Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
29-02-2024

De gevolgen van een ongeluk in het buitenland

Lees hier waar je op moet letten en welke zaken je moet regelen als je een ongeluk hebt gehad in het buitenland.

3 minuten 29-02-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Het kan zomaar gebeuren, een ongeluk. Je zit er natuurlijk nooit op te wachten maar tijdens de vakantie is het misschien nog wel extra vervelend. Een auto volgepakt met spullen, je kind(eren) achterin en een dakkoffer bovenop. Er zijn altijd plekken waar de kans op ongelukken groter is als je op de snelweg rijdt. Denk hierbij aan drukke kruispunten of op het moment dat je een tunnel in- of uitrijdt. Mensen worden toch verrast door het verschil in zicht of zagen net die ene auto niet tijdens het invoegen en moeten opeens hard op de rem trappen. Met alle gevolgen vandien.

Een ongeluk, en dan?

Afhankelijk van de ernst van het ongeluk is het belangrijk om als eerste te checken of jij en de rest van de inzittenden geen directe hulp nodig hebben. Als dat wel het geval is, moet je altijd direct de hulpdiensten bellen. Afhankelijk van of er meerdere voertuigen bij het ongeluk betrokken zijn, kan het nodig zijn om de rijstrook af te zetten met een pion of gevarendriehoek. In ieder geval tot er eventueel een sleepwagen of politie bij het ongeluk op locatie komt om de weg op te ruimen en weer vrij te verklaren.

Bij bijvoorbeeld een kettingbotsing wordt er vaak een rapport opgemaakt door de politie en worden alle betrokkenen even gecheckt op rijbewijs en kenteken. Vanuit de verzekeraar is het altijd belangrijk om een schadeformulier in te vullen zodat de verzekeraar van de verantwoordelijke van het ongeluk de schade kan oplossen. Als de schade alleen aan de auto is (denk aan een afgebroken bumper) en de verlichting en dergelijke nog werkt, kan je in principe gewoon de weg vervolgen naar je vakantiebestemming. Afhankelijk van de dekking die je voor je autoverzekering hebt gekozen, kun je vervolgens via jouw eigen verzekering de schade verhalen op de andere partij als die aansprakelijk is.

Directe schadeafhandeling (DSA)

Eerst was het zo dat bestuurders met een WA+ en all risk dekking altijd bij hun eigen verzekeraar terecht konden als ze zelf schade hadden, of ze nou aansprakelijk waren voor de schade of niet. Sinds de introductie van DSA in juli 2021 zijn ook de mensen met een WA-verzekering ‘welkom’ bij hun eigen verzekeraar, ondanks dat je bij deze dekking niet verzekerd bent tegen eigen schade.

Er zitten alleen wel wat kanttekeningen aan directe schadeafhandeling. Zo doet je verzekeraar dit alleen als je een ongeluk hebt gehad met een auto met een Nederlands kenteken. Ook kan het alleen bij ‘simpele’ schade tussen twee voertuigen en alleen bij blikschades. Het voordeel hiervan is dus dat je eigen verzekeraar voor jou de schade regelt met de verzekeraar van de tegenpartij. Je hoeft er zelf dus niet meer achteraan.

“Bij letselschade in een EU-land kun je eventuele letselschade claimen in Nederland bij je eigen verzekeraar. Deze vormen van schade in het buitenland moet je niet verwarren met pechhulp, hier moet je een aparte verzekering voor afsluiten.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Bij een ongeluk met een buitenlands kenteken kan je helaas geen gebruik maken van DSA. In dit geval moet je of zelf contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij of moet je jouw rechtsbijstandverzekering inschakelen als je die als aanvullende dekking hebt afgesloten. Deze zal dan contact opzoeken met de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar.

Een ander punt wat extra nadelig is bij een ongeluk met een buitenlands kenteken is dat er vaak maanden overheen gaan voordat het schadebedrag uitbetaald wordt. Dit komt doordat je te maken hebt met verzekeraars in verschillende landen en ook de wetgeving uit het land waar het ongeluk gebeurd is kan invloed hebben op de duur van de schadeclaim.

Bij de casco verzekeringen kan je dus altijd terecht bij je autoverzekeraar, maar als je de minst uitgebreide WA-dekking hebt voor je auto kan je verstandig zijn om in ieder geval de aanvullende dekking voor rechtsbijstand af te sluiten zodat je juridische hulp krijgt mocht je in het buitenland bij een ongeluk betrokken zijn.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 29-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven