Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Automaat rijden wordt steeds populairder. Vroeger werd het nog gezien als iets voor oude mensen maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor en wordt het ook onder jongeren steeds gewilder. Tijd voor een complete handleiding over automaat rijden.

Wat is een automaat?

Een automaat is een auto met een automatisch schakelsysteem. Door middel van een ingebouwd schakelsysteem wisselt de auto tijdens het rijden tussen de verschillende versnellingen. In een automaat zit ook een bedieningshendel waar je de auto mee kunt bedienen, maar in plaats van versnellingen bevat deze hendel de volgende functies:

parkeerstand (P = Park), achteruit (R = Reverse), in zijn vrij (N = Neutral) en rijden (D = Drive). Deze functies zijn in alle automaten hetzelfde, al kan de bedieningshendel op verschillende plekken zitten, aan het stuur of op de plek van de versnellingspook.

Automaat

Verschillen met een schakelbak

De 3 grootste verschillen tussen een schakelauto en een automaat op een rijtje:

  1. Een automaat heeft maar twee pedalen, een rem- en gaspedaal, de koppeling is niet nodig omdat er niet geschakeld hoeft te worden. Bij het rijden in een automaat hoef je daarom alleen je rechtervoet te gebruiken.
  2. De versnellingspook is vervangen door een bedieningshendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden, parkeerstand, in zijn vrij of achteruit.
  3. Een automaat gaat vanzelf (rustig) rijden als de rempedaal wordt losgelaten, ook als het gaspedaal nog niet wordt ingedrukt.

Automaat rijden uitleg

Een automaat is weliswaar makkelijker te bedienen dan een schakelauto, maar voordat je in een automaat gaat rijden zijn er een aantal dingen die je moet weten:

  • Om de auto te kunnen starten moet het rempedaal worden ingedrukt, vervolgens kan de bedieningshendel van de parkeerstand (P) in de rijden stand (D) worden gezet. Wanneer je achteruit moet rijden zet je de bedieningshendel in de achteruit stand (R).
  • Een automaat remt minder snel dan een schakelauto, begin daarom iets eerder met remmen dan je zou doen in een schakelauto.
  • Om in te kunnen halen is het nodig om kort te versnellen. Door het gaspedaal volledig in te drukken en dit vast te houden blijft de auto tijdelijk in een lagere versnelling zonder automatisch op te schakelen en kan de auto in korte tijd een hogere snelheid bereiken. Door gas terug te nemen gaat de auto weer over in het automatische schakelpatroon.
  • Zolang de automaat in de rijden stand (D) staat blijft de auto nooit uit zichzelf stilstaan. Als je na het remmen tot stilstand bent gekomen zul je het rempedaal ingedrukt moeten houden, als je deze loslaat zal de auto weer vooruit beginnen te rollen.
  • Wanneer je de auto wilt parkeren en je bent afgeremd, zet de bedieningshendel dan in de parkeerstand (P), zo schakel je de motor uit en zal de auto niet meer uit zichzelf bewegen.

Voor- en nadelen van een automaat

Voordelen

Een automaat heeft een aantal voordelen waardoor het prettig is om hierin te rijden. Zo rijdt het heel ontspannen omdat je tijdens het rijden zelf niet meer op- en terug hoeft te schakelen, dit is vooral heel prettig als je vaak in de file staat. Daarnaast begint een automaat vanzelf te rijden wanneer je de rem loslaat, waardoor je geen last meer hebt van de hellingproef en de motor niet kan afslaan.

Nadelen

De meeste nadelen van een automaat zijn tegenwoordig vooral vooroordelen. Zo kon een automaat vroeger niet snel optrekken en verbruikten ze veel brandstof. De ontwikkelingen zijn ondertussen zover dat de meeste automaten snel optrekken en juist gemiddeld genomen zuiniger rijden dan schakelauto’s.

Rijbewijs voor een automaat

Als je een rijbewijs hebt voor een schakelauto of een automaat mag je in een automaat rijden. Andersom is dit niet het geval, als je een rijbewijs hebt voor een automaat mag je niet in een rijbewijsschakelauto rijden. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, hebben de meeste mensen alleen een rijbewijs voor een automaat. In Nederland is een rijbewijs voor een schakelauto de standaard. Wil je beide opties openhouden kies dan voor het halen van je schakelrijbewijs zodat je zowel in een schakelauto als in een automaat mag rijden.

 

Is een automaat duurder?

Ja, in de meeste gevallen is de automatische variant nog steeds duurder dan de schakel variant. Dit komt omdat de vraag naar automaten in Europa nog steeds lager is dan de vraag naar schakelauto’s. Verwacht wordt dat naarmate de vraag naar automaten stijgt, de prijzen zullen dalen.

Semi-automaten

Een semi-automaat is een combinatie tussen een schakelauto en een automaat. Deze variant komt steeds vaker voor omdat het de voordelen van beide soorten auto’s combineert. Zo kun je ontspannen rijden met de automatische stand en kun je overgaan op de schakelstand als je een steile helling op moet, op ruig terrein terechtkomt of wanneer je snel wilt optrekken in een lage versnelling.

Automaat rijden tips

Ben je van plan om in een automaat te gaan rijden, let dan op de volgende tips:

  • Houdt het rempedaal altijd ingedrukt als de auto stil moet blijven staan.
  • Als je de gewenste snelheid hebt bereikt, laat het gaspedaal dan een klein stukje opkomen, de auto zal dan automatisch naar een hogere versnelling opschakelen. Rijden in een hogere versnelling is beter voor het milieu.

Meer aandacht voor de weg

Automaten bieden niet alleen meer ontspanning tijdens het rijden, maar doordat je minder handelingen hoeft uit te voeren kun je je ook beter focussen op de weg en wat er om je heen gebeurt. Door de vele files in Nederland wordt de keuze voor een automaat steeds fijner en veiliger, je hoeft niet meer constant te schakelen en kunt daarom meer aandacht besteden aan het overige verkeer.

Autoverzekering vergelijken

Wil je voor jouw automaat de beste verzekering vinden? Maak een vergelijking en ontdek zo welke autoverzekering voor jou het goedkoopst is en de beste polisvoorwaarden heeft.

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Terug naar boven