Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Huurauto verzekering

Als je de weg op gaat met een huurauto, is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier verzekert. Of je nu dicht bij huis vakantie viert of een Europese rondreis gaat maken: met de juiste huurauto verzekering kun je gerust op pad.

Waarom kiezen voor een huurauto?

Je kunt om verschillende redenen voor een huurauto kiezen. De meest voor de hand liggende reden is wanneer je zelf geen auto hebt. Of je hebt wel een auto, maar die is niet geschikt om mee op vakantie te gaan. Daarnaast komt het geregeld voor dat bezitters van een elektrische auto voor hun vakantie liever voor een huurauto op brandstof kiezen. Bijvoorbeeld wanneer er in het vakantieland weinig mogelijkheden zijn om je auto op te laden.

Verzekering huurauto in Nederland versus buitenland

In grote lijnen heb je twee keuzes; je huurt – en verzekert – een huurauto in Nederland en rijdt naar je vakantiebestemming. Of je gaat eerst naar je vakantiebestemming en huurt daar een auto. Huur je een auto in Nederland, dan is de verzekering vrijwel altijd inbegrepen in de huurprijs. Controleer en/of stem met de verhuurder af of een aanvullende verzekering nodig is, of dat onder andere pechhulp en diefstal meeverzekerd zijn.

Auto huren in het buitenland

Huur je een auto niet in Nederland, maar op je bestemming in het buitenland, dan kun je met verschillende verzekeringen te maken krijgen, met andere namen dan je in Nederland gewend bent. Ook dekkingen kunnen anders zijn.

Wat wel hetzelfde is: in alle EU-landen is, net als in Nederland, een WAM-verzekering verplicht. WAM staat voor wettelijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen. Een WAM-verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen toebrengt.

Reis je met een huurauto buiten de EU? Controleer dan zelf of er een WAM- of vergelijkbare verzekering geldt en hoe hoog de dekking is. Extra tip: of je nu binnen of buiten de EU gaat rijden, check altijd de huur- en polisvoorwaarden goed. Controleer minimaal wanneer – bij een ongeval, autopech, diefstal of schade – welke schade voor eigen rekening is.

Afkortingen bij verzekeringen van huurauto’s

Bij het verzekeren van huurauto’s kun je de volgende internationale termen en afkortingen tegenkomen:

  • Additional Liability Insurance (ALI) of Liability Insurance Supplement (LIS): aanvullende aansprakelijkheidsverzekering
  • Collision Damage Waiver (CDW): vergelijkbaar met een cascoverzekering. Met deze dekking ben je verzekerd voor schade aan de huurauto door eigen schuld. Hier zijn echter wel uitzonderingen op. Check dus altijd de polisvoorwaarden van de verzekering om te weten waarvoor je verzekerd bent. In geval van schade kan je eigen risico flink oplopen bij deze dekking. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor de Super Collision Damage Waiver (SCDW).
  • LDW Loss Damage Waiver (LDW): CDW aangevuld met dekkingen van diefstal en vandalisme.
  • Super Collision Damage Waiver (SCDW): all risk verzekering, vaak met laag of zelfs geen eigen risico.
  • PAI (Personal Accident Insurance): inzittendenverzekering.
  • Personal Effects Protection (PEP) en Personal Effects Coverage (PEC): bagageverzekering.
  • Theft Protection (TP) of Theft Waiver (THW): diefstalverzekering, meestal met eigen risico.

Tips bij een huurauto verzekering

Vaak is de verzekering inbegrepen in de huurprijs. Het is verstandig om niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en dekkingen van de verzekering. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de premie laag is, maar dat je dan wel een hoog eigen risico hebt, bijvoorbeeld € 1.000.

Let er ook op of pechhulp is inbegrepen bij de verzekering van je huurauto. Het kan zijn dat de verhuurder jouw bolide standaard levert met een pechhulp, maar dat is lang niet altijd standaard het geval. Het is daarnaast belangrijk dat de auto tegen diefstal verzekerd is. Is je huurauto casco verzekerd, dan zit daar lang niet altijd verzekering tegen diefstal bij in.

Is de auto wel verzekerd tegen diefstal, controleer dan de hoogte van het eigen risico bij diefstal. Kortom, denk aan de ‘kleine lettertjes ‘en zorg dat je vakantie van A tot Z gedekt is.

Kosten huurauto en verzekering

De kosten van een huurauto kunnen sterk variëren. Ten eerste al door het type auto dat je kiest; simpel gesteld, hoe groter de auto hoe duurder de premie. In Nederland kun je al een kleine auto huren voor rond de 40 euro per dag. Gemiddeld ligt de prijs van een middenklasse auto rond de 60 euro per dag.

Hoelang je de auto huurt is natuurlijk ook van invloed. Vaak krijg je korting als je de auto langer huurt. Let ook op de brandstof; moet je de auto met een volle tank inleveren of een brandstoftoeslag betalen?

De kosten voor de verzekering huurauto buitenland variëren ook sterk, afhankelijk van het type auto en voor welke dekking je kiest. Voor een basisverzekering zonder extra dekkingen ben je meestal rond de 6 euro per dag kwijt.

Check verzekering en de voorwaarden

Onze belangrijkste tip: check altijd zorgvuldig de voorwaarden en dekking van een verzekering voor je huurauto, voordat je de weg op gaat. De voorwaarden zijn van invloed op jouw financiële verantwoordelijkheid, in geval van schade aan de huurauto. Door de specifieke dekkingen te begrijpen, kun je weloverwogen beslissingen nemen over aanvullende dekkingen die je mogelijk nodig hebt. Controleren van dekkingen en voorwaarden van je huurauto verzekeren, voorkomt verrassingen en biedt gemoedsrust tijdens je reis.

Autoverzekering vergelijken: bespaar op je autoverzekering

Nu je alles weet over een huurauto verzekeren ben je misschien aan het denken gezet over de verzekering van je eigen auto? Door te vergelijken, kun je uitkomen bij een autoverzekering waarvoor je flink wat minder betaalt. Met onze eerlijke en onafhankelijke aanpak helpen we jou om de beste deal te vinden. Vergelijk autoverzekeringen via onze vergelijker voor gratis en onafhankelijk advies en vind de beste autoverzekering voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 29-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven