Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Eerste autoverzekering

Heb je net je rijbewijs gehaald en ga je een auto aanschaffen? Dan ben je in Nederland als autobezitter verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Helaas is het als beginnend bestuurder vaak lastig om voordelig een autoverzekering af te sluiten. Dit komt omdat verzekeraars je nog zien als risico vanwege de weinige rijervaring die je hebt. Autoverzekering.nl legt uit hoe je toch voordelig je eerste autoverzekering kunt afsluiten en waar je op moet letten.

Wat kost een eerste autoverzekering?

Wat je eerste autoverzekering kost, hangt af van diverse factoren. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie van je autoverzekering. De factoren zijn:

 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Welke auto je rijdt
 • Dagwaarde of oorspronkelijke waarde van je auto
 • Hoeveelheid schadevrije jaren
 • Gewenste dekking(en)
eerste autoverzekering

Leeftijd

Je leeftijd is van groot belang om de kosten van je eerste autoverzekering te bepalen. Ben je nog jong en een startende autorijder, dan ziet de verzekeraar dit als meer kans op schade en valt de premie van je autoverzekering hoger uit. Je leeftijd betekent overigens niet meteen dat je niet voordelig je autoverzekering kunt afsluiten, er gaan nog meer factoren gepaard met het bepalen van je autoverzekeringspremie.

Woonplaats

Woon je in een grote stad, dan is er een stuk meer verkeer dan in kleine dorpjes. Hierdoor heb je meer kans op een verkeersongeval. Daarom rekenen autoverzekeraars hogere kosten voor de premie van je eerste autoverzekering als je in een grote stad woont.

Welke auto je rijdt

Ook kijken de autoverzekeraars naar welk type auto je rijdt als je een autoverzekering wilt afsluiten. De volgende gegevens hebben zij hierbij nodig:

 • Vermogen;
 • Dag- of nieuwwaarde;
 • Gewicht;
 • Diefstalgevoeligheid.

Voor al deze gegevens geldt dat hoe hoger ze zijn, hoe meer risico de verzekeraar heeft. Heb je dus een auto aangeschaft met een hoog vermogen en gewicht, dan is de premie voor je autoverzekering hoger.

Hoeveelheid schadevrije jaren eerste autoverzekering

Als je een aantal schadevrije jaren hebt gereden, dan worden de kosten voor je autoverzekering lager. Sluit je echter je eerste autoverzekering af, dan ben je een beginnend bestuurder en heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Probeer daarom om geen schade te rijden en bouw in de loop der jaren zoveel mogelijk schadevrije jaren op. Zo daalt jouw autoverzekeringspremie steeds een beetje.

Kies een dekking voor je eerste autoverzekering

Als je een autoverzekering afsluit, heb je de keuze uit drie dekkingen:

 • WA
 • WA Beperkt Casco (WA+)
 • All Risk (WA Casco)

Deze dekkingen vergoeden verschillende oorzaken. Wil je meerdere oorzaken gedekt hebben, dan heb je een uitgebreide dekking nodig. De kosten voor je autoverzekering vallen dan wel hoger uit.

WA

Als je autobezitter bent in Nederland, dan ben je sowieso verplicht een WA verzekering te hebben. Je bent dan verzekerd als je schade veroorzaakt bij andere weggebruikers.

WA Beperkt Casco (WA+)

De WA+ is geschikt als je in een auto rijdt van tussen de 6 en 10 jaar oud. De kosten van deze dekking kunnen wel drie tot vijftien euro hoger uitvallen dan alleen de WA. Met de WA Beperkt Casco ben je verzekerd tegen:

 • Schade die je veroorzaakt bij andere weggebruikers;
 • Schade door overmacht. Bijvoorbeeld natuurschade. De autoverzekeraar vergoedt dan (deels) de schade aan je eigen auto.

All Risk (WA Casco)

De All risk is de allerduurste dekking. Je bent dan verzekerd tegen schade:

 • Die je veroorzaakt bij andere weggebruikers;
 • Aan je eigen auto door invloed van buitenaf;
 • Die je zelf hebt veroorzaakt;
 • Schade door overmacht. Bijvoorbeeld natuurschade. De autoverzekeraar vergoedt dan (deels) de schade aan je eigen auto.

Goedkope eerste autoverzekering

Hoe kun je toch tot een goedkope eerste autoverzekering afsluiten? Door de volgende tips in acht te nemen.

Voorkom schade

Eigenlijk heel logisch: voorkom schade. Want de hoogste premies van autoverzekeringen worden gebaseerd op negatieve schadevrije jaren. Als beginnend bestuurder heb je natuurlijk nog geen schadevrije jaren en na een keer schade claimen heb je dan al -5 schadeloze jaren. Het enige wat je dan kunt doen, is een dure autoverzekering bij De Vereende afsluiten.

Koop een zo eenvoudig mogelijke auto

Kies voor een eenvoudige en het liefst een tweedehands wagen. Er wordt door de verzekeraar namelijk ook gekeken naar de soort auto als je een autoverzekering wilt afsluiten. Hoe duurder en zwaarder je auto, hoe hoger je autoverzekeringspremie uitvalt.

Overweeg een hoger eigen risico

Veel verzekeraars hanteren een eigen risico: het geldbedrag dat je als verzekeringnemer – per schadeclaim – zelf betaalt. Je kunt er eventueel voor kiezen om je eigen risico op te hogen. Met een hoger eigen risico betaal je minder premie. Alleen moet je wel meer uit eigen zak betalen als er zich wel schade voordoet.

Je bouwt geen schadevrije jaren op als je alleen een rijbewijs bezit

Vaak gaan jongeren ervan uit dat ze schadevrije jaren opbouwen als ze over een rijbewijs beschikken. Dit is echter niet het geval. Je bouwt deze alleen op als je autoverzekering op jouw naam staat, en niet op – bijvoorbeeld – die van je ouders. Dus hoe sneller je je eerste autoverzekering op jouw naam afsluit, hoe sneller je schadevrije jaren opbouwt die weer leiden tot een lagere premie van je autoverzekering.

Eerste autoverzekering afsluiten? Vergelijk aanbieders

Elke verzekeraar hanteert weer andere prijzen en voorwaarden. Maak daarom altijd een uitgebreide vergelijking om je eerste autoverzekering af te sluiten. Plaats je gegevens in onze vergelijker en je vindt eenvoudig de beste deal die bij je past.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 30 okt. 2020, 11:49 Dhr. S. uit Krimpen aan den ijssel.
 • 30 okt. 2020, 11:49 Mevr. M. uit Heukelum.
 • 30 okt. 2020, 11:47 Dhr. M. uit Deurne.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.