Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Eerste auto kopen

Voor de eerste keer een auto kopen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is ook spannend. Je zult met veel dingen rekening moeten houden. Autoverzekering.nl helpt je op weg door de belangrijkste informatie en tips voor jou op een rijtje te zetten. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Ook kun je direct een vergelijking maken voor je autoverzekering en gemiddeld wel €265 per jaar besparen!

Autoverzekering vergelijken

Eerste auto kopen: het budget

Wanneer je van plan bent om je eerste auto te kopen dan zul je rekening moeten houden met je budget. Het budget is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Grootte van de auto
 • Brandstofverbruik en milieubewustzijn
 • Type autoverzekering
 • APK-keuring
 • Veiligheid
 • Wegenwacht

Type auto en grootte

Kies je voor een tweedehands auto of wil je toch liever een nieuwe auto kopen? Het type auto dat je koopt heeft natuurlijk invloed op de uiteindelijke kosten.

Daarnaast is het belangrijk om bij het kiezen van je eerste auto rekening te houden met de grootte van de auto. Je wilt natuurlijk wel dat je genoeg ruimte hebt om passagiers of spullen te vervoeren.

De grootte van de auto heeft echter wel invloed op de kosten. Grotere auto’s verbruiken vaak meer brandstof en zijn zwaarder waardoor je meer wegenbelasting moet betalen.

Brandstofverbruik en milieubewustzijn

De soort brandstof die je auto verbruikt, heeft ook invloed op de kosten van je auto. Er wordt vaak gekozen voor benzine bij het kopen van een eerste auto. Auto’s die rijden op benzine zijn goedkoper in onderhoud en belasting. Voor een auto die op diesel rijdt betaal je bijvoorbeeld veel meer motorrijtuigenbelasting. Hoe schoner en zuiniger een auto is, hoe minder belasting je betaalt.

Elektrische auto

Tegenwoordig kun je ook nog voor een elektrische auto kiezen. De aanschafprijs van elektrische auto’s is vaak wel hoger, maar je bespaart daarentegen wel op belastingen en verbruik. Om de aanschaf van elektrische auto’s te stimuleren, gelden er tot 2021 de volgende belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s:

 • Geen aanschafbelasting (BPM)
 • Geen wegenbelasting (MRB). Plug-in hybrides, die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betalen een halftarief.
 • Lage bijtelling van 4% per jaar (vanaf 2019 geldt dit percentage tot een catalogusprijs van maximaal 50.000 euro).

Type autoverzekering

Als je een auto koopt en deze op jouw naam staat dan ben je in Nederland verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. De hoogte van je premie is afhankelijk van de dekking die je kiest als je een autoverzekering afsluit.

Wil je weten welke dekking je het beste kunt afsluiten? Op onze dekkingen pagina lees je hier meer informatie over.

APK-keuring

Als het kenteken van je auto op je naam staat dan moet je ook je auto laten keuren. De auto moet gekeurd zijn voordat je de weg op gaat. Voor meer informatie over de APK-keuring kun je terecht op de website van de RDW.

Veiligheid

Bij het kopen van een auto is het ook belangrijk om op de veiligheid te letten, zodat je met een goed gevoel de weg opgaat. Let bij het kiezen van een auto op de volgende aspecten:

 • De aanwezigheid van veiligheidssystemen, zoals ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma) en ABS (antiblokkeersysteem). Het ESP zorgt ervoor dat de auto stabiel blijft en herkent een noodsituatie. Het ABS voorkomt dat de wielen blokkeren wanneer je hard remt of als je een noodstop maakt.
 • Heeft de auto stuurbekrachtiging? Met stuurbekrachtiging kun je veel gemakkelijker sturen en hoef je het stuur minder vaak te draaien.
 • Het zicht rondom de auto. Zijn de buitenspiegels en ramen groot genoeg?
 • Heeft de auto airbags?

Wegenwacht

Als je voor het eerst een auto koopt dan is het ook verstandig om rekening te houden met de kosten voor de wegenwacht in geval van pech.

Je kunt een aanvullende verzekering voor pechhulp afsluiten. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €80 per jaar. Het is ook mogelijk om de ANWB te bellen in geval van pech, zelfs als je hiervoor niet verzekerd bent. Je betaalt dan wel een hoger tarief.

Wanneer je voor het eerst een auto gaat kopen dan is het handig om een checklist te hebben. Zo weet je zeker dat je niets vergeet te controleren of te vragen aan de verkoper. Ben je tevreden over de auto en ga je hem kopen? Vergeet dan niet om een autoverzekering af te sluiten.

Checklist eerste auto kopen

 1. Kennismaking met de auto
  Ziet de auto er goed uit en zijn er geen beschadigingen? Zijn de hoofdsteunen, het stuur en de stoel gemakkelijk verstelbaar? Heb je genoeg beenruimte? Zijn de ramen groot genoeg voor goed zicht en werken de spiegels naar behoren?
 2. Route bepalen en proefrit
  Het is verstandig om van tevoren een route te bepalen waar je naartoe rijdt om de auto te testen. Zorg voor een afwisselende route, zodat je zeker weet dat je overal goed kunt rijden met de auto.Tijdens de proefrit kun je bijvoorbeeld de vering, het schakelen, het zicht, de lichten en de ruitenwissers van de auto checken.
 3. Vraag om een onderhoudsboekje
  In het onderhoudsboekje kun je precies zien wanneer de auto een onderhoudsbeurt heeft gehad. Op deze manier voorkom je onverwachte kosten.
 4. Check de kilometerstand
  De kilometerstand wordt door de Nationale Auto Pas (NAP) geregistreerd. Als je bij een particulier een auto koopt dan is het verstandig om eerst de kilometerstand online te checken bij NAP.

  Daarnaast kun je de tellerstand in de koopovereenkomst vast laten leggen. Je hebt dan juridische mogelijkheden om de verkoper aan te spreken als achteraf blijkt dat de kilometerstand niet klopt.

 5. Overschrijven van het kentekenbewijs
  Als je een auto koopt dan moet deze ook op jouw naam worden gezet. Dit wordt ook wel het overschrijven van het kentekenbewijs genoemd.

Autoverzekering vergelijken

Heb je een eerste auto gekocht en ben je er helemaal klaar voor om de weg op te gaan? Vergeet dan niet om een autoverzekering af te sluiten. Op Autoverzekering.nl kun je snel en gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken.

Ben je jonger dan 24 jaar en heb je moeite met het uitzoeken van een autoverzekering? Neem dan eens een kijkje op onze autoverzekering voor jongeren pagina en lees onze tips.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven