Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Eerste autoverzekering

Heb je net je rijbewijs gehaald en ga je een auto aanschaffen? Dan ben je in Nederland als autobezitter verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Helaas is het als beginnend bestuurder vaak lastig om voordelig een autoverzekering af te sluiten. Dit komt omdat verzekeraars je nog zien als risico vanwege de weinige rijervaring die je hebt.

Autoverzekering.nl legt uit hoe je toch voordelig je eerste autoverzekering kunt afsluiten en waar je op moet letten. Daarnaast helpen we je met vergelijken, waardoor je gemiddeld €265 per jaar kunt besparen!

Autoverzekering vergelijken

Wat kost een eerste autoverzekering?

Wat je autoverzekering kost, hangt af van diverse factoren. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie van je autoverzekering. De kosten van je autoverzekering hangt af van de volgende factoren:

  • Leeftijd
    Je leeftijd is van groot belang om de kosten van je autoverzekering te bepalen. Ben je nog jong en een startende autorijder, dan ziet de verzekeraar dit als meer kans op schade en valt de premie van je autoverzekering hoger uit. Je leeftijd betekent overigens niet meteen dat je niet voordelig je autoverzekering kunt afsluiten, er gaan nog meer factoren gepaard met het bepalen van je autoverzekeringspremie.
  • Woonplaats
    Woon je in een grote stad, dan is er een stuk meer verkeer dan in kleine dorpjes. Hierdoor heb je meer kans op een verkeersongeval. Daarom rekenen autoverzekeraars hogere kosten voor de premie van je autoverzekering als je in een grote stad woont.
  • Welke auto je rijdt
    Ook kijken de autoverzekeraars naar welk type auto je rijdt als je een autoverzekering wilt afsluiten. De volgende gegevens hebben zij hierbij nodig: vermogen, dag- of nieuwwaarde, gewicht, diefstalgevoeligheid. Voor al deze gegevens geldt dat hoe hoger ze zijn, hoe meer risico de verzekeraar heeft. Heb je dus een auto aangeschaft met een hoog vermogen en gewicht, dan is de premie voor je autoverzekering hoger.
  • Hoeveelheid schadevrije jaren
    Als je een aantal schadevrije jaren hebt gereden, dan worden de kosten voor je autoverzekering lager. Sluit je echter je eerste autoverzekering af, dan ben je een beginnend bestuurder en heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Probeer daarom om geen schade te rijden en bouw in de loop der jaren zoveel mogelijk schadevrije jaren op. Zo daalt jouw autoverzekeringspremie steeds een beetje.

Kies je dekking

Als je een autoverzekering afsluit, heb je de keuze uit drie dekkingen:

  • WA
  • WA beperkt casco (WA+)
  • All risk (WA Casco)

Deze dekkingen vergoeden verschillende oorzaken. Wil je meerdere oorzaken gedekt hebben, dan heb je een uitgebreide dekking nodig. De kosten voor je eerste autoverzekering vallen dan wel hoger uit.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

Aanvullende dekkingen

Naast de basisdekking kun je ook een aanvullende dekking afsluiten. Dit is een extra uitbreiding van je autoverzekering en dus niet verplicht. Afhankelijk van je voorkeur en de behoefte aan bescherming tegen diverse risico’s, kun je kiezen uit deze aanvullende verzekeringen:

  • Inzittendenverzekering (schadeverzekering inzittenden en ongevallendekking)
    De inzittendenverzekering biedt dekking wanneer jij, als bestuurder, of andere inzittenden gewond raken of overlijden bij een verkeersongeluk. Schade aan spullen die hierdoor ontstaat wordt ook verzekerd.
  • Rechtsbijstandverzekering
    Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en advies bij het verhalen van schade in het verkeer. Bijvoorbeeld over wie er schuldig is en hoe hoog de schadevergoeding zal zijn.
  • Pechhulpverzekering
    Pechhulp biedt hulp bij pech. Denk bijvoorbeeld aan reparaties ter plekke, vervangend vervoer of het wegslepen van de auto naar de garage.
  • No-claimbeschermer
    Met een no-claimbeschermer is je no-claimkorting beschermd wanneer je schade claimt. Je verliest dan geen korting en je premie blijft hierdoor gelijk.
  • Nieuwwaarderegeling
    Heb je jouw nieuwe auto total loss gereden of is deze gestolen? Dan krijg je met de nieuwwaarderegeling een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto te kopen. Dit geldt alleen binnen een bepaalde periode, meestal een jaar.
  • Aanschafwaarderegeling
    De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat je het totale bedrag waarvoor je de auto hebt aangeschaft vergoed krijgt als je deze total loss rijdt of als de auto gestolen wordt. Deze regeling geldt tussen de één en drie jaar.

Goedkope eerste autoverzekering

Een autoverzekering voor een beginnend bestuurder is dus duur. Hoe kun je toch zorgen voor een goedkope eerste autoverzekering? Wij geven je een aantal tips.

  1. Voorkom schade
    Eigenlijk heel logisch: voorkom schade. Want de hoogste premies van autoverzekeringen worden gebaseerd op negatieve schadevrije jaren. Als beginnend bestuurder heb je natuurlijk nog geen schadevrije jaren en na een keer schade claimen heb je dan al -5 schadeloze jaren. Het enige wat je dan kunt doen, is een dure autoverzekering bij De Vereende afsluiten.
  2. Koop een zo eenvoudig mogelijke auto
    Kies voor een eenvoudige en het liefst een tweedehands wagen. Er wordt door de verzekeraar namelijk ook gekeken naar de soort auto als je een autoverzekering wilt afsluiten. Hoe duurder en zwaarder je auto, hoe hoger je autoverzekeringspremie uitvalt. Kies dus een lichte auto!
  3. Overweeg een hoger eigen risico
    Veel verzekeraars hanteren een eigen risico: het geldbedrag dat je als verzekeringnemer – per schadeclaim – zelf betaalt. Je kunt er eventueel voor kiezen om je eigen risico op te hogen. Met een hoger eigen risico betaal je minder premie. Alleen moet je wel meer uit eigen zak betalen als er zich schade voordoet.
  4. Je bouwt geen schadevrije jaren op als je alleen een rijbewijs bezit
    Vaak gaan jongeren ervan uit dat ze schadevrije jaren opbouwen als ze over een rijbewijs beschikken. Dit is echter niet het geval. Je bouwt deze alleen op als je autoverzekering op jouw naam staat, en niet op – bijvoorbeeld – die van je ouders. Dus hoe sneller je een autoverzekering op jouw naam afsluit, hoe sneller je schadevrije jaren opbouwt die weer leiden tot een lagere premie van je autoverzekering.
  5. Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks
    Als je het geld hebt liggen, kies er dan voor om jaarlijks in plaats van maandelijks te betalen. Hierdoor krijg je een korting tussen de 1% en 3%. Dit kan toch al gauw een besparing van 100 euro of meer opleveren. Dit geldt echter niet bij alle autoverzekeraars.

Direct verzekerd na het aanvragen?

Heb je een autoverzekering aangevraagd? Dan ben je vaak gelijk verzekerd en kan je direct veilig de weg op. Soms wil de verzekeraar de aanvraag eerst controleren. In dit geval krijg je bij de meeste verzekeraars een voorlopige dekking en kan je alsnog gewoon direct de weg op.

Let op: heeft de verzekeraar je aanvraag afgewezen? Dan ben je dus nog niet verzekerd en mag je niet de weg op. Dit geldt ook als je aanvraag nog in behandeling is en je geen voorlopige dekking ontvangt.

Eerste autoverzekering afsluiten? Vergelijk aanbieders

Elke verzekeraar hanteert weer andere prijzen en voorwaarden. Maak daarom altijd een uitgebreide vergelijking om je eerste autoverzekering af te sluiten. Plaats je gegevens in onze vergelijker en je vindt eenvoudig de beste deal die bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het lijkt misschien slim om je auto op naam van je ouders te laten verzekeren. Zij hebben tenslotte meer schadevrije jaren opgebouwd en krijgen hierdoor korting op de premie. Maar let op: dit mag niet. Wanneer de verzekeraar erachter komt dat jij de regelmatige bestuurder bent en niet je ouders, kan dit je veel geld kosten én wordt dit door de verzekeraar gezien als verzekeringsfraude. Daarnaast zul je zelf geen schadevrije jaren opbouwen, waardoor je in de toekomst korting misloopt.

Met een WA-verzekering ben jij zelf, als bestuurder, niet verzekerd wanneer je een ongeluk veroorzaakt. Daarom kun je overwegen om een ongevallen-inzittendenverzekering af te sluiten. Daarnaast wordt er bij een inzittendenverzekering niet gekeken naar wie er schuldig is, wat zorgt voor een snellere schadeafhandeling. De verzekeraar neemt de claim direct in behandeling.

Je auto is ook verzekerd als vrienden of familie erin rijden. Houd er wel rekening mee dat jij als eigenaar uiteindelijk verantwoordelijk bent voor schade die wordt veroorzaakt door jouw auto.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven