Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
20-02-2024

Nieuwe verkeersregels in 2024: deze winterbanden zijn straks verboden in Duitsland

Duitsland wijzigt in oktober 2024 de voorschriften voor winterbanden. Lees hier wat dit voor jou betekent als je in die periode naar Duitsland rijdt.

2 minuten 20-02-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Met ingang van oktober 2024 zijn er in Duitsland nieuwe voorschriften voor winterbanden van kracht. Het gebruik van verkeerde banden op je auto kan een hoge boete en problemen bij een eventuele aanrijding opleveren, wat de kosten voor wintersport of een bezoek aan de kerstmarkt aanzienlijk kan verhogen.

All-seasonbanden voldoen niet meer aan de eisen

Het gebruik van all-seasonbanden of vierseizoenenbanden wint aan populariteit onder Nederlanders. Ze vormen inmiddels 25,5 procent van het totale aantal geïnstalleerde autobanden in Nederland. Dit betekent een toename van 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2013 koos slechts 3,3 procent van de automobilisten voor all-seasonbanden.

Nu de winters in Duitsland minder extreem zijn, geven ook steeds meer Duitse bestuurders de voorkeur aan all-seasonbanden. Toch zijn deze niet de ideale keuze voor iedereen. Volgend jaar kan het nodig zijn om toch een nieuwe set aan te schaffen, aangezien vanaf oktober 2024 in Duitsland onder winterse omstandigheden niet meer met banden met uitsluitend het zogeheten M+S-symbool mag worden gereden.

Alpine-symbool wordt verplicht per oktober 2024

Vanaf oktober 2024 wordt het Alpine-symbool verplicht. Voorheen waren winterbanden herkenbaar aan het M+S-symbool, wat staat voor ‘Modder en Sneeuw’. Ondanks de aanname dat deze banden geschikt zijn voor winterse omstandigheden, is dat niet langer het geval. De Automobil Club Verkehr geeft aan dat het symbool niet wettelijk beschermd was, waardoor er nooit specifieke tests zijn uitgevoerd om de daadwerkelijke wintergeschiktheid van dit soort banden te waarborgen.

Banden die ook het Alpine-symbool dragen zijn wel toegestaan

Sinds 2018 wordt uitsluitend het Alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlok) gebruikt om winter- en vierseizoensbanden te labelen. Hoewel banden met het M+S-keurmerk al geruime tijd niet meer worden verkocht, is de kans groot dat ze nog steeds op veel voertuigen worden gebruikt. Als de band zowel de M+S-markering als het Alpine-symbool met een bergtop heeft, mag deze worden gebruikt. De Automobil Club Europa adviseert echter dat degenen met alleen de M+S-markering tijdig een nieuwe set banden moeten aanschaffen.

Verkeersboete bij overtreding

Wie toch met banden rijdt waarop alleen de M+S-markering staat, riskeert een boete van 60 euro en één strafpunt op het rijbewijs voor het gebruik van ongeschikte banden. Indien andere weggebruikers worden gehinderd, kan de boete oplopen tot 80 euro. Bij dreigend gevaar stijgt het boetebedrag tot 100 euro en bij een ongeval zelfs tot 120 euro.

Ook problemen met autoverzekering bij ongeval

Ook als autobezitters uitsluitend op banden met M+S-markering blijven rijden en betrokken raken bij een aanrijding met een andere auto, kan dit aanzienlijke financiële gevolgen hebben. In deze gevallen wordt de schade aan je eigen auto meestal niet (volledig) vergoed, zelfs niet als je een all risk verzekering hebt. Veel verzekeraars hanteren namelijk een uitsluiting voor ‘eigen gebrek’ in hun polisvoorwaarden, waardoor schade veroorzaakt door nalatigheid van de verzekerde niet gedekt is.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 20-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven