Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering is al voor 4 of 5 euro extra per maand af te sluiten bij jouw autoverzekering. Deze aanvullende verzekering dekt niet alleen de automobilist maar ook, de passagiers en de spullen in de auto. Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen: een schadeverzekering inzittenden en een ongevallenverzekering inzittenden. De één is uitgebreider dan de ander. Meer daarover lees je op deze pagina.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een inzittendenverzekering?

Zoals de naam doet vermoeden, biedt een inzittendenverzekering dekking als jij of andere inzittenden licht tot ernstig gewond raken of komen te overlijden door een ongeluk. Dit is een aanvulling op je basisdekking. Maar ook biedt het dekking aan de beschadigde spullen die je in de auto had. Je kunt deze aanvullende verzekering bij jouw WA-verzekering, beperkt casco of all risk afsluiten. Het grootste voordeel van een inzittendenverzekering is dat er niet wordt gekeken naar wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Via deze weg heb jij als verzekerde te maken met een snellere schadeafhandeling en -uitkering.

Wat wordt er vergoed bij een ongeval?

Bij een schadeclaim wordt er een onderscheid gemaakt in aantoonbare- en niet-aantoonbare schade aan jezelf en jouw inzittenden. Een gebroken been is bijvoorbeeld een duidelijke diagnose en zal worden vergoed. Maar wanneer iemand klachten heeft die niet zo makkelijk aan te tonen zijn, zoals RSI, een whiplash of een chronisch pijnsyndroom, hangt het erg af van jouw verzekeraar of dit wordt vergoed of niet.

De dekkingsvoorwaarden van jouw verzekeraar kunnen tussentijds gewijzigd worden. Neem een kijkje in hun huidige voorwaarden zodat je zeker weet wat wel en niet gedekt wordt.

Ongevallenverzekering en schadeverzekering

Een inzittendenverzekering kent twee vormen: de ongevallenverzekering en de schadeverzekering. De schadeverzekering is eigenljik een uitgebreide vorm van de ongevallenverzekering. Daarbij is namelijk alle schade, zowel lichamelijk als materieel, aan alle inzittenden gedekt.

Bij een ongevallenverzekering geldt dit alleen bij blijvende invaliditeit of overlijden. Bovendien is de maximale uitkering bij een schadeverzekering veel hoger dan bij een ongevallenverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

 • De vergoeding is een vast bedrag
 • Recht op vergoeding bij invaliditeit of overlijden
 • Reguliere medische kosten worden niet gedekt

Schadeverzekering inzittenden

 • De precieze schadekosten worden vergoed
 • Vergoeding bij elke letselschade en materiële schade
 • Immateriële schade, zoals een whiplash, wordt niet altijd vergoed

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden is eigenlijk een light-versie van de inzittendenverzekering en biedt extra dekking als de bestuurder of passagiers blijvend invalide raken of overlijden. Reguliere medische kosten vallen hier dus niet onder. Deze vallen onder de dekking van je zorgverzekering.

Maximumvergoeding

Er wordt een van tevoren vastgesteld bedrag uitgekeerd. Bij blijvende invaliditeit zal dit tussen de € 35.000 en € 50.000 liggen, bij overlijden rond de € 15.000. Wie de schuld voor het ongeluk draagt is daarbij niet van belang. Van deze bedragen is een bepaalde hoogte van belang, aangezien de inzittenden of nabestaanden van de inzittenden voor grote kosten komen te staan.

Draag altijd je autogordel als je in een auto zit! Dit geldt voor iedereen. Als je bij een ongeval als bestuurder of passagier geen autogordel draagt, kan de verzekeraar namelijk besluiten niets of slechts een deel van de schade te vergoeden met een inzittendenverzekering.

