Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Welke autoverzekering kan ik het beste kiezen bij weinig kilometers?

Wist je dat het aantal kilometers dat je per jaar rijdt invloed heeft op de premie van je autoverzekering? Zeker als je niet veel rijdt, dan is de kans groot dat je zelfs te veel betaalt voor je autoverzekering. Op deze pagina leggen we alles uit over hoe het aantal gereden kilometers invloed heeft op je verzekeringspremie, waarom het slim is om je werkelijke kilometrage op te geven en hoe je met onze vergelijker de beste verzekering vindt voor jouw situatie.

De beste autoverzekering bij weinig kilometers

Als je het hebt over kilometers en je verzekering, dan spreek je over kilometrage. Dit is het geschatte aantal kilometers dat jij denkt te gaan rijden met het voertuig dat je wilt verzekeren. Het aantal kilometers dat je rijdt, heeft direct invloed op de kans op schade.

Rijd je minder? Dan is de kans op een ongeluk simpelweg kleiner. Verzekeraars houden daarvan, en jij dus ook. Minder kilometers betekent een kleiner risico voor de verzekeraar, wat resulteert in een lagere premie voor jou.

Op Autoverzekering kun je verschillende autoverzekeringen vergelijken op basis van jouw kilometrage. Maak nu een vergelijking en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je premie.

Waarom moet je een aantal kilometers opgeven bij je autoverzekering?

Door het aantal kilometers op te geven, kan de verzekeraar de premie beter afstemmen op het werkelijke risico. Dit is eerlijker en zorgt ervoor dat je niet betaalt voor risico’s die je niet loopt.

Hoeveel goedkoper is de premie van mijn autoverzekering met weinig kilometers?

Rijd je weinig kilometers per jaar met je auto, dan heeft dit ook invloed op je verzekeringspremie. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden vaak lagere premies voor bestuurders die minder kilometers maken, omdat ze het risico op ongevallen kleiner inschatten als je minder op de weg bent met je auto.

Over het algemeen kunnen verzekeraars verschillende schijven of drempels hanteren om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. De korting kan variëren van enkele procenten tot wel 20% of 25% voor bestuurders die minder dan 5.000 km rijden per jaar.

Om erachter te komen wat de exacte korting is of hoeveel goedkoper je premie zou zijn, kun je contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je een specifieker antwoord geven gebaseerd op uw persoonlijke situatie, het aantal kilometers dat je verwacht te rijden, en

Of vul je gegevens, waaronder je geschatte aantal kilometers per jaar in, in onze autoverzekeringvergelijker en zie direct hoeveel goedkoper je premie van je autoverzekering is met weinig kilometers.

De besparing op je premie als je weinig kilometers rijdt, kan aanzienlijk zijn en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verzekeraar, het type verzekering en andere risicoprofiel kenmerken zoals leeftijd, type auto en schadevrije jaren. Over het algemeen bieden verzekeraars verschillende staffels aan voor het aantal kilometers dat je rijdt.

“De besparing op je premie als je weinig kilometers rijdt, kan aanzienlijk zijn en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verzekeraar, het type verzekering en andere risicoprofiel kenmerken zoals leeftijd, type auto en schadevrije jaren. Over het algemeen bieden verzekeraars verschillende staffels aan voor het aantal kilometers dat je rijdt.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Hier zijn een paar algemene richtlijnen over hoe de premie kan variëren:

  • Bij minder dan 5.000 kilometer per jaar: sommige verzekeraars kunnen een korting aanbieden die kan oplopen tot 10-25% vergeleken met de basispremie (de premie die je betaalt als je geen rekening houdt met het aantal kilometers e.d.)
  • Tussen 5.000 en 10.000 kilometer per jaar: de korting wordt doorgaans iets lager maar kan nog steeds aanzienlijk zijn, misschien rond de 5-20% goedkoper dan voor iemand die meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Meer dan 10.000, maar minder dan 20.000 kilometer: Hier zul je waarschijnlijk een minder significante korting zien, maar nog steeds voordeliger dan voor de grootrijders.

