Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds is er voor mensen die schade hebben geleden door een motorvoertuig en met deze schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Zij kunnen hun schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wanneer wordt de schade vergoed?

Het Waarborgfonds vergoedt alleen schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander motorvoertuig wanneer:

 1. Het andere motorvoertuig niet verzekerd is;
 2. Het andere voertuig niet verzekerd is, omdat de bestuurder daar principiële bezwaren tegen heeft;
 3. De bestuurder van het andere motorvoertuig is doorgereden en de identiteit van deze bestuurder niet te achterhalen is;
 4. Het motorvoertuig gestolen is;
 5. De verzekeraar van het motorvoertuig failliet is.

Het Waarborgfonds vergoedt dus alleen schade door een motorvoertuig. Schade aan een motorvoertuig door een aanrijding met een fietser of winkelwagentje wordt niet vergoed. Ook vandalisme en vernieling wordt niet vergoed door het Waarborgfonds.

Schade bewijzen Waarborgfonds

Om in aanmerking te komen voor het Waarborgfonds zul je moeten bewijzen dat de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. Om de schade te bewijzen kun je foto’s maken van sporen zoals afgereden onderdelen, lakschade en glasscherven. Autoverzekering.nl heeft een checklist voor je gemaakt voor het claimen van schade: Waarborgfonds

 • Er is sprake van schade;
 • De schade is veroorzaakt door een motorvoertuig, een daaraan gekoppelde aanhangwagen, afgevallen lading of een verloren onderdeel van het motorvoertuig;
 • De schade is in Nederland ontstaan.

Waarborgfonds: Schade door onbekend motorvoertuig

Heb je schade aan je auto door een onbekend motorvoertuig? Je zult dan eerst zelf moeten proberen om de gegevens van het voertuig te achterhalen. Dit kan door bijvoorbeeld een getuigenoproep of buurtonderzoek.

Doe aangifte

Het is ook belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Als je te lang wacht met het achterhalen van de gegevens dan vergoedt het Waarborgfonds je schade niet. Je zult binnen 14 dagen de gegevens moeten achterhalen.

Eigen risico

Er geldt bij materiële schade die veroorzaakt is door een onbekend gebleven motorvoertuig een eigen risico van €250. Je ontvangt geen schadevergoeding als het bedrag aan schade lager is dan het eigen risico.

Schade door een onverzekerd of gestolen motorvoertuig

Heb je schade die veroorzaakt is door een onverzekerd of gestolen motorvoertuig? Je zult dan eerst zelf de eigenaar van het voertuig schriftelijk aansprakelijk moeten stellen.

Als de schade niet wordt vergoed door de verzekeraar dan kun je een verzoek om schadevergoeding indienen bij het Waarborgfonds. Dit kun je doen via het online formulier op de website van het Waarborgfonds. Vergeet niet om een kopie van de aansprakelijkstelling toe te voegen.

Waarborgfonds: Schade door gemoedsbezwaarde

Er zijn mensen die om principiële redenen tegen elke vorm van verzekeren zijn. Zij worden ook wel gemoedsbezwaarden genoemd.

Gemoedsbezwaarden kunnen een vrijstelling krijgen van de verzekeringsplicht, ze zijn echter wel verplicht om jaarlijks een bedrag te betalen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden. Wanneer gemoedsbezwaarden schade met hun motorvoertuig veroorzaken moeten zij die zelf vergoeden.

Als de gemoedsbezwaarde schade heeft veroorzaakt aan je auto zul je de bestuurder of eigenaar van het voertuig eerst zelf schriftelijk aansprakelijk moeten stellen. Wanneer de schade niet vergoed wordt door je autoverzekering kun je een verzoek indienen bij het Waarborgfonds.

Zojuist overgestapt

 • 4 juni 2020, 02:32 Dhr. F. uit Hilversum.
 • 4 juni 2020, 01:29 Mevr. O. uit 's-gravenhage.
 • 4 juni 2020, 00:18 Mevr. van H. uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.