Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
19-07-2023

Zwarte zaterdag 2023: 10 tips om de files te overleven

Lees hier welke zaterdagen je zéker moet vermijden als je op zomervakantie gaat, vooral richting het zuiden.

6 minuten 05-10-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Ben je deze zomer van plan om met de auto op vakantie te gaan? Bereid je dan goed voor, want het wordt erg druk op de weg. Vooral op bepaalde dagen is er sprake van topdrukte. We noemen deze gevreesde dagen ook wel de zwarte zaterdagen. Op de wegen ziet het dan letterlijk zwart van de auto’s. In deze blog lees je wanneer de grootste drukte en vakantiefiles worden verwacht en geven we je handige tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Topdrukte

Wanneer is het zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdagen vallen meestal in juli en augustus tijdens de zomervakantie. Dit jaar vallen de zwarte zaterdagen van de Europese snelwegen op de volgende data:

  • zaterdag 29 juli 2023
  • zaterdag 5 augustus 2023
  • zaterdag 12 augustus 2023

Tegenwoordig is het niet alleen druk op de zaterdagen, maar staan er ook steeds meer files op de vrijdagen en zondagen. Volgens de ANWB zal het dit jaar ook erg druk worden op:

  • vrijdag 28 juli en zondag 30 juli 2023
  • vrijdag 4 augustus en zondag 6 augustus 2023
  • vrijdag 11 augustus en zondag 13 augustus 2023

Bron: ANWB

Zwarte zaterdag 2023

Drukte op de weg per land

De drukte op de weg kan natuurlijk per land verschillen. Wij zetten daarom de verwachte drukte voor de populairste vakantiebestemmingen voor je op een rijtje.

Frankrijk

Frankrijk is een van de meest populaire, zo niet populairste bestemming, om met de auto op vakantie te gaan. Vooral in het weekend van 5 augustus wordt er een topdrukte verwacht. Op vrijdag 4 augustus is het vooral druk richting het zuiden. Maar op zaterdag 5 augustus en zondag 6 augustus worden in beide richtingen veel files verwacht. Ook op de volgende dagen zal het erg druk zijn op de Franse wegen: 22 en 28 juli richting het zuiden, op 29 en 30 juli in beide richtingen. En ook in augustus zijn er nog dagen waarop de kans op files groot is: op 4 en 11 augustus richting het zuiden en op 6, 12, 19 en 26 augustus in beide richtingen.

België

In België wordt er geen topdrukte verwacht, maar er zijn ook hier een paar dagen waarop het druk tot zeer druk zal worden op de snelwegen. Op 29 juli en 5 augustus wordt het zeer druk in zowel de noordelijke als zuidelijke richting.

Duitsland

In Duitsland zal er ook geen sprake zijn van topdrukte, maar wel van een aantal drukke dagen. Op 21, 22, 28 , 29 en 30 juli zal het zeer druk zijn. Voor 21 en 28 juli geldt de drukte vooral richting het zuiden. Voor de overige dagen in juli is de drukte op beide richtingen van toepassing. Daarnaast wordt het zeer druk op 4,5,11,12,18,19, 25 en 26 augustus. Waarbij 4, 11, 18 en 24 augustus de drukte vooral in zuidelijke richting geldt en de rest van de dagen het in allebei de richtingen zeer druk zal zijn. Ook op 1, 8 en 9 september zal het in Duitsland zeer druk zijn in beide richtingen.

Zwitserland

Op 29 en 30 juli en 5, 12 en 19 augustus zal het op de Zwitserse snelwegen in beide richtingen zeer druk zijn.

Spanje

Op weg naar een zonnige Spaanse bestemming? Zorg er dan voor dat je op zaterdag 22 juli rekening houdt met zeer veel drukte richting het zuiden. Ook op 29 juli en 5, 12 en 19 augustus zal het verkeer in beide richtingen zeer druk zijn. Vergeet niet dat je waarschijnlijk door Frankrijk en België reist, waardoor je al een stuk eerder vast kan komen te zitten in de file.

Italië

Ook in Italië zul je te maken hebben met drukke snelwegen. Op 22, 29 en 30 juli en 5, 12, 13, 19 en 26 juli zal het zeer druk zijn in beide richtingen.

Oostenrijk

Voor Oostenrijk geldt dat de noordelijke richting op 6 en 13 augustus zeer druk zal zijn. Naar het zuiden toe wordt het vooral erg druk op 28 juli, en op 4 en 11 augustus. Zowel op 15, 22, 23, 29 en 30 juli als op 5, 12, 19 en 26 augustus kan het verkeer in beide richtingen zeer druk zijn.

Bron: ANWB

Dekkingsgebied autoverzekering

Als je met de auto op vakantie gaat is het belangrijk om te weten of de dekking van je autoverzekering geldig is in het land waar je in rijdt. Het dekkingsgebied kan namelijk per verzekeraar iets verschillen. Op je groene kaart staat in welke landen jouw autoverzekering geldig is.  Autoverzekeraars dekken minimaal landen die onder Europese Economische Ruimte vallen (EER). Dit zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Ook in Andorra, Servië en Zwitserland moet er dekking zijn dankzij aparte overeenkomsten.

Zwarte zaterdag

10 tips voor zwarte zaterdag

Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor je verzameld, zodat je goed voorbereid bent voor zwarte zaterdag.

