Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

WAM-verzekering

De WAM-verzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. Op deze pagina leggen we uit wat de WAM-verzekering precies inhoudt en hoe je kunt checken of je goed verzekerd bent. Ook kun je een vergelijking maken voor je autoverzekering en een WAM-verzekering afsluiten.

Autoverzekering vergelijken

WAM-verzekering betekenis

WAM is een afkorting voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. Deze wet verplicht bezitters van een auto of motorrijtuig om een verzekering af te sluiten. Je bent minimaal verplicht om een WAM autoverzekering af te sluiten als je wilt deelnemen aan het verkeer met een motorrijtuig.

Wanneer voldoe ik aan de WAM?

Je voldoet aan de WAM als je minimaal een WA-verzekering hebt afgesloten wanneer je in het bezit bent van een auto of motorrijtuig. Vergeet dus niet om een autoverzekering af te sluiten als je voor het eerst een auto koopt. Wanneer je zonder een autoverzekering op de weg rijdt, riskeer je een boete van €650. Wil je een boete voorkomen? Start dan met het vergelijken van autoverzekeringen op Autoverzekering.nl.

Check WAM-verzekering

Weet je niet of je WAM verzekerd bent? Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er onduidelijkheid is ontstaan omdat:

  • Je net een auto hebt gekocht die volgens de verkoper nog verzekerd is
  • Er door financiële problemen geen premie is afgeschreven
  • Je je auto hebt verzekerd maar niet zeker weet of de dekking al begonnen is

In Nederland worden alle auto’s met een autoverzekering geregistreerd. Je kunt daarom gemakkelijk controleren of een auto verzekerd is. Dit kun je doen door de WAM-verzekering te checken op de website van de RDW. Volg de volgende stappen voor het checken van de je verzekering:

  1. Navigeer naar de site van de RDW;
  2. Vul het kenteken van je auto in;
  3. Klik op de button: gegevens opvragen;
  4. Je komt nu automatisch op het tabblad ‘Basis’. Klik op het 5e kopje: Status van het voertuig;
  5. Controleer of je voertuig WAM verzekerd is. Staat er ‘Ja’ achter de tekst ‘WAM verzekerd’ dan ben je op de juiste manier verzekerd. Staat er ‘Nee’ achter de tekst ‘WAM verzekerd’, dan ben je volgens de RDW niet verzekerd.

WAM-verzekering stopzetten

Je kunt je WAM-autoverzekering opzeggen zodra je niet meer in de auto rijdt. Heb je je auto verkocht en wil je jouw WAM-verzekering stopzetten? Of verhuis je naar het buitenland? Wij leggen uit hoe het stopzetten werkt per situatie.

WAM-verzekering stopzetten bij verkoop auto

Bij de verkoop van je auto moet je ervoor zorgen dat het kenteken wordt overgeschreven op naam van de koper. Van de koper ontvang je vervolgens een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je geen eigenaar meer bent van de auto en dus niet verplicht bent om hier een WAM-verzekering voor af te sluiten.

WAM-verzekering stopzetten vanwege verhuizing naar buitenland

Wanneer je naar het buitenland verhuist en je je auto meeneemt, krijg je een nieuw kenteken. Je kunt dan de WAM-verzekering opzeggen zodra je auto in het buitenland is aangekomen. Neem je de auto niet mee? Dan kun je de verzekering opzeggen nadat je auto verkocht is.

WAM-verzekering stopzetten bij wijzigende voorwaarden

Je kunt je autoverzekering opzeggen wanneer de verzekeraar de premie of voorwaarden van je verzekering verandert. Nadat de verzekeraar je heeft geïnformeerd, heb je een maand de tijd om je verzekering op te zeggen.

WAM-verzekering tijdelijk stopzetten

Gebruik je jouw auto voor een langere tijd niet? Dan kun je jouw auto schorsen voor een periode van maximaal drie jaar. Je hebt in deze periode dan geen WAM-verzekering nodig.

Vergoeding WAM-verzekering

Volgens de wet moeten verzekeraars tot minimaal vijf miljoen euro vergoeden als er sprake is van persoonlijk letsel. Bij schade aan materiaal moeten verzekeraars minimaal één miljoen euro vergoeden. Doordat het vergoeden van schade meestal hoge bedragen met zich meebrengt, is het voor iedereen verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die in 1965 is opgericht. Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de veroorzaker van de schade is doorgereden of niet verzekerd is. De schade die veroorzaakt is door een gestolen motorvoertuig wordt ook vergoed door het Waarborgfonds. Schade die door vandalisme is veroorzaakt, wordt niet vergoed.

Verjaring WAM-verzekering

Je aangifte bij de WAM-verzekeraar kan volgens de wet verjaren. De verjaringstermijn van WAM is drie jaar. Dit betekent dat je drie jaar de tijd hebt om de verzekering aan te spreken voor je schade. Je claim op de aansprakelijke partij verjaart na vijf jaar.

Geen WAM-verzekering

Ben je in het bezit van een motorvoertuig, maar heb je geen autoverzekering? Dan pleeg je een strafbaar feit. Je riskeert dan een boete van de RDW en de politie. De RDW kan maximaal drie keer per jaar een boete opleggen van €400. De politie kan je daarnaast een boete geven van €650.

Heb je schade aan een andere auto aangericht en ben je onverzekerd? Je moet dan zelf opdraaien voor de kosten. Deze kosten kunnen zeker bij letselschade hoog oplopen. Het is daarom altijd verstandig om een autoverzekering af te sluiten.

WAM-verzekering afsluiten

Wil je een WAM-verzekering afsluiten? Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk verzekeringen vergelijken en de dekking kiezen die het beste bij je past. Houd er rekening mee dat je verplicht bent om minimaal een autoverzekering met WA-dekking af te sluiten. Wil je graag een uitgebreide verzekering die de meeste risico’s dekt? Je kunt dan WA beperkt casco of all risk autoverzekeringen vergelijken.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De WAM-verzekering is eigenlijk hetzelfde als de WA-verzekering. Beide verzekeringen dekken de aansprakelijkheid van de eigenaar van het voertuig voor schade aan anderen. Het verschil zit vaak in de naamgeving en het specifieke type voertuig (auto, motor, etc.).

Wanneer je auto niet verzekerd is, pleeg je een strafbaar feit. Hiermee riskeer je een boete van € 450. Houdt de politie je staande? Dan loop je het risico op een boete van €650.

Weet je niet zeker of je een WAM-verzekering hebt? Je kunt dit makkelijk checken op de website van de RDW. Ga naar de kentekencheck en vul hier je kenteken in. Wanneer je op het tabblad Basis klikt, zie je WAM staan. Staat hier Ja onder? Dan weet je dat jouw auto een WAM-verzekering heeft!

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven