Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

OBD-stekker

Er zijn tegenwoordig steeds meer autoverzekeringen die je premie baseren op je rijgedrag met behulp van een OBD-stekker. Autoverzekering.nl legt aan je uit wat een OBD-stekker is en hoe het wordt gebruikt.

Wat is een OBD-stekker?

De afkorting OBD staat voor On Board Diagnostics. De OBD-poort is in principe een stopcontact in je auto waarmee je toegang hebt tot de software in je auto. Deze poort wordt bijvoorbeeld door je garage gebruikt om een storing in je auto uit te lezen en te resetten. In de jaren ‘90 konden de poorten per merk en model verschillen. Deze verschillende typen poorten werden samen de OBD1-poort genoemd. Na de jaren ‘90 is er een universele variant op de markt gekomen: de OBD2. In Europa wordt de OBD2 ook wel EOBD genoemd.

De OBD2 is een aansluiting met een 16 pins stekker en is hetzelfde voor elk voertuig. Je kunt de aansluiting vinden onder het stuur, bij de zekeringkast of in de middenconsole. Het kan zijn dat er een klepje voor zit. De OBD-poort ziet er net zo uit als de scart-ingang van je tv. Kun je de aansluiting niet vinden? Raadpleeg dan de gebruikershandleiding van je auto.

Wat registreert de OBD2-stekker precies?

Een OBD-stekker registreert je rijgedrag, de status van de auto en je locatie. Deze gegevens worden iedere minuut en wanneer er zich een incident voordoet, doorgestuurd naar de server. Vervolgens wordt aan de hand van je rijgedrag je rijscore en korting berekend. Met behulp van deze gegevens heb je ook meer inzicht in de hoeveelheid brandstof die je verbruikt.

Verzekeraars die een rijstijlpolis aanbieden

Er zijn tegenwoordig steeds meer autoverzekeraars die je premie baseren op je rijstijl. Verzekeraars kunnen je rijstijl controleren aan de hand van de OBD-stekker of een app. De volgende verzekeraars bieden een rijstijlpolis aan:

  • ANWB (Veilig Rijden)
  • Fairzekering (Autofairzekering)
  • PolisVoorMij
  • Voogd & Voogd (AutoPrismaPolis)
  • Voorop

ANWB Veilig Rijden OBD-stekker

Je kunt bij de ANWB kiezen voor een polis die je rijstijl registreert via een gratis OBD-stekker. Deze polis kun je alleen afsluiten als je lid bent van de ANWB. Wanneer je minstens 65 km hebt gereden, ontvang je iedere 10 dagen feedback op je rijgedrag. Er geldt een standaard veilige rijderskorting van 10%. Is je score te laag? Dan moet je na drie maanden de uitgekeerde 10% veilige rijderskorting terugbetalen. Als je zeer onveilig rijdt dan kan de ANWB je polis opzeggen.

Let op: als je de OBD-stekker niet of te laat inlevert na het opzeggen van de polis, kost je dat €84,95. Je zult dit bedrag ook moeten betalen bij verlies van de OBD-stekker of schade door eigen schuld.

Chipin stekker (Fairzekering en Voorop)

Bij Fairzekering en Voorop ontvang je een gratis Chipin stekker. Met deze stekker krijg je inzicht in je rijstijl, locatie, gereden routes, snelheidsovertredingen, brandstofverbruik en opgebouwde korting. Je zult wel elke maand €6,16 moeten betalen om je gegevens te versturen naar het datacentrum. Je ontvangt bij Fairzekering elke maand 10% tot 35% korting op je maandpremie.

Leeftijd verzekerde rijstijlpolis

Heb je problemen met het vinden van een autoverzekering vanwege je leeftijd? Voor automobilisten onder de 24 jaar of voor ouderen boven de 70 jaar kan het voordeliger zijn om een rijstijlpolis af te sluiten. Bij Fairzekering geldt er bijvoorbeeld een maximale leeftijd van 75 jaar.

Kosten rijstijlpolis

Het is niet altijd voordeliger om een rijstijlpolis af te sluiten. OBD-stekkerAls je redelijk voorzichtig rijdt dan ontvang je vaak maar een minimaal bedrag aan korting. Meestal kun je dan beter een normale autoverzekering afsluiten. De maandpremie kan bij een normale autoverzekering zelfs lager uitvallen. Dit heeft te maken met de hogere basispremie die je moet betalen als je een rijstijlpolis afsluit.

OBD-stekker en privacy

Als je een rijstijlpolis met OBD-stekker overweegt dan is het ook verstandig om rekening te houden met de privacyregelingen. Zorg dat je als verzekerde inzicht hebt in de opgeslagen gegevens en dat je deze zonder opgaaf van reden onmiddellijk kan laten verwijderen. Let ook op dat er niet meer gegevens dan noodzakelijk worden verzameld en dat deze niet aan derden worden doorgegeven.

Heb je een chipin stekker? Dan kan alleen jij je persoonlijke stekkergegevens raadplegen door in te loggen op je dashboard. De rijgedragverzekeraar gebruikt je gegevens alleen om de rijscore te berekenen en voor statische analyses. De statische analyses hebben als doel om het product te verbeteren en de beloning te berekenen. Je kunt de opgeslagen informatie bij veel rijgedragverzekeraars na twee maanden weer wissen door gebruik te maken van de wisknop.

Autoverzekering vergelijken

Heb je een rijstijlpolis afgesloten, maar wil je liever overstappen naar een andere verzekeraar? Op Autoverzekering.nl kun je snel autoverzekeringen vergelijken en gemakkelijk de verzekering kiezen die het beste bij je past.

Zojuist overgestapt

  • 4 juli 2020, 19:05 Dhr. K. uit Schimmert.
  • 4 juli 2020, 18:59 Dhr. F. uit Enkhuizen.
  • 4 juli 2020, 18:50 Mevr. de G. uit Ede.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.