Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
28-05-2024

Nederland bereikt mijlpaal: meer dan 500.000 elektrische auto’s op de weg

De mijlpaal van 500.000 elektrische auto’s in Nederland is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Lees in dit artikel over de noodzakelijke ondersteuning van EV-aanschaf en de groei van de tweedehands EV-markt.

2 minuten 28-05-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Een historische stap voor de Nederlandse mobiliteitssector: het aantal volledig elektrische personenauto’s (EV’s) in Nederland heeft de grens van 500.000 gepasseerd. Deze mijlpaal, gerapporteerd door de BOVAG op basis van cijfers van het RDC, markeert een belangrijkmoment in de transitie naar duurzame mobiliteit en het behalen van klimaatdoelen. Volgens voorspellingen van het Planbureau voor de Leefomgeving zal het aantal EV’s in Nederland de komende jaren zelfs verdrievoudigen, wat betekent dat er tegen 2030 naar verwachting zo’n 1,5 miljoen volledig elektrische personenauto’s zullen rondrijden.

Groei van de tweedehands markt

Naast de toename van nieuwe EV’s groeit ook de tweedehandsmarkt aanzienlijk. Het afgelopen jaar steeg de verkoop van gebruikte EV’s met ruim 21 procent, wat neerkomt op 60.628 verkochte voertuigen. Deze ontwikkeling is cruciaal, omdat een bloeiende tweedehandsmarkt de toegankelijkheid van EV’s voor een breder publiek vergroot. Het is een positieve stap richting inclusiviteit in de overgang naar duurzame mobiliteit. Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG, benadrukt het belang hiervan: “In dat verband is het jammer dat de formerende partijen ervoor lijken te kiezen om de EV-aanschafsubsidie op gebruikte auto’s voor particulieren al per 2025 te schrappen.”

“De stijging van het aantal EV’s in Nederland staat tegenover een totale stijging van het aantal auto’s in Nederland. Zo kwamen er vorig jaar ruim 100.000 auto’s bij in Nederland. Op dit moment is ruim 1 op de 7 personenauto’s elektrisch of hybride.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Ondersteuning van EV-aanschaf

Ondanks de zorgen over de subsidiestop voor tweedehands EV’s, biedt het nieuwe hoofdlijnenakkoord wel enig optimisme. Het akkoord stelt dat ‘de aanschaf van EV’s ondersteund blijft worden’, wat essentieel is voor het behalen van de klimaatdoelen. Ten Broeke reageert hierop positief: “Het is bemoedigend om te zien dat de coalitie de noodzaak van steun erkent, maar we zijn benieuwd naar de verdere uitwerking hiervan en denken graag mee.”

Noodzaak van Blijvende Stimulering

Ten Broeke waarschuwt echter voor een mogelijke terugslag als de stimulering van elektrische mobiliteit niet wordt voortgezet. Als we de overstap naar elektrisch nu niet blijven stimuleren, zal de overheid later ingrijpende maatregelen moeten nemen om de opgestelde klimaatdoelen alsnog te behalen. Dit zou kunnen leiden tot ongewenste effecten op de automobilist en de markt, zoals hogere belastingtarieven en extra snelheidsbeperkingen.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 28-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven