Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Meldcode auto

De meldcode van een auto heb je nodig om je auto te kunnen verzekeren. Het is vaak onduidelijk waar je de meldcode van je auto kunt vinden. Op deze pagina lees je alle belangrijke informatie over de meldcode.

Meldcode

De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van de auto. Dit chassisnummer bevindt zich vaak onder de motorkap. De meldcode vormt samen met het kenteken een unieke combinatie. Een meldcode is altijd gekoppeld aan een bepaald voertuig, vandaar wordt ook wel de term ‘voertuigidentificatienummer’ (VIN) gebruikt. Elk voertuig heeft een uniek identificatienummer.

Waarom een meldcode?

De RDW controleert de toelating van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt. Ze zijn verantwoordelijk voor de administratie en veiligheidszaken van het Nederlandse verkeer. De meldcode zorgt ervoor dat de RDW kan controleren of je een autoverzekering hebt. Als je meldcode niet bij de RDW is aangemeld dan kun je een boete krijgen voor onverzekerd rijden.

Meldcode auto

Waar kan ik de meldcode vinden?

De meldcode is dus essentieel als je een autoverzekering gaat afsluiten. Je kunt de code terugvinden op het kentekenbewijs van je auto, op het tenaamstellingsverslag dat je ontvangt als je de auto overschrijft en onder de motorkap van de auto. Kom je er niet helemaal uit? Via je DigiD kun je de meldcode opvragen bij de RDW. Het is dan wel van belang dat de auto op jouw naam staat. Ben je het kentekenbewijs kwijtgeraakt? Op onze veelgestelde vragen pagina leggen we uit wat je dan moet doen.

Verschil meldcode en chassisnummer

De meldcode is een onderdeel van het chassisnummer. Het chassisnummer bestaat uit zeventien tekens. De laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto zijn gelijk aan de meldcode. Dit nummer staat in je auto gegraveerd.

Zonder meldcode geen verzekering

Je verzekeraar heeft de meldcode nodig om je auto te kunnen verzekeren. Als je een autoverzekering afsluit moet je dus de meldcode van je auto doorgeven aan de verzekeraar. De verzekeraar geeft deze code weer door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Aan de hand van de meldcode controleert de RDW dan of de auto wel verzekerd is. Het is volgens de Nederlandse wet namelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken zonder meldcode

Wil je weten hoeveel premie je per maand moet betalen voor je auto? Op Autoverzekering.nl vergelijk je gemakkelijk alle autoverzekeringen. Je hebt voor het vergelijken van autoverzekeringen nog geen meldcode nodig. De meldcode hoef je pas na het kiezen van een autoverzekering in te voeren.

Zojuist overgestapt

  • 4 juni 2020, 02:32 Dhr. F. uit Hilversum.
  • 4 juni 2020, 01:29 Mevr. O. uit 's-gravenhage.
  • 4 juni 2020, 00:18 Mevr. van H. uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.