Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Autoverzekering.nl onderzoekt jaarlijks in welke provinciale hoofdstad consumenten gemiddeld de hoogste premie betalen voor een autoverzekering. Den Haag is in 2017 de duurste stad om een autoverzekering af te sluiten. Het gemiddelde voor een WA, WA beperkt Casco of Allrisk verzekering is hier €31,75 per maand, vergeleken met een bedrag van €23,68 in de goedkoopste stad, Assen.

Autoverzekeraars bepalen de prijzen van de verzekeringen die zij aanbieden op basis van de kans dat iemand schade rijdt en een schadevergoeding claimt. Hoe groter de kans dat iemand schade rijdt, hoe duurder de verzekering is.

Verzekeraars bepalen dit aan de hand van risicoprofielen. Ben je een jonge bestuurder zonder schadevrije jaren en woon je in een drukke stad met veel verkeer, dan heb je een hoog risicoprofiel en zal je een hoge premie betalen. Ben je daarentegen een bestuurder van middelbare leeftijd die al 10 jaar schadevrij rondrijdt en in een rustig dorp woont, dan is de kans dat je een ongeluk krijgt veel kleiner. De premie die je betaalt voor je autoverzekering zal in dit geval lager zijn dan voor de jonge bestuurder.

Uitvoering van het onderzoek

Ieder jaar voert Autoverzekering.nl het premieonderzoek uit op basis van vaste gegevens. Voor drie typen consumenten is vergeleken welke prijs zij betalen voor een autoverzekering in de verschillende provinciale hoofdsteden. De gegevens van deze personen zijn:

  • Een 25 jaar oude bestuurder met 5 schadevrije jaren en een Volkswagen Golf.
  • Een 40 jaar oude bestuurder met 15 schadevrije jaren en een Volvo V70.
  • Een 70 jaar oude bestuurder met 30 schadevrije jaren en een Toyota Yaris.

Voor ieder type is vergeleken wat de gemiddelde prijs is van een WA, WA beperkt Casco en Allrisk verzekering in de verschillende steden. Bij iedere vergelijking zijn 10.000 gereden kilometers aangehouden en is de postcode van het centraal station gebruikt.

Onderzochte autotypes

den haag duurste autoverzekering

Voor iedere type bestuurder is een auto gekozen die past bij de leeftijd. Per model volgt hieronder een korte toelichting:

Volkswagen Golf 1.6 FSI Sportline, 2004
Deze Golf is erg populair onder starters en jongeren en al jaren een veel verkochte auto in Nederland.

Volvo V70 2.0, 2008
De ruime Volvo is zeer geschikt als gezinsauto. Deze auto is daardoor erg populair bij de groep van middelbare leeftijd met een opgroeiend gezin.

Toyota Yaris 1.0 VVT-i, 2013
Het zuinige verbruik, de prijs en de hoge instap zijn kenmerkende aspecten die de Toyota Yaris erg geliefd maakt bij senioren. Al jaren is dit een veel verkocht model.

Resultaat: Premieverschil tussen steden bijna 100 euro

Vorig jaar waren inwoners van Den Bosch nog het duurst uit, maar dit jaar betaal je in Den Haag de hoogste premie voor een autoverzekering. In Assen betaal je de laagste premie. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste hoofdstad is gemiddeld €8,33. Dit betekent dat je op basis van je woonplaats €99,96 per jaar extra kwijt bent aan een autoverzekering. Dit verschil is licht afgenomen ten opzichte van vorig jaar. In 2016 was het verschil tussen de duurste en goedkoopste hoofdstad nog €123,72.

den haag duurste stad autoverzekering

Het overnemen van de infographic kan door onderstaande html-code te kopiëren:

<a href="https://www.autoverzekering.nl/" target="_blank"><img src="https://www.autoverzekering.nl/assets/Premiesonderzoek-duurste-hoofdsteden-Autoverzekering.nl_.png"></a>

Top 3 duurste hoofdsteden van Nederland:

1. Den Haag
2. Amsterdam
3. Utrecht

Top 3 goedkoopste hoofdsteden van Nederland:

1. Assen
2. Middelburg
3. Groningen

Verklaring voor de verschillen

Stijging premie door toename verkeersrisico

Uit de Risicomonitor Verkeer 2016 van het Verbond van Verzekeraars komt naar voren dat het aantal schadeclaims in heel Nederland is toegenomen. In Zuid-Holland werden bijvoorbeeld 30,6 schadeclaims per 1000 inwoners ingediend, waar dit er het jaar ervoor nog 27,4 waren. Het verkeersrisico is echter nog steeds het hoogst in Noord-Brabant. Als verzekeraars meer geld moeten uitkeren aan schadeclaims willen zij dit terugverdienen. Dit doen zij door de premie te verhogen.

Trendrapport: Prijzen in 2017 flink gestegen

Op basis van het premieonderzoek van de afgelopen drie jaar is een trendrapport gemaakt. Het trendrapport laat zien dat de gemiddelde premie voor een autoverzekering tussen 2015 en 2017 is gestegen. In 2016 was er een daling te zien, maar dit jaar zijn de prijzen meer dan evenredig gestegen.

Over de afgelopen 2 jaar is de premie in Lelystad het meest gestegen, namelijk €31,56 per jaar. Ten opzichte van 2016 is de grootste premiestijging te zien in Maastricht. Autobezitters betalen hier in 2017 gemiddeld €108,72 extra op jaarbasis.

Bij de stijging moet nog een kanttekening geplaatst worden. De onderzoeken van de afgelopen jaren zijn gebaseerd op dezelfde auto’s, deze zijn ondertussen twee jaar ouder. De premie is dus toegenomen in de afgelopen jaren terwijl de vergeleken auto’s ook nog eens ouder zijn geworden.  

Verzekeringspremies in jouw stad

Benieuwd wat je in jouw stad kwijt bent voor een autoverzekering? Je kunt bij ons gemakkelijk en snel je autoverzekering vergelijken. Vul je kenteken en postcode in en je ziet direct hoeveel autoverzekeraars in jouw stad vragen.

Terug naar boven