Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Eigen risico autoverzekering: hoe zit dat?

Bij je autoverzekering moet je soms een eigen risico betalen. Het eigen risico is een bepaald bedrag van je schade die je zelf moet betalen. Er bestaan autoverzekeringen waarbij je helemaal geen eigen risico betaalt. Maar in de meeste gevallen ligt je eigen risico tussen de €100 en €150. Vaak geeft je autoverzekeraar je bij een hoger eigen risico, een korting op je maandelijkse premie.

Wanneer eigen risico autoverzekering?

Alleen als je schade hebt aan je eigen auto, zul je een eigen risico moeten betalen. Schade die je aan anderen toebrengt, daar hoef je geen eigen risico voor te betalen. Er kan dan ook alleen sprake zijn van een eigen risico bij een WA beperkte casco en een WA volledige casco verzekering. Een WA verzekering dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt en kent daarom geen eigen risico.

Eigen risico bij ruitschade

Bij ruitschade biedt je autoverzekeraar je vaak de mogelijkheid om naar een door hen geselecteerd schadeherstelbedrijf te gaan. Je betaalt dan een lager, of meestal zelfs geen eigen risico Als je de ruitschade toch liever door een ander bedrijf laat repareren, dan zal je verzekeraar je waarschijnlijk het volledige eigen risico vragen.

Niet schuldig

Ook als je schade hebt die niet door eigen schuld is ontstaan, moet je vaak een eigen risico betalen. Je autoverzekeraar zal deze kosten proberen te verhalen bij de aansprakelijke partij. Als deze kosten inderdaad verhaald kunnen worden, ontvang je waarschijnlijk het betaalde eigen risico van je autoverzekeraar terug. Kijk in de polisvoorwaarden van je autoverzekering na wat hierover is afgesproken.

Hoe hoog is je eigen risico?

Het eigen risico kan variëren van nul tot honderden euro’s. In onze autoverzekeringen vergelijker kun je de resultaten sorteren op basis van de hoogte van het eigen risico. Zo vind je makkelijk de beste autoverzekering voor jou met het door jouw gewenste eigen risico.

Autoverzekering vergelijken

Rekenvoorbeeld eigen risico

Je hebt bijvoorbeeld een autoverzekering met een eigen risico van €150 afgesloten. Stel dat je vervolgens voor €500 schade hebt aan je eigen auto. Zelf zul je dan €150 eigen risico moeten betalen. Je autoverzekeraar zal de overige €350 vergoeden.

Eigen risico voor jongeren hoger

Uit statistieken van autoverzekeraars blijkt dat jongeren vaker schade hebben dan oudere bestuurders. Om deze reden moeten jongeren soms een hoger eigen risico betalen. Dit geldt vaak voor jongeren tot 24 jaar oud. Houd hier bijvoorbeeld ook rekening mee als je je auto uitleent aan je zoon of dochter. Als je zoon of dochter schade rijdt, dan kan de verzekeraar een hoger eigen risico vragen dan dat je wellicht verwacht.

Eigen risico afkopen

Het is mogelijk om je eigen risico af te kopen. Het gaat dan vaak alleen om eigen risico voor schade die je zelf aan je auto hebt veroorzaakt. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als je bij schade liever het gehele bedrag uitgekeerd krijgt. Op dit moment zijn er slechts een aantal autoverzekeraars die deze mogelijkheid bieden. Of jij je eigen risico kunt afkopen, kun je daarom het beste nagaan bij je autoverzekeraar.

Eigen risico autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekering afsluiten? Omdat het per autoverzekering verschilt hoe hoog het eigen risico en de premie per maand is, doe je er goed aan om verzekeringen te vergelijken. Je kunt via onze vergelijker de autoverzekeringen vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo kies je eenvoudig de autoverzekering die het beste past bij jouw persoonlijke situatie en wensen.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 25 mei 2020, 10:49 Dhr. B. uit Geleen.
  • 25 mei 2020, 10:49 Dhr. Van der P. uit Emmeloord.
  • 25 mei 2020, 10:48 Mevr. F. uit Landgraaf.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.