Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Meldcode auto

De meldcode van een auto heb je nodig om je auto te kunnen verzekeren. Het is vaak onduidelijk waar je de meldcode van je auto kunt vinden. Op deze pagina lees je alle belangrijke informatie over de meldcode.

Meldcode

Meldcode

De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van de auto. Dit chassisnummer bevindt zich vaak onder de motorkap. De meldcode vormt samen met het kenteken een unieke combinatie. Een meldcode is altijd gekoppeld aan een bepaald voertuig, vandaar wordt ook wel de term ‘voertuigidentificatienummer’ (VIN) gebruikt. Elk voertuig heeft een uniek identificatienummer.

Meldcode

Zo kan je de meldcode auto opzoeken

De meldcode is dus essentieel als je een autoverzekering gaat afsluiten. Je kunt de code terugvinden op het kentekenbewijs van je auto, op het tenaamstellingsverslag dat je ontvangt als je de auto overschrijft en onder de motorkap van de auto.

Kom je er niet helemaal uit? Via je DigiD kun je de meldcode opvragen bij de RDW. Het is dan wel van belang dat de auto op jouw naam staat. Ben je het kentekenbewijs kwijtgeraakt? Op onze veelgestelde vragen pagina leggen we uit wat je dan moet doen.

Waarom een meldcode?

De RDW controleert de toelating van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt. Ze zijn verantwoordelijk voor de administratie en veiligheidszaken van het Nederlandse verkeer. De meldcode zorgt ervoor dat de RDW kan controleren of je een autoverzekering hebt. Als je meldcode niet bij de RDW is aangemeld dan kun je een boete krijgen voor onverzekerd rijden.

Verschil meldcode en chassisnummer

De meldcode is een onderdeel van het chassisnummer. Het chassisnummer bestaat uit zeventien tekens. De laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto zijn gelijk aan de meldcode. Dit nummer staat in je auto gegraveerd.

Advies van onze expert

“Wist je dat de laatste vier cijfers van het chassisnummer (wat bestaat uit zeventien cijfers) gelijk zijn aan de meldcode van je auto? Vaak vind je deze op het dashboard aan de bestuurderskant of aan de bijrijderskant in de deurpost.”

Jerry,

Expert autoverzekeringen

autoverzekeringen expert Jerry

Zonder meldcode geen verzekering

Je verzekeraar heeft de meldcode nodig om je auto te kunnen verzekeren. Als je een autoverzekering afsluit moet je dus de meldcode van je auto doorgeven aan de verzekeraar.

De verzekeraar geeft deze code weer door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Aan de hand van de meldcode controleert de RDW dan of de auto wel verzekerd is. Het is volgens de Nederlandse wet namelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken zonder meldcode

Wil je weten hoeveel premie je per maand moet betalen voor je auto? Op Autoverzekering.nl vergelijk je gemakkelijk alle autoverzekeringen. Je hebt voor het vergelijken van autoverzekeringen nog geen meldcode nodig. De meldcode hoef je pas na het kiezen van een autoverzekering in te voeren.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Wat is een meldcode voor mijn autoverzekering?

   Een meldcode is een code van de laatste vier cijfers van het chassisnummer van een auto. Het is verplicht om de meldcode door te geven aan de autoverzekeraar bij het afsluiten van een autoverzekering omdat de verzekeraar deze nodig heeft om te controleren of de auto niet gestolen of total loss is verklaard.

   Waar kan ik de meldcode vinden op mijn auto?

   De meldcode van je auto staat vermeld op het kentekenbewijs deel 1B en deel 2 van de auto, onder het kopje ‘Technische gegevens’ in het vakje ‘E’. Je kunt de meldcode ook opvragen bij de RDW of bij de dealer waar je de auto hebt gekocht als je het kentekenbewijs niet kunt vinden.

   Moet ik de meldcode doorgeven aan mijn autoverzekeraar?

   Ja, het is verplicht om de meldcode door te geven aan je autoverzekeraar bij het afsluiten van een autoverzekering. De verzekeraar heeft de meldcode nodig om te controleren of de auto niet gestolen of total loss is verklaard. Zonder meldcode kan de verzekeraar de auto niet verzekeren. Het is dus belangrijk om de meldcode goed te bewaren en deze door te geven aan je verzekeraar bij het afsluiten van een autoverzekering.

   Kan ik een autoverzekering afsluiten zonder meldcode?

   Nee, het is niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder meldcode. De meldcode is een belangrijk onderdeel van de identificatie van de auto en is nodig om te controleren of de auto niet gestolen of total loss is verklaard. De verzekeraar heeft de meldcode nodig om de auto te kunnen verzekeren. Zonder meldcode kan de verzekeraar de auto niet verzekeren. Het is dus belangrijk om de meldcode goed te bewaren en deze door te geven aan je verzekeraar bij het afsluiten van een autoverzekering.

   Wat gebeurt er als ik geen meldcode heb voor mijn auto?

   Zonder meldcode kun je geen autoverzekering afsluiten omdat de verzekeraar de meldcode nodig heeft om de auto te identificeren en te controleren of de auto niet gestolen of total loss is verklaard. Als je de meldcode kwijt bent of als deze niet meer leesbaar is, kun je deze opvragen bij de RDW of bij de dealer waar je de auto hebt gekocht.


  Bronvermelding en expertise

  Geschreven door: Jerry
  Laatste update: 09-08-2023

  Over autoverzekeringsexpert Jerry

  Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

  Bronnen

  Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW
  Terug naar boven