Tip 1. Vertrek niet in de nacht van vrijdag op zaterdag

Wil je toch op een zwarte zaterdag je vakantiereis beginnen? Vertrek dan niet te vroeg maar in de loop van de dag. Veel mensen denken dat je beter kunt vertrekken in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar dan rij je juist achter de grootste drukte aan. Vertrek daarom zo laat mogelijk, omdat de kans dan groter is dat je achter ‘oplossende’ files rijdt en je reis niet onnodig verlengd hoeft te worden.

Tip 2. Neem genoeg eten en drinken mee

Bij een lange file kan het zo zijn dat het eerstvolgende (weg)restaurant, of tankstation moeilijker te bereiken is. Zorg daarom voor genoeg eten en drinken aan boord, zodat jullie niet met z’n alle hangry in de auto zitten.

Tip 3: Vermaak in en buiten de auto

Om het vermaak in de auto voor jezelf, bijrijders en eventueel kinderen leuker te maken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen en meenemen. Zorg bijvoorbeeld voor een playlist met je favoriete liedjes, download van tevoren je favoriete films/series, neem een kaart- of bordspel mee, puzzelboekjes, een goed boek of stripverhaal en zorg voor een opgeladen powerbank.

Zorg er ook voor dat je genoeg pauzes neemt. Rijden is al vermoeiend en al helemaal tijdens lange files. Stop daarom om de 2 à 3 uur om even je benen te strekken. Tijdens deze tussenstops is het ook leuk om te kunnen voetballen, overgooien, of bijvoorbeeld te badmintonnen als je een bal, shuttle en rackets mee hebt. Als je vooraf met deze momenten rekening houdt, zal de aankomsttijd ook meevallen.

Tip 4: Reis via een alternatieve route

Tegenwoordig kun je doormiddel van verschillende navigatie-apps (die ook offline werken) alternatieve routes uitstippelen en verkeersinformatie ontvangen die up-to-date is. Zo kun je een route kiezen die binnendoor is, de route aanpassen om files te vermijden en zelfs letten op flitsers, snelheidscontroles en andere verkeerssituaties. De apps die je hierbij kunt gebruiken zijn Google Maps, Flitsmeister, Waze of Sygic.

Tip 5: Sneller door de tolpoortjes met een tolbadge

Ben je van plan om via de tolwegen bij je bestemming aan te komen? Koop dan van tevoren een tolbadge. Met een tolbadge kun je lange rijen voor de tolwegen vermijden, omdat je via speciale rijstroken door de tolpoortjes kan rijden. Hiermee bespaar je ook tijd bij de tolwegen in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal.

Tip 6. Zorg voor een goed werkende airco

Naast dat een te warme auto veel impact kan hebben op je focus tijdens het rijden, is het ook niet comfortabel. Als je dan ook nog stil staat in de file kan dit erg vermoeiend zijn. Zorg daarom dat je airconditioning in de auto goed werkt, zodat je fitter en comfortabeler achter het stuur zit. Stel de temperatuur in op maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur, anders is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot, wat niet goed is voor je weerstand.

Tip 7. Denk aan je oliepeil

Bij een brandende zon verlang niet alleen jij naar verkoeling, maar ook je motor. Met het oliepeil kun je meten of je beschikt over voldoende motorolie. Motorolie draagt namelijk bij aan verkoeling van de motor. Check daarom altijd het oliepeil voordat je vertrekt, zodat je zeker weet dat je niet met te weinig of te veel olie rondrijdt.

Tip 8. Check je auto voor vertrek

Om een lekke band te voorkomen is het belangrijk dat je voor vertrek de bandenspanning van je auto controleert. Je banden zijn namelijk het enige contact tussen je auto en de weg. Een goede bandenspanning draagt bij aan de wegligging, het voorkomen van slijtage en het voorkomen van onnodige extra brandstofkosten.

De belangrijkste onderdelen die autopech kunnen veroorzaken zijn accu’s en koelsystemen. Check daarom of je auto goed onderhouden is voordat je op reis gaat. Vertel je garagehouder bij een controle-afspraak dat je op vakantie gaat, zodat daar rekening mee gehouden wordt.

Ook is een bepaalde auto-uitrusting verplicht in sommige landen. Controleer of jouw auto beschikt over de verplichte zaken die aanwezig moeten zijn.

Tip 9. Rij niet met een slippende koppeling

Een slippende koppeling wil zeggen dat je de koppeling erg langzaam, of maar half laat opkomen. Wellicht reis je niet alleen met de auto, maar ook met een caravan of een zwaarbeladen kofferbak en rijd je door de bergen. In normale omstandigheden zou je met filerijden nog weg kunnen komen met een slippende koppeling, maar met de bovengenoemde omstandigheden kan dit leiden tot rook, oponthoud en zelfs een dure reparatie.

Tip 10

Check of je nog goed verzekerd bent

Mocht je toch met pech langs de weg staan? Dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Pech op de weg kun je helaas niet altijd voorkomen, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Controleer daarom of je autoverzekering ook geldig is in het buitenland en of je (aanvullend) verzekerd bent met een pechhulp pakket. In onze vergelijker vind je snel en gemakkelijk een autoverzekeraar die dit aanbiedt.

Bespaar op premie

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Gepubliceerd op: 19-07-2023
Laatste update: 19-07-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ANWB
  • ​Verbond van Verzekeraars
Terug naar boven