Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Met de start van de zomervakantie worden niet alleen de wachtrijen bij Schiphol langer, maar neemt ook de drukte op de snelwegen toe. Vanwege de chaos op Schiphol kijken veel Nederlanders naar een alternatieve vakantiebestemming of alternatief vervoer. Dit maakt het op de snelwegen nog drukker, waardoor er dit jaar niet één maar zelfs meerdere zwarte zaterdagen op ons staan te wachten. Wat kun je het beste doen als je juist dan op vakantie gaat? Wij zochten het voor je uit.

Er zijn dit jaar twee zwarte zaterdagen

De zwarte dagen, oftewel vakantiefiles staan gepland op 30 juli en 6 augustus.  Dit zijn de drukste zaterdagen tijdens de zomervakantie. Er zijn dan veel reizigers die naar of van hun vakantiebestemming komen. Daarom is het advies om beter niet op een zaterdag te reizen. Staat jouw reis toch gepland op een zaterdag of in deze periode? Lees dan de volgende 10 tips om de files te kunnen overleven en het beste uit je reisplezier te kunnen halen.

Zwarte zaterdag

10 tips voor zwarte zaterdag

Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor je verzameld, zodat je goed voorbereid bent voor zwarte zaterdag.

Tip 1. Vertrek niet in de nacht van vrijdag op zaterdag

Wil je toch op een zwarte zaterdag je vakantiereis beginnen? Vertrek dan niet te vroeg maar in de loop van de dag. Veel mensen denken dat je beter kunt vertrekken in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar dan rij je juist achter de grootste drukte aan. Vertrek daarom zo laat mogelijk, omdat de kans dan groter is dat je achter ‘oplossende’ files rijdt en je reis niet onnodig verlengd hoeft te worden.

Tip 2. Neem genoeg eten en drinken mee

Bij een lange file kan het zo zijn dat het eerstvolgende (weg)restaurant, of tankstation moeilijker te bereiken is. Zorg daarom voor genoeg eten en drinken aan boord, zodat jullie niet met z’n alle hangry in de auto zitten.

Tip 3: Vermaak in en buiten de auto

Om het vermaak in de auto voor jezelf, bijrijders en eventueel kinderen leuker te maken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen en meenemen. Zorg bijvoorbeeld voor een playlist met je favoriete liedjes, download van tevoren je favoriete films/series, neem een kaart- of bordspel mee, puzzelboekjes, een goed boek of stripverhaal en zorg voor een opgeladen powerbank.

Zorg er ook voor dat je genoeg pauzes neemt. Rijden is al vermoeiend en al helemaal tijdens lange files. Stop daarom om de 2 à 3 uur om even je benen te strekken. Tijdens deze tussenstops is het ook leuk om te kunnen voetballen, overgooien, of bijvoorbeeld te badmintonnen als je een bal, shuttle en rackets mee hebt. Als je vooraf met deze momenten rekening houdt, zal de aankomsttijd ook meevallen.

Tip 4: Reis via een alternatieve route

Tegenwoordig kun je doormiddel van verschillende navigatie-apps (die ook offline werken) alternatieve routes uitstippelen en verkeersinformatie ontvangen die up-to-date is. Zo kun je een route kiezen die binnendoor is, de route aanpassen om files te vermijden en zelfs letten op flitsers, snelheidscontroles en andere verkeerssituaties. De apps die je hierbij kunt gebruiken zijn Google Maps, Flitsmeister, Waze of Sygic.

Tip 5: Sneller door de tolpoortjes met een tolbadge

Ben je van plan om via de tolwegen bij je bestemming aan te komen? Koop dan van tevoren een tolbadge. Met een tolbadge kun je lange rijen voor de tolwegen vermijden, omdat je via speciale rijstroken door de tolpoortjes kan rijden. Hiermee bespaar je ook tijd bij de tolwegen in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal.

Tip 6. Zorg voor een goed werkende airco

Naast dat een te warme auto veel impact kan hebben op je focus tijdens het rijden, is het ook niet comfortabel. Als je dan ook nog stil staat in de file kan dit erg vermoeiend zijn. Zorg daarom dat je airconditioning in de auto goed werkt, zodat je fitter en comfortabeler achter het stuur zit. Stel de temperatuur in op maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur, anders is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot, wat niet goed is voor je weerstand.

Tip 7. Denk aan je oliepeil

Bij een brandende zon verlang niet alleen jij naar verkoeling, maar ook je motor. Met het oliepeil kun je meten of je beschikt over voldoende motorolie. Motorolie draagt namelijk bij aan verkoeling van de motor. Check daarom altijd het oliepeil voordat je vertrekt, zodat je zeker weet dat je niet met te weinig of te veel olie rondrijdt.

Tip 8. Check je auto voor vertrek

Om een lekke band te voorkomen is het belangrijk dat je voor vertrek de bandenspanning van je auto controleert. Je banden zijn namelijk het enige contact tussen je auto en de weg. Een goede bandenspanning draagt bij aan de wegligging, het voorkomen van slijtage en het voorkomen van onnodige extra brandstofkosten.

De belangrijkste onderdelen die autopech kunnen veroorzaken zijn accu’s en koelsystemen. Check daarom of je auto goed onderhouden is voordat je op reis gaat. Vertel je garagehouder bij een controle-afspraak dat je op vakantie gaat, zodat daar rekening mee gehouden wordt.

Ook is een bepaalde auto-uitrusting verplicht in sommige landen. Controleer of jouw auto beschikt over de verplichte zaken die aanwezig moeten zijn.

Tip 9. Rij niet met een slippende koppeling

Een slippende koppeling wil zeggen dat je de koppeling erg langzaam, of maar half laat opkomen. Wellicht reis je niet alleen met de auto, maar ook met een caravan of een zwaarbeladen kofferbak en rijd je door de bergen. In normale omstandigheden zou je met filerijden nog weg kunnen komen met een slippende koppeling, maar met de bovengenoemde omstandigheden kan dit leiden tot rook, oponthoud en zelfs een dure reparatie.

10. Goed verzekerd in het buitenland

Duim omhoog

Mocht je toch met pech langs de weg staan? Dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Pech op de weg kun je helaas niet altijd voorkomen, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Controleer daarom of je autoverzekering ook geldig is in het buitenland en of je (aanvullend) verzekerd bent met een pechhulp pakket. In onze vergelijker vind je snel en gemakkelijk een autoverzekering die dit aanbiedt.

Autoverzekering vergelijken

Terug naar boven