Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
14-12-2023

Grote verschillen in dekking ruitschade bij verzekeraars

Lees hier hoe het precies ziet met dekking die verzekeraars bieden voor ruitschade.

4 minuten 14-12-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Gemiddeld heeft een automobilist één keer in de tien jaar te maken met autoruitschade, zoals sterretjes, barsten of een ingeslagen ruit bij een inbraak. Vaak kom je dan bij de vergoeding van het herstel uit bij je verzekeraar. Het is echter belangrijk op te merken dat de dekking van ruitschade sterk varieert per verzekeraar.

Wat dekt de autoverzekering?

De dekking van autoruitschade kan variëren afhankelijk van het type autoverzekering en de specifieke polisvoorwaarden. Over het algemeen gelden de volgende punten:

  1. WA-verzekering: Een standaard WA-verzekering dekt doorgaans geen autoruitschade. Deze verzekering is gericht op de schade die je aan anderen toebrengt.
  2. WA+-verzekering: Autoruitschade wordt meestal gedekt onder de WA+-verzekering. Dit omvat schade aan de eigen auto als gevolg van bepaalde gebeurtenissen, zoals ruitschade door steenslag, inbraak of vandalisme
  3. Allriskverzekering: Deze uitgebreide dekking omvat doorgaans alle schade aan de eigen auto, inclusief autoruitschade, ongeacht de oorzaak. In uitzonderlijke gevallen kan het ook krassen op de ruit dekken.

Welke soorten autoruitschade zijn er precies?

Autoruitschade omvat schade aan de voorruit, zijruiten, achterruit en andere glasoppervlakken van een voertuig. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder:

  1. Krassen: Krasjes of grotere krassen door een steentje onder je ruitenwisser. Krassen op de ruit worden vrijwel nooit gedekt. Hierdoor kun je voor deze schade vaak geen beroep doen op je autoverzekering en worden de herstelkosten dus niet vergoed.
  2. Sterretjes: Kleine beschadigingen die lijken op sterretjes in de ruit, vaak veroorzaakt door steenslag. Sterretjes niet groter dan een 2 euromunt kunnen vaak plaatselijk worden gerepareerd. Reparatie wordt in dit geval vaak volledig vergoed door je verzekeraar.
  3. Barsten: Grotere scheuren in het glas die de structuur van de ruit aantasten. Hierbij moet de ruit worden vervangen. De meeste verzekeraars vergoeden deze schade, maar bij zo’n driekwart van de verzekeraars betaal je een specifiek eigen risico voor ruitvervanging. Dit betekent dat de verzekerde een bepaald bedrag zelf moet betalen voordat de verzekeraar begint met het vergoeden van de overige kosten. Het eigen risico kan verschillen per verzekeringsmaatschappij en varieert van €45 tot €250.
  4. Schade aan het zonnedak en panoramadak: Steeds meer auto’s hebben tegenwoordig een panoramadak of zonnedak. Echter, slechts 40% van de verzekeraars dekt schade aan het zonnedak en panoramadak, terwijl anderen zich beperken tot alleen de voor-, zij- en achterruiten.
“Bijna alle verzekeraars vergoeden de reparatiekosten van een sterretje. Dit doen ze als stimulans voor verzekerden om kleine schades snel te laten repareren. Sterretjes kunnen namelijk snel grotere barsten worden door plotselinge temperatuurverschillen, waardoor de ruit vervangen moet worden. De kosten hiervan zijn vanzelfsprekend hoger dan een plaatselijke reparatie.”
Jerry Poel
Expert Autoverzekeringen

Ruitschade laten repareren bij een niet-aagesloten hersteller

Kies je ervoor de autoruit te laten repareren of vervangen door een bedrijf waar de verzekeraar geen overeenkomst mee heeft? Dan geldt bij driekwart van de autoverzekeraars een eigen risico, dat in sommige gevallen zelfs oploopt tot €500. Ben je verzekerd bij Aegon, ANWB, Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Unigarant of Univé? Dan betaal je bij een niet-aangesloten hersteller het volledige bedrag zelf.

Gevolgen voor je schadevrije jaren?

Het laten repareren of vervangen van een ruit heeft geen invloed op je schadevrije jaren. Er zijn wel autoverzekeraars die de stijging op de bonus-malusladder een jaar pauzeren als je kiest voor een niet-aangesloten schadeherstelbedrijf. Je ontvangt dan dat jaar geen extra premiekorting. Heb je schade aan een panorama- of zonnedak? Dan zien sommige verzekeraars dat niet als ruit en is reparatie wel van invloed op je schadevrije jaren. Check in dat geval goed of reparatie is gedekt in je polisvoorwaarden.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 14-12-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven