Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering is al voor 4 of 5 euro extra per maand af te sluiten bij jouw autoverzekering. Deze aanvullende verzekering dekt niet alleen de automobilist maar ook, de passagiers en de spullen in de auto. Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen: een schadeverzekering inzittenden en een ongevallenverzekering inzittenden. De één is uitgebreider dan de ander. Meer daarover lees je op deze pagina.

Autoverzekering vergelijken
Inzittendenverzekering

Wat is een inzittendenverzekering?

Zoals de naam doet vermoeden, biedt een inzittendenverzekering dekking als jij of andere inzittenden licht tot ernstig gewond raken of komen te overlijden door een ongeluk. Dit is een aanvulling op je basisdekking. Maar ook biedt het dekking aan de beschadigde spullen die je in de auto had. Je kunt deze aanvullende verzekering bij jouw WA-verzekering, beperkt casco of all risk afsluiten. Het grootste voordeel van een inzittendenverzekering is dat er niet wordt gekeken naar wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Via deze weg heb jij als verzekerde te maken met een snellere schadeafhandeling en -uitkering.

Inzittendenverzekering

Het laatste nieuws

Niet aantoonbaar = niet vergoed”, dit bracht Radar in het najaar van 2021 naar buiten. Zo zijn zij door middel van een onderzoek van 13.500 respondenten erachter gekomen dat 81% van de mensen met een inzittendenverzekering eigenlijk niet precies weet wat de inzittendenverzekering wel en niet dekt. En dat is niet zo vreemd, want iedere verzekering is anders.

Zo wordt er bij een claim een onderscheid gemaakt in aantoonbare- en niet-aantoonbare schade aan jezelf en jouw inzittenden. Voorbeeld: een gebroken been is een duidelijke diagnose en zal worden vergoed. Maar wanneer iemand klachten heeft die niet zo makkelijk aan te tonen zijn, zoals RSI, een whiplash of een chronisch pijnsyndroom hangt het erg af van jouw verzekeraar of dit wordt vergoed of niet. In de aflevering van Radar werd er aandacht besteed aan de verzekeraar Promovendum. Eén van de verzekeraars die de whiplash en andere klachten die ‘niet-lichamelijk aantoonbaar’ niet dekken in hun verzekering.

Onze tip

Lees voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering je goed in op de dekkingsvoorwaarden. Daarbij is het goed om te onthouden dat deze voorwaarden tussentijds gewijzigd kunnen worden door jouw verzekeraar. Dus ook al zit je enige tijd goed bij een verzekeraar en wil je het zeker weten? Neem dan een kijkje in hun huidige voorwaarden. Meer over het onderzoek van Radar lezen? Klik dan hier.

Publicatiedatum: oktober 2021

onderzoek inzittendenverzekering Radar

Inzittendenverzekering – ongevallen of schade?

Een inzittendenverzekering kent twee verschijningsvormen: de ongevallenverzekering en de schadeverzekering. De schadeverzekering is feitelijk een uitgebreide vorm van de ongevallenverzekering. Daarbij is namelijk alle schade, zowel lichamelijk als materieel, aan alle inzittenden gedekt.

Bij een ongevallenverzekering geldt dit alleen bij blijvende invaliditeit of overlijden. Bovendien is de maximale uitkering bij een schadeverzekering vele malen hoger dan bij een ongevallenverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

 • checkmark De vergoeding is een vast bedrag
 • checkmark Recht op vergoeding bij invaliditeit of overlijden
 • cross Reguliere medische kosten worden niet gedekt

Schadeverzekering inzittenden

 • checkmark De precieze schadekosten worden vergoed
 • checkmark Vergoed bij elke letselschade en materiële schade
 • cross Immateriële schade, zoals een whiplash, wordt niet altijd vergoed
inzittendenverzekering

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden is eigenlijk een light-versie van de inzittendenverzekering en biedt extra dekking als de bestuurder of passagiers blijvend invalide raken of overlijden. Reguliere medische kosten vallen hier dus niet onder. Deze vallen onder de dekking van je zorgverzekering.

Maximumvergoeding

Er wordt een van tevoren vastgesteld bedrag uitgekeerd. Bij blijvende invaliditeit zal dit tussen de € 35.000 en € 50.000 liggen, bij overlijden rond de € 15.000. Wie de schuld voor het ongeluk draagt is daarbij niet van belang. Van deze bedragen is een bepaalde hoogte van belang, aangezien de inzittenden of nabestaanden van de inzittenden voor grote kosten komen te staan.

Goed om te weten

Voor iedereen geldt, draag altijd je autogordel als je in een auto zit. Als je bij een ongeval namelijk als bestuurder of passagier geen autogordel draagt, kan de verzekeraar besluiten niets tot slechts een deel van de schade te vergoeden met een inzittendenverzekering.

inzittendenverzekering

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden is de meest uitgebreide vorm (premium versie) van een inzittendenverzekering. Zowel lichamelijke als (im)materiële schade is gedekt tot wel € 1.000.000. Sluit je deze inzittendenverzekering af? Dan is een ongevallenverzekering voor inzittenden natuurlijk niet meer nodig. De schadeverzekering dekt alles wat de ongevallenverzekering ook dekt en dus nog wat extra.

Wat wordt maximaal vergoed?

Heb je een schadeverzekering inzittenden dan kan het uitgekeerde bedrag, afhankelijk van de situatie, oplopen tot maximaal € 2.500.000 (totaalbedrag voor alle inzittenden samen).

Twee soorten schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden kent twee soorten. Een autoverzekeraar in onze vergelijker biedt één van de twee soorten aan. De details hiervan kun je vinden in hun polisvoorwaarden:

 • Basissoort – Ongevallen in en om de auto worden uitgekeerd. Denk ook aan bij het in- en uitstappen, bij het benzinestation of tijdens een noodreparatie langs de weg.
 • Uitgebreide soort – Hiermee wordt er ook uitgekeerd als je als voetganger, fietser of reiziger in het openbaar vervoer gewond raakt bij een ongeval.

Is een inzittendenverzekering iets voor mij?

Met een inzittendenverzekering weet je zeker dat jij en je passagiers bij een ongeval niet met lege handen achterblijven. Omdat veel aspecten van deze dekking vaak al in andere verzekeringen, zoals een zorgverzekering, verpakt zitten is de noodzaak voor je medepassagiers niet heel hoog. Bovendien betaal je al gauw 60 euro per jaar voor deze aanvullende dekking.

Let op! Als bestuurder van de auto kan een inzittendenverzekering juist wél handig zijn.  Als je namelijk zelf een aanrijding veroorzaakt, dan vergoedt zelfs de meest uitgebreide autoverzekering geen letselschade of schade aan persoonlijke eigendommen als jijzelf een aanrijding veroorzaakt. Je medepassagiers (inzittenden) kunnen wel schade verhalen via de WA-dekking, maar jij als bestuurder bent dus niet verzekerd.

De inzittendenverzekering versus een WA-verzekering

Hier ontstaat nog wel eens verwarring over, maar ook de passagiers vallen onder de WA-dekking van de automobilist of die van de andere partij die het ongeval heeft veroorzaakt.

 • Lichamelijke of immateriële complicaties worden met een WA gedekt via de zorgverzekering.
 • Is het ongeluk jouw schuld, dan keert de WA niets uit. Ook als er geen schuldige aangewezen kan worden.
 • Kosten voor een uitvaart of blijvende invaliditeit worden helaas niet vergoed, zoals met een inzittendenverzekering.

Inzittendenverzekering afsluiten

Wil jij jezelf en je passagiers beter beschermen tegen schade door ongevallen? Dan kun je jouw basisdekking aanvullen met een inzittendenverzekering. In onze vergelijker kun je dit aanvinken. Je ziet dan meteen hoeveel je dit maandelijks zou kosten. Met onze 100% laagsteprijsgarantie weet je in ieder geval zeker dat je de goedkoopste verzekering hebt.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.752 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.752 reviews.

cem kizak

Star on Star on Star on Star on Star on
1 dag geleden

The process was easy so far.

kirsten

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Snel en makkelijk af te sluiten. Overzichtelijke site en duidelijke info over de verzekering

a.l. sawaf

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Extreme snelheid en aandacht bij het uitvoeren van procedures. Bedankt

cem kizak

Star on Star on Star on Star on Star on
1 dag geleden

The process was easy so far.

kirsten

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Snel en makkelijk af te sluiten. Overzichtelijke site en duidelijke info over de verzekering

a.l. sawaf

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Extreme snelheid en aandacht bij het uitvoeren van procedures. Bedankt

  Meer beoordelingen
  Terug naar boven