Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Voordat je met de auto de weg op gaat is het  verstandig om je auto eerst winterklaar te maken. Autoverzekering.nl geeft je daarom de belangrijkste tips en informatie, zodat je zonder zorgen de weg op gaat.

1. Zet winterbanden onder je auto

Winterbanden zijn in een groot deel van Europa verplicht. Ze zorgen voor meer grip, waardoor je minder risico loopt op een auto-ongeluk als gevolg van gladheid. Ga je toch zonder winterbanden de weg op? Dan kan je hier een flinke boete voor krijgen in het buitenland. Daarnaast kan het rijden zonder winterbanden gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid. In veel Europese landen word je aansprakelijk gehouden voor schade als je zonder winterbanden rijdt, terwijl dat wel verplicht is. Je schade wordt dan niet gedekt door je autoverzekering.

auto winterklaar maken

2. Check je bandenspanning

Check van tevoren of je bandenspanning op orde is. Harde banden snijden beter door het winterweer, waardoor er minder kans is op aquaplaning. Controleer ook het profiel op je banden: dat moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn.

winterklaar maken auto

3. Gebruik ruitenwisser- en koelvloeistof met antivries

In de wintermaanden wordt je voorruit sneller vies door pekel en opspattend water, waardoor je meer ruitenwisservloeistof gebruikt. Om ruitenwisservloeistof te kunnen gebruiken moet deze wel bestand zijn tegen lage temperaturen. Bij extreem koud weer kunnen de leidingen namelijk bevroren raken, waardoor je geen gebruik meer kunt maken van de vloeistof. Check van tevoren of jouw ruitenwisservloeistof bestand is tegen de kou. De meeste ruitenwisservloeistoffen zijn bestand tegen een temperatuur van
-15 ℃.

Zorg er ook voor dat je voldoende koelvloeistof met antivries in je motor hebt zitten. Je kunt de hoeveelheid koelvloeistof op het reservoir aflezen. Heb je geen koelvloeistof met antivries? Dan zul je bij het kopen van koelvloeistof rekening moeten houden met de hoeveelheid antivries. Dit zorgt er namelijk voor dat de vloeistof niet bevriest. Met een antivriesmeter kun je controleren of je koelvloeistof voldoende is beschermd tegen de vorst.

7 tips auto winterklaar

4. Controleer de accu van je auto

Accu’s werken minder goed bij lagere temperaturen. Je accu loopt daarom sneller leeg wanneer je in de winter voor langere tijd stilstaat. Hierdoor kun je problemen krijgen met het opstarten van je auto. Wanneer je accu leeg is, dan start je auto zelfs helemaal niet meer. Het is daarom verstandig om je accu door te laten meten, voordat je weggaat. We raden je ook aan om je accu goed op peil te houden en regelmatig bij te laden. Dit kun je doen door om de zoveel tijd minimaal een half uur te rijden, zodat de dynamo je accu bijlaadt.

Extra Tip: Neem startkabels of een reserve accu mee op reis. Zo ben je altijd goed voorbereid. Zie de ultieme checklist voor wintersport om overal op voorbereid te zijn.

tips auto winterklaar maken

5. Voorkom bevriezing

In de winter kunnen je deurrubbers na een periode met veel vorst vastvriezen. Je kunt dit voorkomen door de rubbers in te smeren met vaseline, siliconenspray, een rubberstick of talkpoeder. Is je deur al vastgevroren? Duw dan eerst tegen de deur aan voordat je hem opent. Op deze manier voorkom je dat de deurrubbers scheuren.

Vastgevroren handrem

Ook de handrem van je auto kan bevriezen. Je kunt dit voorkomen door je auto in de versnelling of parkeerstand te laten staan. Heb je een auto met een elektrische handrem? Dan zou je geen problemen moeten ondervinden. Als je handrem toch is bevroren dan kun je de motor een tijdje laten draaien totdat alles weer is ontdooid.

Vastgevroren ruitenwissers

Voorkom vastgevroren ruitenwissers door ze los van de ruit te zetten. Je kunt ook een folie op de ruit aanbrengen en de ruitenwissers daarop plaatsen.

winterklaar maken auto 7 tips

6. Houd je auto schoon en ijsvrij

In de winter is het belangrijk om je auto goed schoon te houden. Sneeuw, modder, ijs, pekel en strooizout kunnen schade toebrengen aan de carrosserie en de lak van je auto. Daarnaast is het verstandig om je auto voor vertrek helemaal ijsvrij te maken. Gebruik een ruitenkrabber voor het schoonmaken van je autoruiten. Zo heb je goed zicht hebt wanneer je de weg op gaat.

 

auto winterklaar

7. Neem een 'wintervoorraad' mee

Met de volgende ‘wintervoorraad’ ben je straks goed voorbereid op de koude winterdagen:

  • IJskrabber
  • Lifehammer
  • IJsdeken: leg hem op de voorruit voordat het gaat vriezen, zodat je niet hoeft te krabben.
  • Slotontdooier: om je sloten te ontdooien. Bewaar deze buiten de auto.
  • Veger: om sneeuw van je auto te vegen;
  • Warme dekens: voor als je onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp.
tips auto winterklaar

Bonus tip

Check je autoverzekering

Voordat je de weg op gaat, is het ook belangrijk om je autoverzekering te checken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er wat gebeurt onderweg. Je kunt hierbij letten op het volgende:

Basisdekking van je autoverzekering

Het is goed om te checken of de basisdekking van je autoverzekering nog bij je past. Maak je bijvoorbeeld door de gladheid een schuiver met je auto en bots je ergens tegenaan? Dan wordt deze schade alleen vergoed als je een Allrisk-verzekering hebt.  Wanneer je auto schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld storm en hagel, dan ben je hiervoor verzekerd als je een  WA beperkt casco of een all risk verzekering hebt afgesloten.

Pechhulp

Sta je met pech langs de kant staat door bijvoorbeeld een kapotte accu? Dan komt een aanvullende pechhulpverzekering goed van pas. Pechhulp valt namelijk niet standaard  onder de dekking van je autoverzekering.

Overweeg je om de dekking van je autoverzekering te wijzigen? Maak dan een vergelijking, zodat je gemakkelijk een verzekering vindt die bij jouw situatie past.

winterklaar
Terug naar boven