Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

WAM verzekering

Vul je gegevens in en bereken je premie

Powered by:

De WAM-verzekering wordt in de volksmond vaak een WA-verzekering genoemd. Op deze pagina leggen we uit wat de WAM-verzekering precies inhoudt en hoe je kunt checken of je goed verzekerd bent.

Wat houdt de WAM-verzekering in?

WAM is een afkorting voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen. Deze wet verplicht bezitters van een auto of motorrijtuig om een verzekering af te sluiten. De WAM verzekering is een verplichte verzekering die afgesloten moet worden als men wil deelnemen aan het verkeer met een motorrijtuig.

Wanneer voldoe ik aan de WAM?

Je voldoet aan de WAM als je minimaal een WA-verzekering hebt afgesloten wanneer je in het bezit bent van een auto of motorrijtuig. Vergeet dus niet om een autoverzekering af te sluiten als je voor het eerst een auto koopt. Wanneer je zonder een autoverzekering op de weg rijdt, riskeer je een boete van 380 euro. Wil je een boete voorkomen? Start dan met het vergelijken van autoverzekeringen op Autoverzekering.nl.

Check WAM verzekering

In Nederland worden alle auto’s met een autoverzekering geregistreerd. Je kunt daarom gemakkelijk controleren of een auto WA-verzekerd is. Dit kun je doen door de WAM-verzekering te checken op de website van de RDW. Volg de volgende stappen voor het checken van de je verzekering:WAM verzekering

  1. Navigeer naar de site van de RDW;
  2. Vul het kenteken van je auto in;
  3. Klik op de button: gegevens opvragen;
  4. Je komt nu automatisch op het tabblad ‘Basis’. Klik op het 5e kopje: Status van het voertuig;
  5. Controleer of je voertuig WAM verzekerd is. Staat er ‘Ja’ achter de tekst ‘WAM verzekerd’ dan ben je op de juiste manier verzekerd. Staat er ‘Nee’ achter de tekst ‘WAM verzekerd’, dan ben je volgens de RDW niet verzekerd.

Geen WAM verzekering

In Nederland is het verplicht om een WAM verzekering af te sluiten als je in het bezit bent van een motorvoertuig. Ben je in het bezit van een motorvoertuig en heb je geen WAM-verzekering afgesloten? Je bent in dit geval strafbaar. Is er schade aan je auto aangericht door iemand die geen autoverzekering heeft? Je kunt dan beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds verhaalt de schade dan op de onverzekerde.

Vergoeding WAM-verzekering

Volgens de wet moeten verzekeraars tot minimaal vijf miljoen euro vergoeden als er sprake is van persoonlijk letsel. Bij schade aan materiaal moeten verzekeraars minimaal één miljoen euro vergoeden. Doordat het vergoeden van schade meestal hoge bedragen met zich meebrengt is het voor iedereen verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die in 1965 is opgericht. Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de veroorzaker van de schade is doorgereden of niet verzekerd is. De schade die veroorzaakt is door een gestolen motorvoertuig wordt ook vergoed door het Waarborgfonds. Schade die door vandalisme is veroorzaakt, wordt niet vergoed.

Verjaring WAM-verzekering

Je aangifte bij de WAM-verzekeraar kan volgens de wet verjaren. De verjaringstermijn van WAM is drie jaar. Dit betekent dat je drie jaar de tijd hebt om de verzekering aan te spreken voor je schade. Je claim op de aansprakelijke partij verjaart na vijf jaar.

Boete WAM

Ben je in het bezit van een motorvoertuig, maar heb je geen autoverzekering? Je riskeert dan een boete van de RDW en de politie. De RDW kan maximaal drie keer per jaar een boete opleggen van €400. De politie kan je een boete opleggen van €550.

Heb je schade aan een andere auto aangericht en ben je onverzekerd? Je moet dan zelf opdraaien voor de kosten. Deze kosten kunnen zeker bij letselschade hoog oplopen. Het is daarom altijd verstandig om een autoverzekering af te sluiten.

WAM-verzekering afsluiten

Wil je een WAM verzekering afsluiten? Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk verzekeringen vergelijken en de dekking kiezen die het beste bij je past. Houd er rekening mee dat je verplicht bent om minimaal een autoverzekering met WA-dekking af te sluiten. Wil je graag een uitgebreide verzekering die de meeste risico’s dekt? Je kunt dan WA beperkt casco of All Risk autoverzekeringen vergelijken.

Zojuist overgestapt

  • 4 juni 2020, 02:32 Dhr. F. uit Hilversum.
  • 4 juni 2020, 01:29 Mevr. O. uit 's-gravenhage.
  • 4 juni 2020, 00:18 Mevr. van H. uit Eindhoven.