Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schade door winters weer

Tijdens de koude wintermaanden komen er gemiddeld vijfhonderd extra autoschade claims binnen. Heb je zelf ook schade door winters weer? Op Autoverzekering.nl lees je wat je in dat geval moet doen en wanneer je schade kan claimen.

Autoverzekering vergelijken

Tijdens de koude wintermaanden wordt er meer schade gereden dan op een normale dag. Dit loopt op tot duizenden schademeldingen bij verzekeraars in Nederland. Gemiddeld kost dit €500,- per geval. Op deze pagina lees je wat je moet doen bij schade, welke soorten schade er zijn en wanneer je schade kan claimen.

Dekking storm-, hagel- en ruitschade

Heeft je auto schade opgelopen door bijvoorbeeld storm en hagel? De schade wordt in dat geval gedekt als je een WA beperkt casco of een all risk verzekering hebt afgesloten. Als je deze schade claimt, val je niet terug op de bonus-malusladder. Dit betekent dat je de no-claimkorting en je schadevrije jaren behoudt. Heeft je auto ruitschade? Op onze ruitschade pagina lees je hier meer over.

Als je een WA-autoverzekering hebt, zul je zelf voor de kosten moeten opdraaien. Deze verzekering dekt namelijk alleen schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA-verzekering vergelijken

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

WA beperkt casco vergelijken

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

All risk verzekering vergelijken

Sneeuwballen en slippartijen

Schade door winters weer wordt alleen gedekt door een WA beperkt casco of een all risk verzekering. In het geval van een slippartij zal een schadeclaim ten koste gaan van het aantal schadevrije jaren en mogelijk je no-claimkorting. Daarom is het soms voordeliger om de schade zelf te betalen.

Heeft er iemand moedwillig een sneeuwbal tegen je auto aangegooid en is er sprake van schade? Je kunt de schade dan claimen bij je verzekeraar als je een all risk verzekering hebt afgesloten. Dit gaat echter wel ten koste van je schadevrije jaren en eventuele no-claimkorting, tenzij je de schade kunt verhalen op de tegenpartij. Is de dader jonger dan 14 jaar? Je kunt de schade dan mogelijk verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders of verzorgers.

Botsing met lantaarnpaal of boom

Ben je door de gladheid de macht over het stuur kwijtgeraakt en heb je een botsing met bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een boom? Je krijgt de schade dan alleen vergoed als je een all risk verzekering hebt afgesloten. Je verlies in dit geval wel een deel van je schadevrije jaren.

Rijden met code geel, oranje of rood

Als het KNMI de waarschuwingscode geel, oranje of rood afgeeft dan zul je extra moeten opletten als je toch de weg op gaat. Als je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt genomen dan mag je zelfs met code rood nog de weg op en ben je gewoon verzekerd via je autoverzekering.

Houd er rekening mee dat je een boete kunt krijgen als je je ruiten niet goed ijsvrij hebt gemaakt en het zicht hierdoor slecht is. Dit heeft ook gevolgen voor de aansprakelijkheid.

Pechhulp

Start je auto niet meer door een kapotte accu? Of heb je een andere vorm van pech met je auto? Hulp bij pech valt niet onder de standaard autoverzekering. Je kunt echter wel een aanvullende pechhulpverzekering afsluiten.

Winterbanden en aansprakelijkheid

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder je auto te hebben bij winters weer. Het rijden zonder winterbanden heeft dan ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid bij eventuele schade. Dit geldt echter niet voor andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland.

Tips om schade te voorkomen

  • Is er sprake van vorst? Zet je auto dan niet op de handrem, om vastvriezen te voorkomen. Je kunt je auto dan beter in de eerste versnelling zetten.
  • Voorkom bevriezing van het koelsysteem door antivries te gebruiken.
  • Krijg je het slot van je auto niet open? Neem dan een slotenspray mee om het bevroren slot te ontdooien.
  • Voor voldoende zicht is het altijd verstandig om een ijskrabber in je auto te hebben.
  • Check je autoruit op sterretjes. Door de vorst kunnen deze groter worden en kan er een barst ontstaan.

Goed verzekerd de weg op

Met een WA beperkt casco en een all risk verzekering ben je verzekerd voor schade door winters weer. Heb je op dit moment nog geen dekking voor deze schade en wil je je autoverzekering herzien? Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 16-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Autoschade door winters weer wordt vergoedt met een WA beperkt casco en een all risk verzekering. Heb je een WA-verzekering? Dan moet je de kosten voor de schade zelf betalen.

Je kunt vorstschade voorkomen door je auto niet op de handrem te zetten bij vorst en door antivries te gebruiken in het koelsysteem.

Nee, winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Het gebruik ervan is daarentegen wel sterk aan te raden. Door winterbanden heb je namelijk betere grip en stabiliteit op de wegen bij sneeuw en gladheid. In het buitenland is het vaak wel verplicht om winterbanden te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland het geval.

Een WA-verzekering dekt alleen schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Als je alleen een WA-verzekering hebt en je auto loopt schade op door winters weer, ben je dus zelf verantwoordelijk om de reparatiekosten te betalen. Met een WA beperkt casco en een all risk verzekering ben je wél gedekt tegen schade door winters weer.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven