Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
18-09-2023

Elektrische auto steeds populairder tijdens zomervakantie

Lees hier alles over de ontwikkelingen van elektrisch rijden op vakantie.

2 minuten 04-10-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Op vakantie gaan met je elektrische auto wordt steeds populairder. Onder Nederlanders zijn er zijn steeds minder zorgen over de afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, oftewel de actieradius. Nieuwe elektrische voertuigen kunnen steeds verder rijden op één volle lading, wat het vertrouwen in elektrische auto’s heeft vergroot. Recente gegevens laten zien dat deze zomer een recordaantal Nederlandse vakantiegangers koos voor elektrische auto’s om door Europa te reizen.

Cijfers

Vakantietrends in Nederland

Uit een onderzoek van de ANWB blijkt dat deze zomer maar liefst 65% van de Nederlanders op zomervakantie is gegaan. Het merendeel van hen (90%) koos voor een Europese bestemming en reisde voornamelijk met de auto (45%). Het vliegtuig stond op de tweede plaats (30%), gevolgd door hybride auto’s (8%) en treinen (8%). Elektrische auto’s, samen met touringcars en campers, bevonden zich aan de onderkant van de lijst (2%).

Vakantietrends Nederland

Nederlanders laden steeds meer in het buitenland

MKB Brandstof merkte een opvallende toename op in het aantal laadtransacties met elektrische auto’s in het buitenland tijdens de zomermaanden. In juni, juli en augustus laadde respectievelijk 3%, 5% en 6% van de Nederlandse vakantiegangers in het buitenland op met hun elektrische auto. Een jaar eerder waren deze cijfers respectievelijk 1%, 4% en 4%.

Een verklaring voor de stijging lijkt onder andere de groei van het laadnetwerk in Europa te zijn, vooral langs de snelwegen. Hierdoor zijn eventuele zorgen over actieradius en laadmogelijkheden afgenomen. Vooral Frankrijk (+98%), Zwitserland (+80%), België (+48%) en Duitsland (+27%) waren een stuk populairdere vakantielanden onder Nederlanders om hun auto op te laden ten opzichte van vorig jaar.

Gevolgen voor je autoverzekering

Met de groeiende populariteit van ‘elektrische vakanties’ is het verstandig om te overwegen hoe dit van invloed kan zijn op je autoverzekering. Het is mogelijk dat verzekeraars hun beleid aanpassen aan deze trend. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

  • Actieradius en kilometrage: Zorg ervoor dat je bij het kiezen van een autoverzekering rekening houdt met de actieradius van je elektrische auto. Als je van plan bent om lange afstanden te rijden, is het belangrijk dat je je kilometrage aanpast in je polis.
  • Buitenlandse dekking: Controleer of je autoverzekering dekking biedt in de landen waar je van plan bent naartoe te reizen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je in geval van een ongeval of schade voldoende bescherming hebt, zelfs in het buitenland.
  • Aanvullende verzekeringen: Overweeg aanvullende verzekeringsopties, zoals pechhulp of rechtsbijstand, specifiek gericht op elektrische auto’s. Deze kunnen van pas komen tijdens je vakantie.

Vaker elektrisch rijden

Toekomstvisie van elektrische vakanties

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor milieubewuste reizigers met elektrische auto’s. Vanaf 2023 zullen de Europese wegen een stuk meer snellaadstations bevatten. Om de 60 kilometer zal er een nieuw snellaadstation geplaatst worden, wat het vertrouwen in elektrisch rijden zal vergroten.

Toekomst elektrische vakanties
Terug naar boven