Zet je auto dan aan de kant met de alarmlichten aan. Bel direct de politie. Deze komt niet altijd zelf ter plaatse, maar schakelt wel altijd een faunabeheerder in. Deze zal het dode dier meenemen of het gewonde dier opsporen en de juiste stappen ondernemen.
Melden aanrijding hert
De politie is standaard bereikbaar op het nummer 0900 – 8844. Is er sprake van een noodgeval en heb je snel hulp nodig? Bel dan 112.
Je bent verplicht om altijd contact op te nemen met de politie na een aanrijding met een hert. Niet alleen als het dier is overleden, maar ook wanneer dit gewond is weggerend. Na een melding kan het dier namelijk worden opgespoord en worden behandeld of uit zijn lijden worden verlost.
Boete aanrijding hert
Zolang je hierna correct hebt gehandeld, krijg je geen boete voor het aanrijden van een hert. Vaak kun je hier immers niets aan doen. Wel is het belangrijk dat je niet bent weggereden. Je hebt de politie gebeld en hebt gewacht op instructies. Doe je dit niet? Dan ben je wel degelijk in overtreding en kun je een flinke boete krijgen.
Ook is het verboden om een aangereden en overleden dier mee naar huis te nemen. Laat het hert daarom altijd liggen en wacht af tot een faunabeheerder het komt opruimen.
Dekt mijn autoverzekering de schade?
Heb je een WA beperkt casco of all risk verzekering? Dan wordt schade aan je eigen auto door een aanrijding met een dier hoogstwaarschijnlijk vergoed. Heb je alleen een WA-verzekering? Deze dekt alleen schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Een aanrijding met een hert valt hier helaas niet onder.
Herten kunnen een lastige zaak zijn wat betreft het verhalen van schade op een ander. Ze hebben immers geen directe eigenaar. Wel kun je in specifieke gevallen bij de beheerder van het natuurgebied terecht. Is er bijvoorbeeld een hek kapot waardoor een hert heeft kunnen ontsnappen? Dan kun je proberen om de schade op de verantwoordelijke organisatie te verhalen.
De exacte dekkingen worden bepaald door je verzekeraar. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden om zeker te weten welke regels op jouw verzekering van toepassing zijn.
Autoverzekering vergelijken
Ben je op zoek naar een goede WA beperkt casco of all risk verzekering? Of misschien gewoon een WA-verzekering voor een oudere auto? Bij Autoverzekering.nl helpen we je kiezen. Vul onze vergelijker in en wij zetten de autoverzekeringen met de beste premie en dekkingen voor je op een rij.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Aangereden en overleden dieren worden opgeruimd door faunabeheerders die door de politie worden ingeschakeld. Zij zorgen ervoor dat het dier veilig en hygiënisch wordt verwijderd. Is het dier gewond weggerend? Dan proberen de faunabeheerders dit op te sporen om de verwondingen te controleren en aan de hand hiervan de juiste keuzes te maken.
Bij een aanrijding met een hert of ree bel je direct de politie via 0900 – 8844. In geval van nood bel je 112. De politie schakelt de juiste instanties in die het dier opsporen of meenemen. Ook helpen ze jou verder in het geval van autoschade. Heb je een WA beperkt casco of all risk verzekering? Bel dan ook je verzekeraar zo snel mogelijk of dien online een schadeclaim in.
De kans op een aanrijding met een hert is het grootst tijdens de schemering en zonsopgang, omdat herten dan het meest actief zijn. Daarnaast is de kans groter in de herfst tijdens het paarseizoen (de bronsttijd). Herten zijn dan vaker onderweg. Ook in de winter kunnen herten regelmatig de weg oversteken, op zoek naar voedsel.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!