Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schade door slecht wegdek

Iedereen heeft er weleens last van: gaten in de weg of een te hoge verkeersdrempel. Maar wat doe je als je door slecht wegdek schade aan je auto krijgt? Ben je hier zelf verantwoordelijk voor of krijg je dit vergoed? En als je dat vergoed wilt krijgen, wie stel je dan aansprakelijk? En belangrijker nog: hoe gaat dit in z’n werk?

Autoverzekering vergelijken

Welke dekking heb ik?

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke dekking je hebt. Als je een all risk dekking hebt, krijg je de schade vergoed door je eigen verzekering. Je verzekeraar zal proberen de schade te verhalen op de wegbeheerder. Of dit resultaat oplevert, is voor jou minder van belang. Je vergoeding krijg je sowieso. Helaas zorgt dit er wel voor dat je schadevrije jaren inlevert.

Heb je een WA-verzekering of WA beperkt casco? Dan ben je niet automatisch verzekerd voor schade door een slecht wegdek. In dit geval kun je zelf de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Basisdekkingen autoverzekering

Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA-verzekering vergelijken

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

WA beperkt casco vergelijken

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

All risk vergelijken

Check wie verantwoordelijk is voor de weg

In Nederland betaalt iedereen die een motorvoertuig bezit van jonger dan 25 jaar wegenbelasting. Hiervan worden de wegen onderhouden door de beheerder. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor auto- en snelwegen. Provinciale wegen moeten worden onderhouden door de provincie. Wegen binnen de bebouwde kom vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Neem contact op met de wegbeheerder

Wil je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade aan jouw auto door slecht wegdek? Stuur een brief naar de wegbeheerder met uitleg over het probleem. Geef een duidelijke toelichting en voeg zoveel mogelijk bewijs toe waaruit blijkt dat de wegbeheerder aansprakelijk is. Maak foto’s van de schade en het wegdek en zoek getuigen. Op basis hiervan zal de beheerder beoordelen of je recht hebt op een vergoeding of niet. Als je het niet eens bent met het besluit, kun je naar de rechter stappen.

Rechtsbijstandverzekering

Juridische geschillen zoals deze zijn vaak ingewikkeld. Een juridisch adviseur kan je hierbij helpen. Bij het afsluiten van je verzekering kun je ervoor kiezen om je auto aanvullend te verzekeren. Een van de aanvullende verzekeringen is de rechtsbijstandverzekering. Wanneer je deze verzekering afsluit, biedt de verzekeraar je kosteloos professionele hulp aan.

Als je deze aanvullende verzekering niet hebt, is de verzekeraar niet verplicht je deze hulp te bieden. Het is wel slim om altijd even contact op te nemen met je verzekeraar. Sommige verzekeraars voorzien je van tips over hoe je dit zelf het beste kunt aanpakken.

Wanneer is de gemeente niet verantwoordelijk voor slecht wegdek?

  1. Wegbeheerder was onwetend
    De wegbeheerder had niet kunnen weten van de situatie.
  2. Wegbeheerder had geen tijd
    De wegbeheerder heeft door tijdsgebrek nog niet de kans gehad er iets aan te doen.
  3. Maatregelen waren voldoende
    De wegbeheerder heeft voldoende maatregelen genomen om schade te voorkomen. Hierbij kun je denken aan snelheidsbeperkingen of waarschuwingsborden.

Autoverzekering

Wil je kijken hoe je kunt besparen op je autoverzekering? Vergelijk geheel vrijblijvend de beste autoverzekeringen. Na het invullen van je gegevens vind je een handig overzicht met de beste opties voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Gratis bol cadeaukaart bij je nieuwe autoverzekering.

Sluit nu een nieuwe autoverzekering af via Autoverzekering.nl en ontvang een bol cadeaukaart ter waarde van € 25,-.

Lees onze actievoorwaarden voor meer informatie.

€ 25,- cadeaukaart bij je overstap!
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Iedere soort weg in Nederland heeft een andere beheerder. Zo worden de provinciale wegen beheerd door de provincie, de wegen binnen de bebouwde kom door de gemeente en de snelwegen en autowegen door Rijkswaterstaat.

In bepaalde situaties is de wegbeheerder niet verantwoordelijk voor het slechte wegdek:

  • De wegbeheerder was onwetend en had niet kunnen weten van de situatie
  • De wegbeheerder heeft geen tijd gehad om er iets aan te doen
  • De wegbeheerder heeft al voldoende maatregelen genomen om de schade te voorkomen

Wanneer je zelf geen schade hebt opgelopen, maar wel een slecht wegdek hebt opgemerkt, kun je dit melden bij Rijkswaterstaat of bij de gemeente. Dit kunnen bijvoorbeeld losse stoeptegels zijn of kapotte straatverlichting. Geef aan welke weg je toen reed en welke rijrichting.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven