Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Rijbewijs verlopen? Consequenties, boetes en verzekering

Het kan iedereen overkomen: je rijbewijs is verlopen en je hebt het niet op tijd verlengd. Maar wat moet je doen als je ontdekt dat je rijbewijs is verlopen? Wat zijn de gevolgen van rijden met een verlopen rijbewijs? We zetten de risico’s, boetes en de impact op je autoverzekering van rijden met een verlopen rijbewijs voor je op een rij.

Auto niet verzekerd met verlopen rijbewijs

Wanneer je rijbewijs verlopen is, kan dit gevolgen hebben voor je autoverzekering. Veel autoverzekeraars stellen als eis dat je in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs om verzekerd te zijn. Raak je met een verlopen rijbewijs betrokken bij een ongeval, dan kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet dekt. Dit kan leiden tot hoge kosten.

Het is daarom belangrijk om je rijbewijs op tijd te verlengen en altijd te zorgen dat je met een geldig rijbewijs de weg op gaat. Controleer regelmatig de vervaldatum van je rijbewijs en zet een herinnering in je agenda om het op tijd te verlengen.

Rijbewijs verlopen

Rijden met verlopen rijbewijs, wat is de boete?

Rijden met een verlopen rijbewijs is een overtreding en kan je een flinke boete opleveren. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoelang je rijbewijs verlopen is. Als je rijbewijs minder dan een jaar verlopen is, bedraagt de boete momenteel € 110. Is je rijbewijs langer dan een jaar verlopen, dan kan de boete oplopen tot € 390. Houd er rekening mee dat deze bedragen in de toekomst kunnen veranderen.

Naast de boete loop je ook het risico dat de politie je auto in beslag neemt als je met een verlopen rijbewijs rijdt. De politie kan besluiten je auto tijdelijk in beslag te nemen, totdat je een geldig rijbewijs kunt tonen.

Vergelijk autoverzekeringen

Het is belangrijk om je rijbewijs op tijd te verlengen en altijd met een geldig rijbewijs te rijden. Zo voorkom je boetes, problemen met je autoverzekering en onnodige risico’s op de weg. Controleer regelmatig de vervaldatum van je rijbewijs en zet een herinnering in je agenda om het op tijd te verlengen.

Naast je rijbewijs is een goede autoverzekering belangrijk als je de weg op gaat met je auto. Wil je de beste autoverzekering voor jouw situatie, maar wel voor een voordelige prijs? Vergelijk autoverzekeringen met onze onafhankelijke vergelijker met laagsteprijsgarantie!

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.821 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.821 reviews.

d. hendriks

Star on Star on Star on Star on Star on
14 uur geleden

Top goede service

martin dijk

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Voelt vertrouwd Nederlands bedrijf snel en duidelijk

klant

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Snel en makkelijk af te sluiten

d. hendriks

Star on Star on Star on Star on Star on
14 uur geleden

Top goede service

martin dijk

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Voelt vertrouwd Nederlands bedrijf snel en duidelijk

klant

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Snel en makkelijk af te sluiten

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Wat gebeurt er als je te laat bent met je rijbewijs verlengen?

   Met een verlopen rijbewijs mag je officieel niet meer autorijden. Je loopt het risico op een boete en problemen met je autoverzekering. Zorg er daarom voor dat je op tijd je rijbewijs verlengt om problemen te voorkomen. Daarnaast kan het verlengingsproces enkele weken duren, dus plan het vernieuwen van je rijbewijs ruim van tevoren om ongemakken te voorkomen.

   Is je auto verzekerd als je rijbewijs verlopen is?

   Veel autoverzekeraars stellen het bezit van een geldig rijbewijs als eis voor je verzekering. Als je rijbewijs verlopen is en je raakt betrokken bij een ongeval, kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet dekt. Dit kan leiden tot hoge kosten. Zorg er daarom voor dat je altijd met een geldig rijbewijs de weg op gaat. Vergeet ook niet om je autoverzekeraar op de hoogte te stellen van eventuele wijzigingen in de status van je rijbewijs om onaangename verrassingen te voorkomen.

   Hoelang mag je met een verlopen rijbewijs in het buitenland rijden?

   In veel landen is het niet toegestaan om met een verlopen rijbewijs te rijden. Controleer daarom altijd de specifieke regels van het land waar je naartoe reist. In sommige gevallen kan een internationaal rijbewijs een tijdelijke oplossing zijn, maar het is raadzaam om ruim van tevoren de geldigheid van je rijbewijs te verlengen om problemen te voorkomen.

   Mijn rijbewijs is verlopen, moet ik nu opnieuw examen doen?

   Nee, als je rijbewijs verlopen is hoef je gelukkig niet opnieuw examen te doen. Je kunt je rijbewijs online of via de gemeente verlengen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je weer moet afrijden. Het is echter wel belangrijk dat je jouw rijbewijs verlengt voordat je weer de weg op gaat. Zo voorkom je een boete en andere juridische consequenties.

  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  2 minuten 26-02-2024

  Over onze expert

  Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Terug naar boven