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden is de meest uitgebreide vorm (premium versie) van een inzittendenverzekering. Zowel lichamelijke als (im)materiële schade is gedekt tot wel € 1.000.000. Sluit je deze inzittendenverzekering af? Dan is een ongevallenverzekering voor inzittenden natuurlijk niet meer nodig. De schadeverzekering dekt alles wat de ongevallenverzekering ook dekt en dus nog wat extra.

Wat wordt maximaal vergoed?

Heb je een schadeverzekering inzittenden dan kan het uitgekeerde bedrag, afhankelijk van de situatie, oplopen tot maximaal € 2.500.000 (totaalbedrag voor alle inzittenden samen).

Twee soorten schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden kent twee soorten. Een autoverzekeraar in onze vergelijker biedt één van de twee soorten aan. De details hiervan kun je vinden in hun polisvoorwaarden:

 • Basissoort – Ongevallen in en om de auto worden uitgekeerd. Denk ook aan bij het in- en uitstappen, bij het benzinestation of tijdens een noodreparatie langs de weg.
 • Uitgebreide soort – Hiermee wordt er ook uitgekeerd als je als voetganger, fietser of reiziger in het openbaar vervoer gewond raakt bij een ongeval.

Is een inzittendenverzekering iets voor mij?

Met een inzittendenverzekering weet je zeker dat jij en je passagiers bij een ongeval niet met lege handen achterblijven. Omdat veel aspecten van deze dekking vaak al in andere verzekeringen verpakt zitten, zoals bij een zorgverzekering, is de noodzaak voor je medepassagiers niet heel hoog.

Als bestuurder van de auto kan een inzittendenverzekering juist wél handig zijn. Als je namelijk zelf een aanrijding veroorzaakt, vergoedt zelfs de meest uitgebreide autoverzekering geen letselschade of schade aan persoonlijke eigendommen. Je medepassagiers (inzittenden) kunnen wel schade verhalen via de WA-dekking, maar jij als bestuurder bent dus niet verzekerd.

De inzittendenverzekering versus een WA-verzekering

Hierover ontstaat nog wel eens verwarring, maar ook de passagiers vallen onder de WA-dekking van de automobilist of die van de andere partij die het ongeval heeft veroorzaakt.

 • Lichamelijke of immateriële complicaties worden met een WA gedekt via de zorgverzekering.
 • Is het ongeluk jouw schuld, dan keert de WA niets uit. Ook als er geen schuldige aangewezen kan worden.
 • Kosten voor een uitvaart of blijvende invaliditeit worden helaas niet vergoed bij een WA-verzekering, zoals bij een inzittendenverzekering wel het geval is.

Inzittendenverzekering afsluiten

Wil jij jezelf en je passagiers beter beschermen tegen schade door ongevallen? Dan kun je jouw basisdekking aanvullen met een inzittendenverzekering. In onze vergelijker kun je dit aanvinken. Je ziet dan meteen hoeveel je dit maandelijks zou kosten. Met onze 100% laagsteprijsgarantie weet je in ieder geval zeker dat je de goedkoopste verzekering hebt.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 13-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een schadeverzekering voor inzittenden dekt de daadwerkelijke kosten van schade en letsel, terwijl een ongevallenverzekering voor inzittenden een vast bedrag uitkeert bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.

Een inzittendenverzekering is een aanvullende verzekering bovenop je standaard autoverzekering. Het is bedoeld om jou, je passagiers en eventuele spullen in de auto te beschermen tegen de financiële gevolgen van een ongeval.

Een inzittendenverzekering dekt de bestuurder en alle passagiers die op het moment van het ongeval in de auto zitten. Het maakt hierbij niet uit wie het ongeluk heeft veroorzaakt; alle inzittenden zijn gedekt.

Hoewel een WA-verzekering verplicht is, dekt deze alleen schade aan anderen bij een ongeval. De inzittendenverzekering is optioneel, maar biedt extra bescherming voor jou en je passagiers. Het is dus niet verplicht om deze af te sluiten, maar het kan wel verstandig zijn.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven