Zwarte zaterdag 2025: waar en wanneer is het het allerdrukst?
Gedurende de zomermaanden zijn er specifieke dagen waarop het verkeer aanzienlijk drukker is. Wanneer zijn de drukste dagen in 2025 en hoe kun je deze drukte ontwijken?


De eerste zwarte zaterdag van het jaar is alweer achter de rug. Op 12 juli 2025 stond er in Frankrijk meer dan 1.000 kilometer file richting het zuiden. Vakantiegangers liepen enorme vertragingen op, niet alleen in Frankrijk maar ook in Duitsland, Spanje, Zwitserland en zelfs in Nederland.
In deze blog lees je wat zwarte zaterdag inhoudt, in welke landen je drukte kunt verwachten en wat de bekendste knooppunten zijn. Lees snel verder voor drukke tijden, drukke wegen én handige tips.
Wat is zwarte zaterdag?
Zwarte zaterdag is de term die de Franse verkeersdienst Bison Futé gebruikt voor dagen waarop het wegverkeer structureel vastloopt. Het label ‘noir’ staat voor de hoogste verkeersdrukte. Op een zwarte zaterdag sta je bijna gegarandeerd in de file wanneer je vanuit Nederland naar het zuiden reist (of juist vanuit het zuiden weer naar Nederland).
Verkeersdrukte: hoe druk is het écht?
Zwarte zaterdag is geen hype, maar een structureel probleem. Volgens Bison Futé, de verkeersinformatiedienst van Frankrijk, werd op 12 juli maar liefst 1.085 kilometer file geregistreerd. Dit is uitzonderlijk, maar geen verrassing. Elk jaar komen er namelijk een paar kilometers bij. En dit geldt niet alleen voor Frankrijk, maar voor bijna alle populaire vakantiebestemmingen in Europa.
Drukte op de weg betekent helaas ook extra ongelukken en meer pechgevallen. Langzaam rijden of stilstaan in de hitte vraagt namelijk veel van een auto. Zo kreeg de ANWB vorig jaar maar liefst 15.000 pechmeldingen per dag tijdens de zomervakantie, waarvan een groot deel uit het buitenland kwam. En veel meldingen betekent helaas ook een langere wachttijd. Je kunt op een zwarte zaterdag daarom makkelijk een paar uur naast de weg staan wachten tot een pechhulpdienst je komt helpen.
De drukste dagen van 2025
Volgens de verkeerskalenders van ANWB en Wegenvignetten.nl zijn de drukste dagen in 2025:
- Zaterdag 5 juli
- Zaterdag 12 juli
- Zaterdag 19 juli
- Zaterdag 26 juli
- Zaterdag 2 augustus (officieel zwarte zaterdag in Frankrijk)
- Zaterdag 9 augustus
- Zaterdag 16 augustus
Met al meer dan 1.000 km file op 12 juli, kunnen we de komende weken ongetwijfeld lange files verwachten.
De drukste dagen per land
Met de juiste voorbereiding is het gelukkig goed mogelijk om de files zo veel mogelijk te ontwijken. Dit zijn de zwarte dagen en drukste wegen van Europa tijdens de vakantieperiode van 2025:
Frankrijk
Frankrijk staat bekend om extreme drukte tijdens de vakantie. Ben je van plan om op 19, 20, 25 of 26 juli te vertrekken? Dan kom je op de populaire routes bijna zeker files tegen. En ook in augustus blijft het druk, met topdrukte (dé zwarte zaterdag) op 2 augustus. Daarnaast kun je ook 4, 9, 16, 17, 22, 23 en 30 augustus beter ontwijken.
De meest beruchte knelpunten in Frankrijk zijn de A7, ook wel bekend als de Autoroute du Soleil, de A9 richting de Spaanse grens, de A10 in het zuidwesten van Frankrijk en de drukke ringwegen rond Parijs.
Duitsland
In Duitsland zijn vrijwel alle zaterdagen tussen 5 juli en 23 augustus bijzonder druk. Met name de weekenden van 2 augustus, 9 augustus en 16 augustus kennen steevast files in beide richtingen.
De grootste drukte wordt verwacht op de A3 (Keulen–Frankfurt–Neurenberg), de A5 (Frankfurt–Basel), de A7 (Würzburg–Füssen) en de A8 (Stuttgart–München). Vooral bij wegwerkzaamheden, grensovergangen en toeristische routes in het zuiden van Duitsland kunnen de files kilometerslang zijn.
België
België kent geen officiële zwarte zaterdagen, maar het verkeer is wel duidelijk drukker in de zomerweekenden. Vooral op zaterdagen in juni, juli en augustus heb je vaak met vertrek- en terugkeerdrukte richting de Ardennen, de kust en de grensovergangen te maken.
De grootste knelpunten in België zijn de Antwerpse ring (R1), de E313 richting Hasselt, de E411 naar Luxemburg en de wegen rond Luik. Ook de toegangswegen naar populaire kustplaatsen en de route richting Frankrijk kunnen bij piekdrukte voor vertraging zorgen.
Italië
In Italië verwachten we nog flinke verkeersdrukte op 19 juli en 2, 9 en 16 augustus, zowel voor vertrekkend als terugkerend vakantieverkeer. In augustus gaan veel Italianen zelf op vakantie, waardoor de drukte toeneemt.
De zwaarste verkeersdrukte vind je in Italië rond de Brennerpas op de A22, de A13 van Innsbruck naar Padua en op de wegen rond het Gardameer. Daarnaast zijn de ringwegen bij grote steden zoals Milaan, Turijn en Genua bekende knelpunten, vooral tijdens de zomerweekenden.
Nederland
In Nederland valt de drukte gelukkig mee in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Wel kun je in alle weekenden van juli en augustus wat extra vakantiedrukte verwachten. Dit geldt zowel voor het vertrekverkeer richting het zuiden als voor het verkeer terug naar huis.
De grootste kans op files heb je op de A2 richting Maastricht, de A12 richting Arnhem en de A67 naar de Belgische grens. Vooral bij grensovergangen en in de buurt van drukke steden zoals Utrecht, Eindhoven en Maastricht kun je vertraging verwachten.
Oostenrijk
In Oostenrijk zijn alle zaterdagen tussen 5 juli en 23 augustus druk, met als uitschieters 19 en 26 juli en elke zaterdag van augustus. De combinatie van vakantieverkeer, bergpassen en geplande wegwerkzaamheden zorgt voor extra files in beide richtingen.
Belangrijke knelpunten in Oostenrijk zijn de A10 en A11 vanaf Salzburg richting Villach en Slovenië, de A13 over de Brennerpas en de Fernpassroute. Op deze wegen worden wachttijden van enkele uren niet uitgesloten, vooral tijdens piekmomenten in het weekend.
Spanje
In Spanje worden lange files verwacht op elke zaterdag in juli en augustus in beide richtingen. Rond Maria Hemelvaart op 15 augustus neemt de drukte nog verder toe, vooral op de wegen naar de kust.
Let extra op bij routes via de AP-7 van Barcelona richting Valencia en Alicante, de A-1 en A-6 vanuit Madrid, of de ringwegen rond Barcelona, Madrid en Bilbao. Ook bij grensovergangen met Frankrijk en Portugal moet rekening worden gehouden met forse vertragingen.
Zwitserland
Als laatste komen er in Zwitserland drukke zaterdagen aan op 19 en 26 juli, en op 2, 9, 16 en 23 augustus. Ook het eerste weekend van september is nog gevoelig voor vertraging door terugkerend vakantieverkeer.
De Gotthardtunnel op de A2 is al jaren het bekendste knelpunt in Zwitserland. Daarnaast zorgen de San-Bernardinotunnel, de grensovergangen bij Basel en Chiasso en andere bergpassen vaak voor lange files. Vooral tijdens piekdagen kan de wachttijd bij tunnels oplopen tot enkele uren.
Tips voor wie tóch op zwarte zaterdag rijdt
Ga je toch in het weekend tijdens de vakantieperiode op reis? Houd dan rekening met de volgende tips:
1. Check de verkeersinformatie
Live verkeersinformatie is essentieel. Gebruik apps zoals Flitsmeister, ANWB Onderweg of Waze om vertragingen op tijd te zien. Zo kun je, wanneer nodig, op tijd een alternatieve route kiezen.
2. Vertrek niet te vroeg
Veel mensen denken de files te vermijden door vroeg op pad te gaan. Vertrek je echter wat later, dan ontwijk je de vroege vogels en heb je soms geluk. Overweeg daarom om pas in de middag op pad te gaan. Splits je je reis op in twee dagen, dan is dit vaak goed te doen.
3. Bereid je auto technisch voor
Laat vóór vertrek een controle uitvoeren op vloeistoffen, banden, remmen, airco en accu. Vervang verouderde onderdelen en vergeet ook je aanhanger of caravan niet.
4. Bescherm je tegen de hitte
Lange stilstand bij 30+ graden vraagt veel van je auto én inzittenden. Zorg voor zonwering, ventilatie en minimaal drie liter water per persoon. Voor kinderen: lichte kleding en eventueel koelmatjes zijn geen overbodige luxe.
5. Lekker eten en voldoende vermaak
Urenlang in de file staan is zwaar, zeker voor kinderen. Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, zodat je onderweg niet zonder komt te zitten. Laad iPads en telefoons van tevoren op, neem boeken of spelletjes mee en maak een gezellige afspeellijst voor onderweg. Zo blijft de sfeer in de auto goed, ook als het lang duurt.
6. Leg alle belangrijke documenten binnen handbereik
Zorg dat je rijbewijs, verzekeringspapieren, pechhulpgegevens, het internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) en kentekenbewijs altijd snel te pakken zijn. Leg ze niet onderin een tas of achterin de kofferbak, maar bewaar ze op een plek waar je direct bij kunt. Bij pech of een controle bespaar je jezelf zo onnodig gedoe.
7. Wees voorbereid op pech
Controleer of je recht hebt op pechhulp in het buitenland en wat daarbij precies is gedekt. Let op of slepen, vervangend vervoer en terugtransport zijn meeverzekerd. Bekijk ook de wachttijden, want sommige aanbieders beloven directe hulp terwijl anderen langere reactietijden hanteren.

Kies de juiste autoverzekering
Een goede autoverzekering is dé voorwaarde voor een zorgeloze autovakantie. Ben je benieuwd of jouw verzekering nog wel bij je auto en situatie past? Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste en voordeligste dekkingen voor je op een rij.

Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.