Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Amsterdam, 11-07-2016 – Autoverzekering.nl heeft dit jaar weer de gemiddelde premies van alle provinciehoofdsteden onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat Den Bosch de duurste provinciehoofdstad is met een gemiddelde premie van €28,51 per maand. Uit het onderzoek van vorig jaar bleek Utrecht nog de duurste stad. De stad waar je het minst betaalt voor je autoverzekering is Groningen. Hier betaalt een autobezitter gemiddeld €18,20.

Verzekeraars bepalen de hoogte van de premies aan de hand van verschillende factoren. Ten eerste zijn natuurlijk enkele persoonlijke kenmerken van belang, zoals je leeftijd of je opgebouwde schadevrije jaren. Dit onderzoek bevestigt dat ook dat je woonplaats dus een flinke invloed heeft op de premie. Het verschil tussen de gemiddelde premies van de goedkoopste en de duurste stad loopt op tot wel €120 per jaar.

Hoe is er onderzoek gedaan?

De hoofdsteden zijn met elkaar vergeleken op basis van de gemiddelde premies voor drie verschillende typen personen:

  • Een starter van 25 jaar oud met 5 schadevrije jaren en een Volkswagen Golf.
  • Een persoon van 40 jaar oud met 15 schadevrije jaren en een Volvo V70.
  • Een senior van 70 jaar met 30 schadevrije jaren en een Toyota Yaris.

Voor ieder type persoon en voor iedere stad zijn vergelijkingen gemaakt voor zowel de WA, WA beperkte casco en de WA volledige casco dekking. Het aantal gereden kilometers is constant gehouden op 10.000 kilometer per jaar. Voor de vergelijkingen is de postcode van het centrale treinstation van iedere stad gebruikt.

Toelichting type auto’s

autoiconen-autoverzekering

Volkswagen Golf 1.6 FSI Sportline, 2004:
De Volkswagen Golf is al jaren een van de meest verkochte auto’s in Nederland. Deze auto is met name onder jongeren populair.

Volvo V70 2.0, 2008:
De V70 is een populair model van de Zweedse autofabrikant Volvo. Doordat deze auto erg ruim is, wordt deze gezien als een typische gezinsauto.

Toyota Yaris 1.0 VVT-i, 2013:
De Toyota Yaris hoort al lange tijd tot de meest favoriete auto’s onder senioren. Dit komt vooral door de hoge instap, de prijs en het verbruik van dit model.

Resultaten

Persbericht infographic

Er zijn in totaal 117 vergelijkingen van autoverzekeringen gemaakt. Iedere provinciehoofdstad en Amsterdam zijn vergeleken op drie verschillende typen personen met drie verschillende dekkingen.

Den Bosch duurste hoofdstad

De Brabantse provinciehoofdstad is als duurste stad uit het onderzoek gekomen. Gemiddeld betaal je hier €28,51 premie per maand.

Groningen de goedkoopste hoofdstad

Je verzekert je auto het voordeligst in Groningen. Een premie voor je autoverzekering kost in de meest noordelijke provinciehoofdstad van Nederland gemiddeld €18,20 per maand.

Grote verschillen

De verschillen tussen de duurste en goedkoopste steden lopen flink op. Het verschil tussen Groningen en Den Bosch bedraagt maandelijks €28,51 – 18,20 = €10,31. Dit betekent een verschil van €123,72 op jaarbasis. Vorig jaar vonden we nog een verschil van €90 tussen de goedkoopste en de duurste stad (Utrecht).

Top 3 duurste autoverzekeringssteden:

1. Den Bosch
2. Haarlem
3. Den Haag

Top 3 goedkoopste autoverzekeringssteden:

1. Groningen
2. Leeuwarden
3. Assen

Starters betalen de hoofdprijs

Starters betalen veruit het meest voor een autoverzekering. Met een gemiddelde premie van €42,99 per maand in Den Bosch is deze groep landelijk gezien veruit de duurste. Opnieuw zijn starters in Groningen stukken voordeliger uit: €24,53 is het gemiddelde bedrag per maand wat betaald wordt voor een autoverzekering. Hier loopt het verschil dus nog hoger op. In Den Bosch betaal je op jaarbasis €221,51 meer premie dan in Groningen.

Verklaring

Factoren die een rol spelen

Verzekeraars baseren de hoogte van de premie op basis van vele factoren en deze is daarom voor iedereen verschillend. Zo wordt er onder andere gekeken naar je leeftijd, woonplaats, het aantal schadevrije jaren en het aantal jaarlijks gereden kilometers. Daarnaast zijn factoren zoals het type, leeftijd, beveiliging en de dagwaarde van de auto belangrijk in het berekenen van de premie.

Woonplaats maakt een groot verschil

Dit onderzoek kijkt vooral naar de verschillen tussen de provinciehoofdsteden in Nederland. Verzekeraars maken risicoprofielen per woonplaats, gebaseerd op bijvoorbeeld het aantal schadeclaims of diefstalmeldingen per stad. Wanneer zij een gemeente risicovoller inschatten dan de andere gemeente, passen zij hun premies daarop aan. Hierdoor bestaan er zulke grote verschillen in de premies.

Hoogste verkeersrisico in Noord-Brabant

In de Risicomonitor Verkeer 2015 van het Verbond van Verzekeraars staat een overzicht van het aantal claims per 1000 personen per provincie. Hieruit blijkt dat er in de provincie Groningen de minste claims komen, namelijk 20,3 schadeclaims per 1000 personen. In Noord-Brabant is het volgens het Verbond het minst veilig om de weg op te gaan. Het aantal schadeclaims in Noord-Brabant is met 33,9 claims per 1000 personen een uitschieter in vergelijking met het aantal schadeclaims in andere provincies.

Risicoprofielen diefstal

In de onderstaande diagrammen is te zien dat er in Den Bosch een hoog risico op diefstal van auto’s, maar ook diefstal uit/vanaf personenauto’s is. Op beide aspecten hoort Den Bosch bij de hoogst scorende steden. Personenauto’s worden in Den Bosch bijna dubbel zo vaak gestolen dan het landelijk gemiddelde. Diefstal uit/vanaf personenauto’s komt 2,5 keer zo vaak voor in de Brabantse provinciehoofdstad vergeleken met het landelijk gemiddelde. Groningen is in beide gevallen aanzienlijk minder risicovol.

1

2

 

 

Terug naar boven