Wat is een kilometerverzekering?

We hebben het hier over autoverzekeringen bij weinig kilometers, maar wist je dat er ook een verzekeringsvorm bestaat die voornamelijk gebaseerd is op het aantal kilometers dat je daadwerkelijk rijdt? Dit is de zogenaamde kilometerverzekering. Hierbij is de premie die je betaalt direct gekoppeld aan het aantal kilometers dat je daadwerkelijk rijdt. Dit is anders dan bij traditionele autoverzekeringen, waar de premie vaak gebaseerd is op een schatting van je jaarlijkse kilometrage.

Bij sommige verzekeraars moet je de werkelijk gereden kilometers periodiek doorgeven, bij anderen wordt dit bijgehouden met een gps-apparaat of een ander soort technologie, zoals een obd-stekker, die in je auto wordt geïnstalleerd.

Bij een kilometerverzekering kun je ook kiezen uit de drie bekende dekkingsvormen:

Kilometrage kiezen bij vergelijking

Wanneer je autoverzekeringen vergelijkt met onze vergelijker voor autoverzekeringen, dan is het slim om je kilometrage zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. Kijk hierbij naar voorgaande jaren. Hoeveel kilometers reed je toen? Is het realistisch dat je dit jaar een vergelijkbaar aantal kilometers gaat rijden of is er wat veranderd in je situatie? Bijvoorbeeld veranderde afstand voor je woon-werkverkeer of een geplande vakantie met de auto.

Wees niet te zuinig met het inschatten van het aantal kilometers per jaar. Want geef je een te laag kilometrage op, dan kunnen verzekeraars dat zien als het onderschatten van het risico, wat gevolgen kan hebben voor de dekking. Dus wees eerlijk en nauwkeurig bij het inschatten van je aantal kilometers. Hierdoor krijg je een vergelijking die écht bij je past.

Bespaar op je autoverzekering

Bij Autoverzekering.nl helpen we niet alleen met besparen op je autoverzekering, maar bieden we ook gratis advies en een onafhankelijke vergelijking aan. Zo nemen we ook je kilometrage mee in onze vergelijking.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Rijd je meer kilometers dan je hebt opgegeven bij je autoverzekering, dan loop je het risico dat je bij een schade niet volledig uitgekeerd krijgt. Verzekeraars kunnen een te laag opgegeven kilometrage zien als het onderschatten van het risico, wat gevolgen kan hebben voor de dekking. Het is daarom belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk je verwachte kilometrage op te geven en dit bij te stellen als je merkt dat je meer gaat rijden.

Het inschatten van je jaarlijkse kilometrage lijkt misschien lastig, maar je kunt beginnen door naar je rijgedrag van het afgelopen jaar te kijken. Check de huidige kilometerstand van je auto en vergelijk dit met de stand van een jaar geleden. Denk ook aan veranderingen in je situatie, zoals een nieuwe baan of een verhuizing, die invloed kunnen hebben op hoeveel je rijdt. Heb je geen historische gegevens? Bereken dan je wekelijkse afstanden en vermenigvuldig deze met 52 voor een ruwe schatting.

Ja, als je tijdens de looptijd van je verzekering merkt dat je aanzienlijk meer of minder rijdt dan je had ingeschat, is het verstandig dit door te geven aan je verzekeraar. De premie kan dan aangepast worden naar boven of naar beneden, afhankelijk van de nieuwe gegevens. Dit zorgt ervoor dat je verzekering aansluit bij je actuele situatie en voorkomt financiële verrassingen bij een eventuele schadeclaim. Het is een goed idee om regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, je kilometrage en je verzekering te herzien.

Een kilometerverzekering kan goedkoper zijn als je relatief weinig rijdt. Deze verzekeringen zijn namelijk gebaseerd op het principe dat je premie afhangt van het aantal gereden kilometers. Hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die hun auto niet dagelijks gebruiken of voornamelijk korte afstanden rijden.

 

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven